Het centrale, multifunctionele, ontmoetingsplein van MFC BS Rockanje.
Copyright: Katja Effting
Het multifunctionele gebouw brengt de gebruikers letterlijk onder een dak samen.
Copyright: Katja Effting
Door grote lichtstraten in het dak baadt het hart van het gebouw in natuurlijk licht.
Copyright: Katja Effting
De sportzaal is van royale raampartijen voorzien om het gebouw een alzijdige kwaliteit te geven.
Copyright: Katja Effting
Het alzijdige gebouw is robuust van buiten in een gemêleerde zandkleurige baksteen.
Copyright: Katja Effting
Het centrale, multifunctionele, ontmoetingsplein van MFC BS Rockanje.
Copyright: Katja Effting
Het multifunctionele gebouw brengt de gebruikers letterlijk onder een dak samen.
Copyright: Katja Effting
Door grote lichtstraten in het dak baadt het hart van het gebouw in natuurlijk licht.
Copyright: Katja Effting
De sportzaal is van royale raampartijen voorzien om het gebouw een alzijdige kwaliteit te geven.
Copyright: Katja Effting
Het alzijdige gebouw is robuust van buiten in een gemêleerde zandkleurige baksteen.
Copyright: Katja Effting

Nieuwbouw MFC BS Rockanje

29 juni
In een glooiend duinlandschap is MFC BS Rockanje ontworpen als een sociaal hart voor de gemeenschap van Rockanje. Het gebouw biedt huisvesting aan basisschool De Zeewinde, een BSO van stichting Humankind, peuterspeelzaal het Pierepotje, de bibliotheek, de muziekschool en diverse sport- en cultuurverenigingen. Het multifunctionele gebouw brengt de gebruikers letterlijk onder een dak samen.

Multifunctionele Indeling
NOAHH acht het noodzakelijk dat architectuur evolueert en zich blijft aanpassen aan de steeds veranderende wensen van de gebruikers, en streeft naar flexibele structuren die zich kunnen aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen en veranderend gebruik. NOAHH heeft in haar ontwerp voor MFC BS Rockanje rekening gehouden met het feit dat in de nabije toekomst, wanneer de school minder ruimte nodig heeft, er een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in het gebouw gehuisvest kan worden.

Het gebouw heeft een heldere open draagstructuur en is volledig opgetrokken uit een staalskelet. Nagenoeg zijn alle wanden relatief eenvoudig te verwijderen. Dit maakt aanpasbaarheid in de toekomst een stuk eenvoudiger. De centrale ruimtes zijn goed opdeelbaar en te combineren met de direct nabije multifunctionele ruimtes. Bergingen zijn ook geschikt gemaakt als oefenruimtes voor de muziekschool.

Sociale hart
Het centrale ontmoetingsplein is een polyvalente ruimte met een belangrijke, centrale functie in het dorp Rockanje. Het bindt niet alleen alle participanten samen, het laat de bezoeker ook in een oogopslag met alle gebruikers kennismaken. Grote vensters als etalages verbinden de verschillende domeinen en de sporthal met dit sociale hart. De centrale ruimte kan worden vergroot door deze te koppelen aan de multifunctionele ruimte met behulp van een grote flexibele wand. De centrale bar is gecombineerd met de balie en gaat over in een kunstmuur waarin de kunstverenigingen werk kunnen exposeren en sportprijzen in kunnen worden gepresenteerd. De ruimte tussen bar en kunstmuur dient als wachtruimte en lounge; een plek voor ontmoeting en verbinding.

Bakstenen Huid
Het alzijdige gebouw is robuust van buiten in een gemêleerde zandkleurige baksteen, refererend aan de kleur van het omringende duinlandschap. De bakstenen huid van het gebouw is geperforeerd met grote vierkante raampartijen, die gelijkmatig over de gehele gevel verdeeld zijn. Ook de sportzaal is van royale raampartijen voorzien om het gebouw een alzijdige kwaliteit te geven. Het dak is bekleed met zonnepanelen en is als een laken over het programma gedrapeerd om een duidelijke en sterke vorm te creëren en de gebruikers letterlijk onder een dak samen te brengen.

Leerpleinen en Lichtstraten
De school kent haar eigen leerpleinen. Deze pleinen zijn optimaal verbonden met de omliggende lokalen, maar ook met de centrale ruimte. Met grote raampartijen, als etalages, worden de leerpleinen zichtbaar gemaakt. De jassen en tassen worden opgenomen in speciaal door NOAHH ontworpen garderobe meubilair. Dit is gedaan om de verblijfskwaliteit op de leerpleinen maximaal te garanderen en een intieme sfeer te creëren. Tevens kan een derde van de gevel worden geopend. Door grote lichtstraten in het dak baadt het hart van het gebouw in natuurlijk licht.

Groene Herstructurering
Door ingrijpende herstructurering van de context en de implementatie van een grote hoeveelheid groen door middel van het strategisch plaatsen van hagen en heesters geeft het nieuwe speelplein een natuurlijk karakter en prettige sfeer. Dit is een groot voordeel voor de lokale biodiversiteit. Het regenwater wordt daarnaast opgevangen in een ingenieus infiltratiesysteem dat het water langer kan vasthouden, waardoor het rioolstelsel minder zwaarbelast wordt. Ook zijn er schooltuinen en worden de fietsen gepositioneerd langs groene hagen. Dit om de aansluiting te zoeken bij de kleinschalige dorpse context en hierdoor wordt tevens het waterbergend vermogen van het maaiveld vergroot.

Duurzaam
Het gebouw is voorzien van een state of the art gebouwinstallatie. De school is een frisse school klasse B. Dat wil zeggen, veel frisse lucht door vraaggestuurde mechanische ventilatie, maar toch de mogelijkheid om een paar ramen open te zetten om te kunnen doorluchten. Hoge plafonds van soms wel 3,5 meter en een aquifer zijn ontworpen om zowel te kunnen verwarmen als koelen met energie uit de bodem. Veel natuurlijk daglicht in de lokalen en vaste, achter de gevel weggewerkte automatische zonwering. Om de leerlingen kennis te laten maken met de complexe techniek die in hun school is toegepast, is er een raam gemaakt in de technische ruimte met een lichtknopje, waardoor de gebouwinstallatie zichtbaar wordt gemaakt.

Gebruikers
NOAHH streeft ernaar om ruimte te geven aan de uitdrukking van de identiteit van de klant. Het ontwerp voor MFC BS Rockanje is in nauwe samenspraak met de verschillende gebruikers vormgegeven doormiddel van een intensief workshoptraject. In dit traject is voor iedere gebruikersgroep de meest optimale plattegrond ontworpen. Daarna zijn de verschillende gebouwdelen met de verschillende gebruikers op een efficiënte manier ten opzichte van elkaar gepositioneerd, passend in de stedenbouwkundige context. Zo heeft de gemeenschap van Rockanje een nieuwe waardevolle sociale ontmoetingsplek gekregen die het publieke leven verrijkt en de sociale samenhang versterkt.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met NOAHH | Network Oriented Architecture

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van NOAHH | Network Oriented Architecture

NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan