Gezondheidscentrum - PB

16 februari 2010
Met de oplevering van het nieuwe gezondheidscentrum aan de Frieslandlaan in Haarlem is een start gemaakt met de vernieuwingsplannen van de gemeente voor de wijk Molenwijk. Deze wijk is voornamelijk gebouwd in de jaren ’70 en ligt in het groene deel van de wijk Schalkwijk. De bebouwing bestaat voor het grootste gedeelte uit flatgebouwen.

In opdracht van de apotheek Molenwijk, die al eerder op deze plek gevestigd was, heeft Van der Haar & partners architecten bna, adviseurs, (www.vanderhaararchitecten.nl) een duidelijk en helder vormgegeven gebouw ontworpen. Gekozen is voor een samenspel van transparant en robuust, voor openheid en geborgenheid, voor natuurlijke onopvallende tinten en een frisse sterke kleur, voor kwetsbaar glas en sterk natuursteen.

Het robuuste kader omgeeft de glazen doos die aan de voorzijde meer en aan de achterzijde minder naar buiten is geschoven. Dit kader is opgetrokken uit een bijna zwarte natuursteen, gewonnen uit restanten van een oude groeve. Het grote formaat van de stenen en het verband waarin deze zijn verwerkt, geeft het gebouw zijn krachtige uitstraling. Beide zijgevels worden slechts onderbroken door een smalle horizontale en een smalle verticale glazen strook. De behandelkamers van de artsen en het werkgedeelte van de apotheek zijn in dit gesloten deel van het gebouw gevestigd, waar privacy en rust worden geboden.

Nadrukkelijk is gekozen voor een transparante en naar de weg toegekeerde gevel voor de publieke ruimte van de apotheek aan de voorzijde van het gebouw. De toegankelijkheid en het open karakter van deze ruimte wordt benadrukt door de translucente u-glasprofielen waardoor wel een kijkje naar binnen wordt gegund, zonder een étalage te zijn. Aan de achterzijde van het gebouw zijn in de glazen doos de spreekkamers van de artsen en de kantine voor de gebruikers van het gebouw gelegen, achter een semi-transparante gevel. Hierdoor is het interieur licht en rustig gelegen, en is nog voldoende contact met buiten.

Verassend is de speciaal voor dit gebouw ontworpen zeefdruk-patroon van de vliesgevel in een warme oranjegele kleur. Kleur en patroon van de vliesgevel verbinden de natuurlijke kleuren van de gebruikte materialen en geven de wachtkamers van de artsen en de entree van de apotheek een warme en welkome sfeer.

In nauwe samenwerking met de opdrachtgever en de eindgebruikers van Gezondheidscentrum Molenwijk is een naar onze mening, bijzonder en eigenzinnig gebouw ontstaan. Zo heeft een belangrijke maatschappelijke functie in de Molenwijk, een goed, veilig en gebruikersvriendelijk onderkomen gevonden. Het Gezondheidscentrum Molenwijk is een opvallende verschijning in de wijk geworden en daarmee wellicht de eerste van een reeks nieuwe en vernieuwende bouwprojecten in Schalkwijk.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Van der Haar & partners bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Van der Haar & partners bv

Van der Haar & partners bv
Van der Haar & partners bv
Van der Haar & partners bv
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan