IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv
IKC De Plantaan
Copyright: Sto Isoned bv

IKC De Plantaan

28 juni
Bij Integraal Kind Centrum (IKC) Platanenlaan in Zevenaar kunnen kinderen van 0 tot 13 jaar zich optimaal ontwikkelen. Met de oplevering van het schoolplein eind maart is de vernieuwbouw helemaal compleet. Dankzij klimbomen en klimtoestellen, een waterspeelplek, een speelheuvel en diverse boomstammen kunnen alle kinderen actief buiten spelen in een natuurlijke omgeving. Behalve leren & spelen en binnen & buiten sluiten ook materiaal & kleur perfect op elkaar aan. Zo komt de kleurstelling van de dakplatanen uit de omgeving harmonisch terug in het gevelbeeld, dat aan de speelzijde is voorzien van minerale gevelstrips van Sto Isoned.

IKC Platanenlaan biedt sinds augustus 2020 onderdak aan basisscholen Het Kofschip en Lindenhage en kinderopvang Zonnekinderen. “Op de locatie van het IKC stonden twee individuele schoolgebouwen uit de jaren ’90 met een gemeenschappelijk speellokaal, die niet meer aansloten bij de hedendaagse manier van leren en lesgeven”, vertelt architect Paul van Olden van architectenburo VOM. “Bovendien was naast de scholen een tijdelijke noodhuisvesting geplaatst, die na twintig jaar nog altijd in gebruik was.” Drie architecten werden uitgedaagd om deze noodhuisvesting te vervangen door twaalf lokalen in, op of aan het bestaande gebouw en om de individuele functies te laten versmelten tot één IKC. VOM won de selectie door een nieuw en gemeenschappelijk hart in het gebouw te brengen. “In plaats van twee scholen die rug aan rug tegen elkaar stonden, hebben wij een gebouw ontworpen waarin synergie en gemeenschappelijkheid op alle vlakken wordt gestimuleerd”, aldus Van Olden. “De 250 m2 kinderdagverblijf was hiervoor een mooie gemeenschappelijke deler en uitgangspunt.”

Verbinding
“In ons ontwerp hebben wij de verbinding gemaakt tussen Het Kofschip en Lindenhage, door een aantal lokalen aan elkaar te rijgen. Zowel op de begane grond als op de verdieping hebben wij een langgerekt leerplein (of: leerstraat) toegevoegd. Hierdoor behouden beide scholen hun eigen domein, maar kunnen zij ook contact maken en samenwerken waar nodig en/of gewenst. Bovendien hebben we veel glas toegepast, zodat lange zichtlijnen ontstaan. Om actief buiten spelen te stimuleren, hebben alle lokalen op de begane grond een deur naar buiten gekregen.”

Kleurschakeringen van de platanenbast
De uitbreiding bevindt zich met name aan de zuidzijde van het gebouw, in de ‘opening’ van de oorspronkelijke hoefijzer. Om te voorkomen dat de lokalen door het vele glas ’s zomers teveel opwarmen, heeft VOM op de bovenste verdieping een luifel toegevoegd. Op begane grondniveau is gekozen voor een voorzetgevel met afgeronde hoeken, die tevens de harde orthogonale vorm van het hoefijzer doorbreekt. “Doordat de glooiende voorzetgevel ook harmonieus overloopt in het speellokaal, wordt de interne verbinding stijlvol doorgetrokken in de gevelarchitectuur”, vertelt Van Olden. “We hebben vrij lang gezocht naar een passend concept voor de gevelafwerking, die we uiteindelijk vonden in de dakplatanen in de omgeving waaraan het IKC ook zijn naam dankt. Deze dakvormige bomen beschikken over een bijzondere bast met zilverschakeringen, op basis waarvan wij ons kleurenpalet hebben bepaald.” De grijsgele tinten komen zowel terug in de minerale gevelstrips van de voorzetgevel als in de houten panelen van de terugliggende gevels.

Minerale gevelstrips
De architect wilde de voorzetgevels graag uitvoeren in metselwerk. In combinatie met de gewenste overstekken zou de gevelconstructie echter te zwaar belast worden, aldus Van Olden. “Daarom hebben we gezocht naar een licht alternatief, dat er wel uitzag als metselwerk en waarmee we het gewenste kleurenpalet perfect konden realiseren. Bovendien moest het materiaal zich eenvoudig in een ronde vorm laten plooien én laten vouwen. Minerale gevelstrips maken dit zonder problemen mogelijk. In nauwe samenspraak met Sto Isoned hebben wij de mogelijkheden voor dit project onderzocht. Samen met Senior Projectmanager Norbert Duijvelshoff hebben we zelfs letterlijk papiertjes gevouwen op de bouw, om de strips op de juiste manier vorm te geven. Deze prachtige gevel is hiervan het resultaat.”

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Sto Isoned bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Sto Isoned bv

Sto Isoned bv
Sto Isoned bv
Sto Isoned bv
Sto Isoned bv
Sto Isoned bv
Sto Isoned bv
Sto Isoned bv
Sto Isoned bv
Sto Isoned bv
Sto Isoned bv
Sto Isoned bv
Sto Isoned bv
Sto Isoned bv
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan