Duurzaame Stadsuitbreiding

18 juni

Concept voor een resilient stadsdeel

Op basis van zijn bijzondere ligging tussen de Medien Hafen en de industriehaven heeft het schiereiland Kesselstraße zowel in stedenbouwkundige als functionele opzicht een belangrijke rol. Het eiland ligt enerzijds qua gebruik binnen afzienbare tijd op een grens en moet anderzijds verbindingen en ontwikkelingen in de toekomst mogelijk maken.

Het stedenbouw concept voor de ontwikkeling van het schiereiland Kesselstraße moet zodanig geconcipieerd zijn  dat het adequaat kan reageren op een zich snel veranderende toekomst en de groene, compacte en veelzijdige stad van morgen. Een concept dat aanpasbaar is en een aantrekkelijke habitat maakt voor verschillende toepassingen, zowel tijdens de dag en avond en in elk seizoen. Om dit te bereiken, vereist het een strategie die zorgt voor een veerkrachtige, weerbare en adaptieve basis voor de ontwikkeling van het gebied en de verankering in de context. Tevens moet het concept fungeren als permanente imagedrager voor het schiereiland, waarmee mensen en bedrijven zich identificeren. Een parklandschap als een groen netwerk en plek voor nieuwe bedrijven, voor mensen die werken in de uitbreiding van de Medien Hafen, er aankomen als toerist van een riviercruise boot of in een hotel verblijven, ook voor buurtbewoners en watersport liefhebbers. Een park als aantrekkelijk leefgebied waar mensen werken, vrienden en collega's ontmoeten, sporten, concerten en tentoonstellingen bezoeken of de lunchpauze op het water doorbrengen. Het schiereiland van Kesselstraße wordt in deze visie het nieuwe Holzhafenpark.

Mobiliteit

Een innovatief, adaptief mobiliteitsconcept, dat het wegverkeer in de nabije toekomst aanzienlijk reduceert, is noodzakelijk om dit parklandschap mogelijk te maken. Anderzijds is mobiliteit voor ieder individu, maar ook de hele maatschappij belangrijk; dit betekent, dat een overall strategie m.b.t. de mobiliteit voor de stad ontwikkeld moet worden, die zeer aantrekkelijk en veelzijdig is, gemakkelijk in het gebruik, met een klaarblijkelijke toegevoegde waarde. Aan zo een dergelijk overall mobiliteitsconcept kan  het nieuwe mobiliteitsconcept voor de Holzhafenpark aanknopen. De hoge kwaliteit van het Holzhafenpark , dat gekenmerkt wordt door een fijnmazig voetgangers en fiets netwerk op verschillende niveaus, is aan alle zijden verbonden met het bestaande wegenetwerk. Aantrekkelijk vormgegeven auto- en fiets sharingpoints zijn gemakkelijk te vinden en centraal gelegen onder het golvende dak van het Park. De straat langs het oever van het havenbekken B, is als attractieve promenade de hoofdontsluiting voor auto’s, taxi’s en bezorgdiensten.

Landschap en Openbare Ruimte

De Holzhafenpark wordt gekenmerkt door de vier elementen die allemaal bijdragen aan de kwaliteit van leven in het nieuwe gebied en stimuleren om uit te rusten, elkaar te ontmoeten, te bewegen, en gemotiveerd te werken

Het Stadstrand en het Strandpark

In de zomer genieten vroege vogels in de ochtend de stilte van deze plek; voor de lunch of in de avond ontmoeten bewoners en mensen die in de haven werken elkaar op de grote trap of duiken vanaf de zwemstijgers in het water. Tijdens de koelere seizoenen, nodigt de trap nog steeds uit om elkaar te ontmoeten en verbindt deze tegelijkertijd de verschillende voetganger routes in de haven. Het Strandpark verbindt de context, het stadstrand en Parkwelle.

De Parkwelle

Als een zwevende, golvende luifel verbindt de Parkwelle zowel in horizontale als verticale richting alle wegen en functies, evenals openbare en semi-publieke ruimtes. Met een uitnodigende trap in het noorden, die onder andere gebruikt kan worden voor outdoor-activiteiten, verbindt de Parkwelle het noorden van het schiereiland met het zuiden van het havenbekken B , waar in de toekomst de Parkwelle verlengd en uitgebreid kan worden. Bouwvolumes worden door het dak van de Parkwelle geponst. Grote openingen in het dak van de Parkwelle markeren de  verbindingen in Oost-West richting en laten licht doordringen tot op het mobiliteits niveau, waar sharingservices en E oplaad stations zich bevinden. De Parkwelle is het vlaggenschip van de Holzhafenpark, een levendige motor, die in sociale, ruimtelijke en functionele opzichten verbindt, zowel overdag als in de avonduren.

De structuur van het golvende Parkwelle dak  is geconstrueerd van cross laminated timber , refererend aan de voormalige functie van de haven kenmerkt het materiaal hout de aantrekkelijke, bruisende en inspirerende sfeer.

De Promenade

Rivier cruiseschepen komen aan op een unieke locatie in Düsseldorf. Touristen worden ontvangen in een prachtige groene promenade op twee niveaus, die zijn verbonden door lange hellingbanen en brede trappen. De transparante gevels van de Parkwelle, evenals de atria en de groene gevels van de erboven zwevende bouwvolumes domineren de stedelijke en uitnodigende sfeer. De wandelaars langs de promenade kunnen uitrusten op de zitbanken, op de tredes tussen de aanlegsteigers en hier naar het reilen en zeilen van de haven kijken.

Het nieuwe Holzhafenpark markeert de plek en geeft het gebied een eigen, hoogwaardige identiteit. Het verbindt zowel in noord-zuid als oost-west richting het gebied met de Medienhafen. In het Holzhafenpark heerst een sfeer van optimisme en inspirerende levendigheid. Het is de nieuwe, attractieve hotspot in de verruimde Medienhafen voor gevestigde bedrijven, start-ups, bezoekers en omwonende.

Op welke manier en met welke maatregelen het adaptieve concept omgezet zou kunnen worden, informeren de schema’s m.b.t. de verschillende onderwerpen, zoals mobiliteit, landschapsontwerp, ecosysteem en watermanagement.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Coenen Sättele Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Coenen Sättele Architecten

Coenen Sättele Architecten
Coenen Sättele Architecten
Coenen Sättele Architecten
Coenen Sättele Architecten
Coenen Sättele Architecten
Coenen Sättele Architecten
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt