Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Erasmus onderwijscentrum 'speelt' met daglicht

15 augustus 2014
ERASMUS ONDERWIJS CENTRUM ‘SPEELT’ MET DAGLICHT

216 driehoekige glasdaken in 5 formaten en 3 hellingen
Het nieuwe opleidingsgebouw is het kloppend hart van het onderwijs binnen het Erasmus MC. Het is een inspirerend, transparant, esthetisch gebouw dat kwaliteit uitstraalt. Claus en Kaan Architecten ontwierp dit onderwijsplein, dat is overkapt door een dak van 115 x 43 meter, bestaande uit 216 driehoekige glasdaken. Het kolossale dak is het indrukwekkendste onderdeel van het ontwerp
Behalve het formaat is ook de vormgeving van het dak bepaald niet alledaags. Het is niet gebruikelijk om regenwater via een trechtervorm naar beneden te halen. Er waren heel wat detailleringen nodig om het ontwerp maakbaar te maken.

Samenwerking en prefab
De doorlooptijd was slechts zes weken. Daarom trokken Brakel Atmos, Vurenhawa, Heuvelman Hout, Oranjedak en hoofdaannemer J.P. van Eesteren in teamverband op. Gezamenlijk werd besloten om te werken met geprefabriceerde dakelementen inclusief glasdak en dakbedekking, waardoor het dak snel dicht kon worden gelegd.

Het glas is achteraf in het werk geplaatst, nadat de dakdekker ook de hoofdconstructie van het dak had afgewerkt. Mét glas erin zouden de dakelementen te zwaar en te kwetsbaar zijn geweest.

Dak met 216 driehoekige glasdaken
Het dak is via stalen vakwerkspanten opgedeeld in vierkanten van 10 x 10 meter. Elk vierkant is op zijn beurt onderverdeeld in vier vierkanten. Deze zijn aflopend gelegd, waarbij het laagste punt zich in het midden tussen deze vier vierkanten bevindt. Op dit laagste punt is een pluviasysteem voor de waterafvoer geplaatst. Elk vierkant is weer voorzien van twee driehoekige glasdaken. Ter hoogte van de onderzijde van de stalen vakwerkspanten is de constructie helemaal afgetimmerd.

Gelaste verbindingen
De prefabricage met het bijbehorende transport stelde zware eisen aan de constructie van de aluminium glasdaken. Brakel Atmos voerde de daken stijver uit door alle verbindingen tussen hoofd- en tussenprofielen te lassen. Om deze lasverbindingen goed uit te kunnen voeren, maakte Brakel Atmos eerst een model waarin alle detailleringen en aansluitingen nauwkeurig werden ontwikkeld. De interne waterafvoer vroeg hierbij speciale aandacht, met name omdat alle daken driezijdig afwaterend gemaakt zijn.

Driezijdige afwatering
De driezijdige afwatering is gerealiseerd door alle glasdaken zowel op de hoekpunten als halverwege de zijden te voorzien van een wateruitloop. Hierdoor kon het aantal varianten tot vijf verschillende formaten beperkt blijven. Het maakt immers niet uit in welke positie het glasdak geplaatst wordt. Doordat Claus en Kaan Architecten in het ontwerp de vijf formaten in zes verschillende combinaties willekeurig over het dak had geplaatst, had Brakel Atmos anders van elk formaat drie verschillende varianten moeten maken.

Veel daglicht
Het was een uitdaging om alle detailleringen maakbaar te maken, maar het resultaat mag er zijn. Het is een heel strak, stijlvol onderwijsinstituut. De schuine invalshoeken van de kap zorgen op allerlei plekken voor een andere daglichtinval. Afhankelijk van de stand van de zon krijg je continu lichtwijzigingen, wat de studenten als prettig ervaren.

Locatie

Trefwoorden

glasdak glazen daken
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Kingspan Light & Air

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Kingspan Light & Air

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan