Zorgvilla 'Het Witte Huis'
5 februari 2010
Historie en locatie Het Wilhelminapark, waarin "Het Witte Huis" ligt, is rond 1900 ontworpen als villapark. Individuele statige woningen benadrukken het groene en open karakter van de wijk. Door variatie in stijlkenmerken van de Chaletstijl en de Jugendstil wordt de individualiteit van ieder afzonderlijk pand benadrukt; de rijkelijk versierde villa's geven zo een goed beeld van de bouwstijlen rond 1900.
Sinds de bouw begin 20e eeuw is in het hoekpand het hotel-restaurant-café Het Witte Huis gehuisvest. Door de jaren heen is er veel aan verbouwd en gewijzigd, waardoor het historische karakter van het pand werd aangetast. In 1978 is er ter uitbreiding in een gelijkende stijl, maar minder rijk gedetailleerd, een pand bij gebouwd.
De nieuwe eigenaar, Nova Zembla Zorggroep, wilde op de locatie een zorgvilla ontwikkelen. Doordat het voormalige hotel in een dermate slechte staat was en bij restauratie niet aan de huidige eisen ten aanzien van brandveiligheid en functioneel gebruik kan voldoen, is er na veel onderzoek besloten voor sloop en nieuwbouw.
Voor de nieuwe eigenaar is een geheel nieuw Witte Huis ontworpen, waarbij vanzelfsprekend aansluiting werd gezocht bij het originele gebouw. "Het Witte Huis" is thans een zorgvilla en is als twee afzonderlijke villa's ontworpen. Om eenheid te krijgen in het geheel is er gebruik gemaakt van stijlkenmerken van de Chaletstijl en Jugendstil. Het ontwerp voorziet het gebouw van een rijke detaillering, waarmee het een markante uitstraling krijgt. Daarmee ondersteunt het geheel de historische rol als entree van oud-Oegstgeest en sluit het naadloos aan bij de geschiedenis van de locatie, het oorspronkelijke ontwerp en bouwstijl, en het algemene karakter van de buurt.
Twee hoofdvolumes Er is bewust gekozen voor niet één maar twee panden, zoals het oorspronkelijke Witte Huis, om zo het villa-karakter van de wijk voort te zetten. De twee afzonderlijke villa's verschillen in detail, maar zijn duidelijk familie en vormen tezamen een eenheid. De verbinding tussen de twee villa's, de tussenzone, is ontworpen als een functionele zone. Het vormt niet alleen de verbinding tussen de twee villa's, maar is tevens noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de verregaande wettelijke eisen ten aanzien van brandveiligheid. De tussenzone is de transportzone, zowel horizontaal als vertikaal, die beide villa's tot een geheel maakt. De tussenzone is transparant, zo minimaal mogelijk ontworpen en terug liggend geplaatst, waardoor de twee hoofddelen echt als individuele villa's worden ervaren. Dit wordt versterkt en verduidelijkt door het contrast in materiaalgebruik en vormgeving tussen de villa's en de verbindingszone.
Bouwstijl en materialisering De historische stijlkenmerken als gevelversieringen, materialisering, raamtypes en detaillering sluiten nauw aan bij de in het Wilhelminapark voorkomende stijlen. Dit uit zich in de vorm van dakoverstekken, wolfseinden, verblendstenen, speklagen, rollagen, kammen, stucwerk en vakwerk. Traditionele en klassieke ontwerpelementen die je tegenwoordig weinig meer worden toegepast.
Ook het kleurgebruik is in stijl van de omgeving: een lichte gevel met gekleurde speklagen, stucwerk in een lichte kleur, het vakwerk in een donker grijze kleur en de kozijnen in het traditionele "nachtblauw". Hierdoor ontstaat er een karakteristiek pand dat recht doet aan de geschiedenis van de locatie, het oorspronkelijke ontwerp, de bouwstijl en het algemene karakter van de buurt.
Opdrachtgever: Nova Zembla Zorggroep bv: www.hetwittehuisoegstgeest.nl