Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: De Vries en Verburg
Copyright: De Vries en Verburg
Copyright: De Vries en Verburg
Copyright: De Vries en Verburg
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: De Vries en Verburg
Copyright: De Vries en Verburg
Copyright: De Vries en Verburg
Copyright: De Vries en Verburg

Nieuwbouw Parkwijk

6 augustus 2018
De nieuwbouw van Parkwijk bestaat uit een H-vormig bouwvolume van 2 verdiepingen, dat autonoom in de lommerrijke villawijk is gepositioneerd in tegenstelling tot het voormalige verzorgingstehuis. Het project is een interessante herstructureringsopgave, waarbij de kelder van het oude gebouw en de fundering van de vroegere eetzaal zijn hergebruikt. Dankzij voorgeprogrammeerde doorbraken en verticale leidingschachten is het mogelijk om het gebouw in de toekomst aan te passen aan voortschrijdende inzichten.

Voor HOZO zijn via een stedebouwkundige verkenning de kaders geformuleerd om een zorgcomplex  te ontwerpen, dat toekomstbestendig is en cliënten in de laatste fase van hun leven een echt thuisgevoel geeft. Deze ambitie stelt eisen aan een concept met een menselijke maat, een overzichtelijke opzet, die relatief eenvoudig aan wijzigende regelgeving en inzichten kan worden aangepast. Ieder appartement vormt een beschut huis op zichzelf. Het is een overzichtelijke plek, die optimaal inspeelt op de sfeer van de buurt.

De layout van het nieuwe gebouw heeft een H-vormige structuur met vier vleugels gekregen, die twee hoven gedeeltelijk omsluiten. Door een autonome situering in de lommerrijke omgeving wordt ingespeeld op de schaal en maat van de wijk. De gekozen vorm waarborgt een relatief bescheiden bouwmassa en korte looplijnen.  In de stedebouwkundige opzet waren de vleugels  aanvankelijk 3 verdiepingen hoog en het tussendeel 2 bouwlagen gepland.  Tijdens het ontwerp is het zorgstelsel veranderd. Veel ouderen  blijven thuis wonen, hetgeen grote consequenties voor de bezetting van een woonzorgcomplex heeft. Daarom heeft HOZO besloten om het project in twee bouwlagen te realiseren. Dankzij een intensief communicatietraject is het gebouw al tijdens de ontwerpfase door de buurt met applaus ontvangen en waren er nauwelijks zienswijzen te beantwoorden.

Interessant aan deze herstructureringsopgave is de flexibiliteit, die vanuit het ontwerp geprogrammeerd is. Het is mogelijk om over enkele jaren alsnog een extra verdieping aan het gebouw toe te voegen, maar ook om zorgappartementen van 50 m2 te splitsen in PG-plaatsen (25 m2) of om luxe appartementen (75 m2) te realiseren. De leidingschachten zijn geschikt voor deze aanpassingen. Wij zijn uitgegaan van een flexibel casco met kalkzandsteenwanden en voorgeprogrammeerde doorbraken. Met behulp van deze duurzame opzet en een energiezuinig installatieconcept met bodemopslag en het comfort van vloerkoeling is een GPR-label van minimaal 8,5 bereikt.

De tweekamerappartementen kregen een entreehal met keuken, een individuele badkamer en een terrasje of een frans balkon. Op de verdieping werd er centraal in een tweetal gemeenschappelijke huiskamers van circa 60 m2 voorzien. De PG-afdelingen hebben ook vertrekken met eigen sanitair, maar bieden tegelijkertijd dagbesteding in twee woonkamers  met een grote gecombineerde woonkeuken. Alle woningen kijken uit op de tuin of een van de twee binnenhoven.

De verschijningsvorm van binnen- en buitenzijde van het bouwvolume is wezenlijk verschillend om in te spelen op het karakter van de (semi)openbare ruimte. De gevels aan de buitenkant werden opgetrokken in warme baksteentinten in verschillende metselverbanden; de binnenzijde kreeg een gelaagde en transparante textuur van een variatie aan glas, gevelbekleding en betonbanden. De voorzieningen voor recreatie en activiteiten zijn in het middendeel op de begane grond met uitzicht op het grote terras geclusterd. Het terras ligt prachtig en is gemaakt op de fundering van de oorspronkelijke eetzaal. Ondersteunende infrastructuur is veelal in de oksels ondergebracht. De installatieruimten zijn voor een groot gedeelte in de bestaande kelder onder het nieuwe gebouw ingepast. Samen met de hergebruikte fundering van de oude eetzaal zijn het duurzame herinneringen aan wat er vroeger was…

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Spring architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan