Copyright: Kraaijvanger Architects
Copyright: Kraaijvanger Architects

Stationsplein West in Arnhem

26 februari
Het voormalig postkantoor naast het station van Arnhem wordt verbouwd tot rijkskantoor. Integraal ontwerpteam De Nieuwe Post, bestaande uit Kraaijvanger, Karres en Brands, DGMR, DWA en IMD onder leiding van Heijmans, heeft de tender gewonnen voor de renovatie, uitbreiding, interieur en realisatie van het rijkskantoor Stationsplein West in Arnhem.

Het bestaande kantoor aan het Stationsplein zal worden uitgebreid en gerevitaliseerd waarbij de erfgoedwaarde zal worden versterkt met een focus op circulariteit en duurzaamheid. Bij de ontwikkeling staan niet alleen het gebouw, maar ook de belevingswaarde en de gebruikswaarde centraal. Ook is er extra aandacht voor een duurzame en gezonde bedrijfsvoering, met belangrijke thema’s als energieneutraliteit, circulariteit, biodiversiteit en gezondheid. Hiermee zal het rijkskantoor straks diverse soorten werk- en overlegplekken bieden aan ruim 400 werknemers van de Belastingdienst, het Rijksvastgoedbedrijf en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Integraal ontwerpteam De Nieuwe Post is geselecteerd op een holistische visie en plan van aanpak voor deze plek waarin de zeven stromen van Bouwen met een Positieve Footprint een belangrijke rol hebben gespeeld. Daarnaast was het belangrijk de monumentale waarde van dit gemeentelijk monument binnen onze visie, waarin ook beweging en gezondheid belangrijke thema’s zijn, te versterken. Het adaptief vermogen van het kantoorpand is het vertrekpunt geweest, daarmee hebben we gekeken naar hoe het gebouw zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen. Hoe adaptief en aanpasbaar zou het dan moeten zijn en op basis daarvan hebben we laten zien hoe we dit 50% aanpasbaar en daarmee toekomstbestendig zou kunnen worden.

Het ontwerp bestaat uit een houten optopping op het bestaande gebouw, passend bij de huidige architectuur. Nieuwe functies via de pleinen, vides en het atrium zullen bezoekers uitnodigen te lopen. Gebruik van cradle2cradle materialen, bevorderd de gezondheid van de gebruiker, daarbij zorgen we voor een gezond binnenklimaat met voldoende ventilatie.

Een circulair icoon voor de binnenstad

De houten optopping is als een eyecatcher op het bestaande monumentale pand, naast CO2 opslag, maakt het Rijksvastgoedbedrijf hiermee tevens een visueel statement op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en een nieuwe manier van werken. Bij binnenkomst via het Centraal Station zie je straks de medewerkers van het rijkskantoor zichtbaar werken in een duurzame, toekomstbestendige en hybride werkomgeving. Het gebouw is daarmee een circulair icoon voor de binnenstad van Arnhem.

De houten optopping is volledig demontabel, daarmee zijn de gebruikte materialen volledige her te gebruiken, en is het een voedselbank voor de toekomst. Circulariteit is een zeer belangrijk thema binnen de visie, 70% van de materialen die gebruikt worden voor de uitbreiding van het rijkskantoor zijn geoogst uit het bestaande gebouw of uit de sloop van andere gebouwen. En negentig procent van alles wat we toepassen kan in de toekomt hoogwaardig worden hergebruikt of gerecycled.

Ecologische en sociale footprint

We geven met de revitalisatie en uitbreiding van het rijkskantoor een aantrekkelijke nieuwe betekenis aan het gebied rondom het station in Arnhem. De huidige parkeerplaats wordt vervangen voor een groene openbare daktuin. Daarnaast wordt de omliggende omgeving voorzien van groen en door de publieke toegankelijkheid te verplaatsen is dit straks een aantrekkelijke openbare route vanaf het station, en een mooie nieuwe verbindingsroute met de binnenstad van Arnhem. Het groen rondom het gebouw wordt doorgezet in het gebouw middels verticale groene pleinen in het interieur. Het nieuwe Grand café in de plint zal deze plek extra publieke dimensie geven.

Team de Nieuwe Post werkt nu aan de uitwerking van het ontwerp in een constructieve manier van samen werken middels De DOEN-filosofie van het Rijksvastgoedbedrijf. Daarbij is er extra financiële ruimte voor kansen die de meerwaarde van dit project versterken. Bij het benoemen van de ambities is door het ontwerpteam dan ook Het Nieuwe Normaal als leidraad gebruikt.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Kraaijvanger Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Kraaijvanger Architects

Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan