Copyright: Pieter Kers
Copyright: Pieter Kers
Copyright: Pieter Kers
Copyright: Pieter Kers
Copyright: Pieter Kers
Copyright: Pieter Kers

Villa Berkel

30 november 2016
In de bossen van Veenendaal ontwierp Paul de Ruiter Architects op de plek waar ooit een bungalow uit de jaren '70 stond een nieuwe villa. Met dit project stonden we voor de uitdaging zo veel mogelijk lichtinval te creëren in de donkere bosrijke omgeving. Tegelijkertijd wilden we de grens tussen binnen en buiten - tussen privé en openbaar - zo goed mogelijk bewaken.

Drie stroken als basis voor het ontwerp


Om zowel lichtinval als beschutting te realiseren is de kavel haaks op de weg in drie lange stroken verdeeld. De onderste strook op het zuiden is gereserveerd voor de tuin, de middelste strook biedt plaats aan de villa zelf en de meest noordelijk gelegen strook bevat de ontsluiting van het huis: daar liggen de oprijlaan, de parkeergelegenheid en de entree. Door deze kavelindeling wordt het zicht op de gedeelten van het huis die men het liefst privé houdt beperkt.

Zones met een eigen functie

De kavelindeling is herhaald in de plattegrond van het huis. Die is eveneens in drie stroken verdeeld over de volle 30 meter die de villa lang is. Op deze manier waarborgen we de openheid en de leefbaarheid. In het oostelijk deel, aan de straatkant, bevinden zich de meer openbare functies waaronder de entree, de werkkamer, de keuken en de zitkamer, terwijl het westelijk deel, het verst van de straat verwijderd, plaats biedt aan de intiemere functies, zoals een overloop voor de televisie, de slaapkamers en de badkamer. Elke zone wordt gekenmerkt door een eigen functie en is af te sluiten translucente schuifwanden.

Verbonden met de directe omgeving

Om openheid te creëren, lichtinval te maximaliseren en de bewoners het gevoel te geven dat ze buiten zijn, richt de woning zich helemaal op de op het zuiden gelegen besloten tuin. Elke ruimte van de villa kijkt direct hierop uit, doordat drie van de vier gevels volledig in glas zijn uitgevoerd. Het ruime houten terras vormt een buitenkamer, deels afgedekt met een houten luifel, die steunt op stalen, schuin naar boven afgesneden consoles. Het lijkt daardoor in aanzicht boven de grond te zweven. Aan beide zijden van de woning is een vijver geplaatst om ook hier het huis van de grond te tillen en zo de lichtheid van het gebouw te benadrukken.
OJMAR, S.A.
AluK Aluminium b.v.
Performance in Lighting Nederland
Nelissen Steenfabrieken
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
MBI BV
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Bruil
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
ESPERO B.V.
Verosol Nederland B.V.
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
VBI
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan