Entree
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Begane grond bestaand
Copyright: Reset architecture
Begane grond nieuw
Copyright: Reset architecture
1e verdieping bestaand
Copyright: Reset architecture
1e verdieping nieuw
Copyright: Reset architecture
2de verdieping nieuw
Copyright: Reset architecture
Doorsnede nieuw
Copyright: Reset architecture
Detail
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Entree
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture
Begane grond bestaand
Copyright: Reset architecture
Begane grond nieuw
Copyright: Reset architecture
1e verdieping bestaand
Copyright: Reset architecture
1e verdieping nieuw
Copyright: Reset architecture
2de verdieping nieuw
Copyright: Reset architecture
Doorsnede nieuw
Copyright: Reset architecture
Detail
Copyright: Stijn Poelstra - Reset architecture

Gemeentehuis Geldrop-Mierlo

30 juni 2020
Het gemeentehuis van Geldrop-Mierlo is volledig gerenoveerd en uitgebreid met een multifunctioneel vergadercentrum. Het ontwerp resulteert in een vernieuwde ordening met een duidelijk entree situatie vanuit de omringende openbare ruimte en een logische herschikking van het gebruik gericht op samenwerken en ontmoeten. De monumentale villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee kantoorvleugels. Het transparante vergadercentrum communiceert sprekend het openbare karakter van de publieke functie en verbind het bestuurlijke proces met de gemeenschap. Het hernieuwde gebouw is gasloos all electric uitgevoerd, met energielabel klasse A+++.

Programma
Aanleiding voor de verbouwing is een toename van de ruimtebehoefte door de decentralisatie van overheidstaken en de afwezigheid van een raadzaal en goede vergaderfaciliteiten voor ambtelijk gebruik. De gemeente heeft twee decennia gedebatteerd over de eigen huisvesting waarbij onder andere scenario’s voor nieuwbouw buiten het centrum de revue hebben gepasseerd. Door behoud van het gemeentehuis in het centrum en de uitbreiding van faciliteiten kan het zijn rol als huis van de inwoners van Geldrop-Mierlo met nieuw elan op zich nemen. Het gemeentehuis heeft 160 hernieuwde werkplekken in de kantoorvleugels. Het nieuwe multifunctionele vergadercentrum is 750m2 groot en telt nog eens circa 50 flexwerk- en vergaderplekken. De raadsopstelling is in een handomdraai te transformeren tot ruimte met flexwerkplekken en lunchcafé of een feestelijke ruimte voor de naturalisatie-bijeenkomsten, recepties en andere bijeenkomsten. 

Architectonische expressie
Onderdeel van de vraagstelling was een verbetering van de architectonische zeggingskracht van het complex. Zo mist de bestaande situatie de uitstraling van een openbaar gebouw. Het gemeentehuis bestond uit twee met elkaar verbonden gebouwen; een rijksmonumentale villa uit 1868 en een gebouw uit 1985 met twee kantoorvleugels en een middengebied dat met een aangekapt tussenlid tegen de villa stond. Reset architecture heeft de villa visueel losgekoppeld van het jaren tachtig gebouw om de monumentale kwaliteit van de villa te benadrukken en een duidelijk entree situatie te creëren vanuit de omringende openbare ruimte. Vervolgens is een nieuw transparant volume ontworpen dat is ingeklemd tussen de twee kantoorvleugels boven de begane grond. Met deze herschikking ontstaat duidelijkheid in de samenstelling van het complex. De villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee kantoorvleugels. 

Om de publieke functie van de nieuwbouw te accentueren reageert deze op de eclectische villa. De gevels van de villa hebben een symmetrisch opzet met een verticale geleding die benadrukt wordt door een midden risaliet en hoekpilasters. De toevoeging van Reset architecture is een ver doorgevoerde abstractie hiervan, het continueert de witte kleur van de villa in een vliesgevel waarin de verticaliteit in het detail tot het uiterste wordt benadrukt. De uitbreiding manifesteert zich nadrukkelijk, het steekt voorbij de kantoorvleugels en communiceert een uitnodigend openbare karakter door zich te verbinden met de gemeenschap. Vanuit binnen gezien opent het nieuwe lichte vergadercentrum zich naar buiten, je beleeft het boomrijke landschap en het kasteel van Geldrop in het interieur. Ook de zolderverdieping van de kantoorvleugels zijn geopend naar buiten, er is een dakkapel over de gehele lengte aangebracht die zorgt voor uitzicht en daglicht op de werkplekken. De kantoorvleugelgevels zijn aangepakt om het gehele complex beter als eenheid te presenteren. In de kopgevels zijn sleetse gevelplaten verwijderd en zijn de gevels aangeheeld met metselwerk en voorzien van een nieuwe kleur in Keim schilderwerk die zorgvuldig is afgestemd op de villa. 

Het plein
Het interieur van het vergadercentrum heeft een open en ruimtelijke karakter waar mensen prettig samenkomen. De gemeente noemt het vergadercentrum “het plein”. De ruimte presenteert zich als één geheel onder een dak, met daarin vergaderkamers op twee verdiepingen en een lager intiemer deel met de raadsopstelling. De samenhang van de ruimte wordt versterkt door een doorlopende ritmiek van stijlen in de vier gevels en alzijdige lichtinval.

De nieuwbouw is gebouwd op de kolomstructuur en fundering van de bestaande begane grond met publieke baliefuncties. Reset architecture heeft op de eerste verdieping een lichte remontabele opbouw voorgesteld die bestaat uit een stalen tafelconstructie met een houten verdiepingsvloer en stalendak. De heldere constructieve opzet draagt bij aan een vanzelfsprekende inbedding van het programma dat zich, in de plattegrond, tussen de kolommen huisvest. 

Rondom de kolomstructuur loopt een circulatie zone die wordt begrensd door de rondlopende vliesgevel. Aan de langszijde is een gevelstrook van eikenhouten latten aangebracht waarmee de bouwtechnische aansluiting met de bestaande kantoorvleugels uit het zicht is genomen. De houten latten komen in akoestische variant terug in de balustrade van de vergaderverdieping. De eiken laten geven warmte in de beleving van de ruimte die verder uit rustige grijstinten bestaat. Het lichtgrijze keim werk van de buitengevels loopt naar binnen door op de oude buitenmuren  en creëert zo een duidelijke scheiding tussen nieuw en bestaand. In de troffelvloer is met vloerbedekking grijs blauw accenten aangebracht passend bij de huisstijl van de gemeente. 

Duurzame renovatie
Het gemeentehuis is gasloos all electric uitgevoerd met energielabel klasse A+++ en EPC waarde = 0,63. Het nieuwe vergadercentrum, tussen de beide bestaande vleugels, heeft gezorgd voor een vermindering van het warmteverliesgevende oppervlak van de bestaande vleugels. De schil van het transparante volume is zeer goed geïsoleerd door middel van triple glas en een hoge isolatiewaarde van het dak. De benodigde verwarmingscapaciteit in het bestaande kantoorvleugels is verder verkleind door isolatie van de bestaande daken, na-isolatie van de gevels met voorzetwanden, het vervangen van alle kozijnen met HR++-glas en verbetering van de kierdichting. Door bovengenoemde maatregelen wordt het benodigd verwarmingsvermogen teruggebracht naar ca. 40% van het benodigde verwarmingsvermogen. Het gemeentehuis is voorzien van vloerverwarming als basisverwarming die opgewekt wordt met lucht-water warmtepompen. Daarnaast is het gemeentehuis voorzien van een VRF systeem, een lucht-luchtwarmtepompsysteem waarmee het gemeentehuis aanvullend wordt verwarmd en/of gekoeld. Voor de ventilatie van het gemeentehuis zijn drie luchtbehandelingskasten opgesteld die zijn voorzien van o.a. warmteterugwinning met een warmtewiel. Verdere energiebesparing is gerealiseerd door het aanbrengen van daglichtgeregelde LED verlichtingsarmaturen. 200m2 PV dragen bij aan het benodigde elektrische vermogen. 

Toegepaste producten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met RESET ARCHITECTURE

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan