Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

fietsenstalling

12 april 2010
fietsenstalling

De gemeente Nieuwegein schreef eind 2009 een projectprijsvraag uit onder architecten tot en met 35 jaar voor de nieuwbouw van een fietsenstalling. Het ontwerp van 8A Architecten is één van 10 genomineerde ontwerpen.

opgave
De opgave omvatte het ontwerpen van een permanente bewaakte fietsenstalling op de Ringstede in het centrum van Nieuwegein. De gemeente wil met een nieuwe fietsenstalling in de toekomst een aantrekkelijke entree bieden tot de binnenstad die in sfeer en kwaliteit aansluit bij het vernieuwde stadshart. De gevraagde capaciteit van de fietsenstalling was ca. 400 plekken voor fietsen en 20 plekken voor bromfietsen. Verder moest de fietsenstalling een beheerderruimte krijgen met goed zicht op de fietsen en werd een bouwbudget opgegeven van € 400.000,- (excl. BTW, onvoorzien en fietsenrekken).

ontwerp
Het gebouw van 8A Architecten is ontworpen als een opvallend en expressief gebouw, waarmee een bewust tegenwicht wordt geboden aan de Ringstede dat op dit moment een onaantrekkelijk binnengebied is met alleen maar achterkanten en manoeuvrerende vrachtwagens. Het is ontworpen vanuit de primaire gedachte dat een fietsenstalling zoveel mogelijk fietsen, zo veilig mogelijk moet kunnen stallen. Daarom bestaat de kern van het gebouw uit een zo efficiënt mogelijke stapeling van fietsen over drie bouwlagen, omarmd door een spiraal van hellingbanen die de verdiepingen ontsluit en de fietsen tegelijkertijd beschermen. De hoeken van de hellingbanen zijn afgerond om een vloeiende route te creëren en de richting van de hellingbanen te accentueren. De hellingbanen hebben een kleine hellingshoek waardoor ze comfortabel te gebruiken zijn. Hierdoor ontstaat een heel gebruiksvriendelijk gebouw met een herkenbare expressieve uitstraling van een fietsenstalling.

Het gebouw past zich aan aan zijn omgeving doordat de verzinkt stalen gevel speelt met open en dicht. Het opent zich richting de entree van de Ringstede om de fietsers uit te nodigen en keert zich af tegen de bevoorradingsroute van de HEMA doordat de gevel hier meer gesloten is. De open delen van de gevel laten voldoende licht en lucht het gebouw binnen. Alle stallingruimten in het gebouw zijn daarmee overdekte buitenruimten. De gesloten delen van de gevel geeft het gebouw de benodigde veiligheid. De drie daklichten geven op de 2e verdieping extra licht van boven. ’s Avonds als het gebouw van binnenuit wordt verlicht wordt het verschil tussen open en dicht nog meer zichtbaar.

De route door het gebouw die moet worden afgelegd loopt altijd langs de beheerderruimte en reparatieruimte met verkoop van fietsaccessoires. Deze functies zijn als één grote ruimte ontworpen met op ooghoogte rondom glas. Dit geeft de beheerder maximaal overzicht en controle op wie er binnenkomt of weggaat, en geeft tegelijkertijd een aanloop van mensen aan wie hij zijn diensten en producten kan verkopen. De entree van de fietsenstalling is teruggelegd in de gevel en ligt naast de beheerderruimte aan de doodlopende steeg langs het ING gebouw dat hierdoor de functie van entreegebied krijgt. De sociale- en verkeersveiligheid van de fietsenstalling, maar ook van de Ringstede, wordt hiermee gewaarborgd.

Het gebouw is door zijn aantrekkingskracht een passende entree tot de nieuwe binnenstad en het aangrenzende winkelgebied, en stimuleert hiermee het fietsverkeer van en naar de binnenstad van Nieuwegein.

Locatie

Trefwoorden

fiets fietsenstalling zink
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met 8A Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan