Het Unilever Foods Innovation Centre is gelegen aan de zuidelijke rand van de campus van Wageningen, oftewel “De Strip”. “De Strip” bestaat uit een mix van R&D faciliteiten, incubators voor spin-offs en start-ups. De opvallende transparante nieuwbouw neemt een prominenten plaats in op de campus. Met een BREEAM-NL Outstanding certificering is Hive tevens een van de meest duurzame multifunctionele gebouwen ter wereld.
Om ons voedselsysteem fundamenteel te veranderen wilde Unilever in het nieuwe innovatiecentrum kennisuitwisseling tussen eigen medewerkers optimaliseren en samenwerking met andere experts uit de voedingssector bevorderen om gezamenlijk te werken aan gezonde en duurzame voedingsinnovaties. In aansluiting op deze ambities ontstond het ontwerp van het Foods Innovation Centre; een uiterst duurzaam, gezond en connectief gebouw dat uitnodigt tot ontmoeting en interactie.
Voor optimale kruisbestuiving tussen de verschillende Unilever expertises bracht het ontwerpteam meerdere functionaliteiten op het gebied van voedingsinnovaties samen onder één dak: laboratoria, testkeukens en een proeffabriek maken allemaal onderdeel uit van dit multifunctionele gebouw. Dit heeft een enorme positieve impact op de snelheid en het gemak van kennisuitwisseling tussen de medewerkers.
Gezondheid en welzijn als basis voor de indeling
Het gebouw wordt gekenmerkt door transparantie, open flexwerkplekken en ruimten die uitnodigen tot bijpraten. Een centrale grote trap verbindt de verschillende afdelingen met elkaar en stimuleert spontane ontmoetingen. Met aandacht voor (dag)licht, uitzicht op groen, luchtkwaliteit, akoestiek en ergonomie draagt het gebouw bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers. Zo zorgt bijvoorbeeld ionisatie van de ventilatielucht voor een verbetering van de luchtkwaliteit door het reduceren van bacteriën, virussen en schimmels op energiezuinige wijze.
Door deze multifunctionaliteit en strategische ligging is het innovatiecentrum tevens een belangrijke kennishub voor experts in de voedingsmiddelensector. Ruim 500 Unilever medewerkers werken hier samen met onderzoekers en studenten van Wageningen University & Research, andere bedrijven, kennisorganisaties en start-ups aan de voedingsinnovaties van de toekomst.
Kennisuitwisseling wordt verder gefaciliteerd doordat een groot deel van het gebouw publiek toegankelijk is. Iedereen is welkom in de koffiebar en het bedrijfsrestaurant waar je prachtig zicht hebt op het productieproces in de mini-fabriek en de testkeukens waar nieuwe ingrediënten uitgeprobeerd worden. Zo geeft de komst van het innovatiecentrum een impuls aan de ambitie van Wageningen om een wereldwijd toonaangevend kennishart op het gebied van (Agro)Food en Life Sciences te worden.
Duurzame toepassingen, technologieën & innovaties
Op het dak van het Unilever Foods Innovation Centre zijn 1.550 zonnepanelen geplaatst en ook het glazen dak is voorzien van zonnecellen die zowel energie opwekken als beschermen tegen de zonnewarmte. Een compacte bouwvorm zorgt ervoor dat energieverliezen worden beperkt. Daarnaast zijn diverse technieken toegepast, zoals aanwezigheidsdectectie, om het gebouw zo energie-efficiënt mogelijk te laten functioneren. Hoge isolatiewaarden in het glas, de dichte gevels en de vloer zorgen voor een laag energiegebruik en hoog comfort.