Na een architectenselectie heeft BUROBEB de opdracht van het COA verkregen voor het ontwerp van het nieuwe AZC te Maastricht, nabij de Noorderbrug langs de Maas. Het AZC gaat 700 bewoners huisvesten. De opdracht bestaat uit de nieuwbouw van een hof met 38 woningen en de transformatie van het gemeentelijk monument, het voormalige PLEM gebouw te Maastricht. De nieuwe opvanglocatie aan de François de Veijestraat, zal in juni 2020 in gebruik worden genomen.
Een deel van de bewoners zal gehuisvest worden in de nieuwbouw. Op de voormalige parkeerplaats van het PLEM-gebouw zijn vijf woonblokken met 38 grondgebonden woningen in stedenbouwkundige samenhang met het PLEM-gebouw in carré-vorm ontworpen. Hierdoor ontstaat een woonhof waarin zoveel mogelijk bestaande bomen behouden zijn gebleven. De intieme groene hof geeft ruimte aan de bewoners om rond te slenteren, onder de bomen te zittenen en kinderen te laten spelen in het speeltuintje.
Als contrast met het grote grijskleurige PLEM-gebouw zijn de hofwoningen voorzien van een donkere bakstenen buitengevel en een lichte bakstenen hofgevel, refererend aan de Limburgse Hoeve. De schaduwen van de bomen op de gevels zijn verwerkt in abstracte vlakken in de kleuren van het voegwerk. De vlakken gaan een spel aan met het strenge ritme van de ramen. Hierdoor ontstaat een levendige continue gevelcompositie, waardoor de losse bouwblokken visueel in een carré-vorm met elkaar worden verbonden.
Er is een duurzaam aanpasbaar indelingsontwerp gemaakt voor de woningen. Met kleine ingrepen kunnen de woningen geschikt gemaakt worden voor individuele bewoning of voor gezinnen. In de verre toekomst kunnen de woningen aangepast worden voor sociale woningbouw of studentenhuisvesting. De nieuwbouwwoningen zijn drielaags en geschikt voor acht tot negen bewoners of twee gezinnen, met op de begane grond de woonkeuken en een kamer, op de eerste verdieping slaapkamers, een badkamer en wc en op de tweede verdieping ook slaapkamers en de installatieruimte. De woningen zijn gasloos en behalen de energie uit zonnepanelen, warmtepompen en warm water uit zonneboilers. Voor het interieur van de woningen is per woning een kleur gekozen. Zo heeft elke woning een eigen sfeer.
'De transformatie van werkgebouw naar woongebouw', het voormalige PLEM gebouw, wordt op een eigen projectpagina bij Architectenweb gedocumenteerd.