Producten
Het 50 meter wedstrijdbad heeft Olympische afmetingen en 10 banen
Copyright: © Ronald Tilleman
Het 50 meter wedstrijdbad
Copyright: © Ronald Tilleman
Vaste tribune voor 1000 toeschouwers.
Copyright: © Ronald Tilleman
Het 50 meter wedstrijdbad heeft Olympische afmetingen en 10 banen
Copyright: © Ronald Tilleman
Een glazen geluiddichte tussenwand verbind de twee baden visueel
Copyright: © Ronald Tilleman
Het 25-meter doelgroepenbad met beweegbare bodem
Copyright: © Ronald Tilleman
Vriendelijke walvissen begeleiden bezoekers vanaf de entree naar de hoger gelegen baden.
Copyright: © Ontwerp: Silo - © Beeld: Thijs Wolzak
Horeca grenzend aan de zwembaden
Copyright: © Tijmen Kielen
3D BIM doorsnede / impressie
Copyright: © Kraaijvanger Architects
Zwemcentrum Rotterdam aan de Gooilandsingel
Copyright: © Ronald Tilleman
Nieuwe gevel (links) en gerenoveerde gevel (rechts)
Copyright: © Ronald Tilleman
De nieuwe gevel bestaat uit raamopeningen die varriëren in grootte en diepte.
Copyright: © Ronald Tilleman
ProducttagsAANUIT

Zwemcentrum Rotterdam

15 augustus 2018
Kraaijvanger ontwierp de duurzame transformatie van het voormalige deelgemeentekantoor Rotterdam Zuid naar een multifunctioneel zwembad. Zwemcentrum Rotterdam is een bruisende publiekstrekker die contact maakt met de omgeving. Het bestaat uit twee zwemzalen, een 25m mixed-use bad met een badhuisachtige sfeer en een 50m Olympisch wedstrijdbad voor (internationale) competities. De gebouwplint bestaat uit commerciële ruimtes voor kleinschalige lokale ondernemers.

Functionele kwaliteit, gebruikswaarde
Het primaire programma omvat een topsportcentrum bestaande uit twee verschillende zwembaden met bijbehorende nevenruimten die zijn ingepast in het bestaande gebouw. Doordat de zwemfunctie zich hoofdzakelijk op de 1e verdieping bevindt, is de gebouwplint op straatniveau vrij voor diverse commerciële ruimten (horeca, terrassen, winkels) en het stadsdeelkantoor. Op de 2e verdieping zijn de kantoren van Sportbedrijf Rotterdam. Zo ontstaat een divers programma dat goed aansluit op de directe stedenbouwkundige context en op de sportieve ambities van Gemeente Rotterdam. Binnen zwembaden wordt vaak gewerkt met standaard concepten. Zo’n traditioneel model is centraal georganiseerd, maar bij Zwemcentrum Rotterdam is de lay-out langwerpig vanwege de inpassing. De inventieve lay-out biedt een heldere zonering tussen de loopgebieden, kleedruimten en toegangen naar de gescheiden baden. Het oogt als één geheel door fris kleurgebruik en doordat een glazen scheidingswand de baden visueel verbindt.

 Architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit, belevingswaarde
De bestaande gevel van het deelgemeentekantoor is duurzaam gerenoveerd en zo veel mogelijk behouden. Dit is zowel buiten als binnen zichtbaar. De gevel van de uitbreiding bestaat uit ramen met verschillende groottes. Grotere ramen zijn daar waar behoefte is aan daglichttoetreding, kleinere op plekken waar de privacy nodig is. De nieuwe gevel is geïnspireerd op de bestaande. Dit is te zien aan het ritme, de kleurstelling en de door vertrapping in neggen ontstane dieptewerking. Het gebouw vormt hierdoor één geheel. De aanbouwen op de kopse zijden van het gebouw refereren aan de stoere industriële haven architectuur van Rotterdam Zuid en zijn qua maat en schaal afgestemd op de ritmiek van het oorspronkelijke gebouw. De beide zwembaden zijn opgetild ten opzichte van het maaiveld waardoor er een levendige gebouwplint ontstaat. Op diverse plekken waar het bestaande gebouw zichtbaar is, wordt de oorspronkelijke architectuur zoveel mogelijk gerespecteerd en teruggebracht in originele staat.

Duurzame ontwikkeling, toekomstwaarde 
Belangrijkste duurzaamheidsmaatregel is het hergebruik van een zeer groot deel van het oorspronkelijke GG&GD gebouw tot nieuw zwembad als vervanging van het voormalige naastgelegen zwembad Charlois. Dit is belangrijk voor de wijk en onze visie op duurzame ontwikkeling door gebruik te maken van bestaande kwaliteiten. Het bestaande gebouw is geheel nageïsoleerd aan de binnenzijde en er zijn nieuwe isolerende kozijnen geplaatst met dunne profielen om het gebouw weer de oorspronkelijke uitstraling terug te geven. De gebouw-GPR score is 8,3. In de bestekken zijn veel Cradle2Cradle materialen voorgeschreven. Er zijn in het ontwerptraject onderzoeken gedaan om in de toekomst PV panelen op de daken te plaatsen, om zo een in groot deel van de elektra behoefte te kunnen voorzien. Het gebouw is namelijk niet afhankelijk van verwarming door gas en is daarmee toekomstgericht. Delen van het dak zijn uitgevoerd als groen dak voor water accumulatie en als bijdrage aan lokale biodiversiteit.

Doel van het project was een hoogwaardig ontwerp maken waarmee iets met duurzame meerwaarde voor de toekomst teruggegeven wordt: aan de wijk een sportfunctie met multifunctioneel zwembad en ruimte voor lokale ondernemers in een herkenbaar gebouw, aan de stad Rotterdam een topsportbad tegemoet komend aan internationale ambities. Daarnaast wordt de oorspronkelijke architectuur respectvol teruggebracht in originele staat, waar het bestaande gebouw zichtbaar is. De diversiteit aan winkels en horeca ruimten in de gebouwplint biedt een directe meerwaarde voor de omgeving. Het Zwemcentrum zal een gebiedsaanjager zijn door te zorgen voor meer diversiteit en activiteiten. (Internationale) Topsportwedstrijden trekken veel belangstellenden naar dit gebied, goed voor de lokale economie en extra levendigheid in de wijk. Positieve reacties van Sportbedrijf, gemeente en exploitanten, levendigheid rondom het gebouw en succesvolle evenementen zijn een voorbeeldig bewijs van het succes van dit project.

Succesvolle gebiedsversterking
Zwemcentrum Rotterdam ontving de Steden in Beweging Award 2018 als de meest succesvolle gebiedsversterking die bijdraagt aan het intensiveren van de vitaliteit en dynamiek van stad of dorp. Het voorziet in de behoeften van haar gebruikers, draagt bij aan de versterking van het omringend stedelijk gebied, versterkt de identiteit van de stad/wijk en is een innovatief gebouw.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Kraaijvanger Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Kraaijvanger Architects

Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Toon alles

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan