Vakjury kiest vier finalisten Reynaers Projectprijs 2025
17 april, 14:05
Een vakjury heeft vier finalisten geselecteerd voor de Reynaers Projectprijs 2025. Ze beoordeelde bijna 70 inzendingen.
“Ieder jaar weer komen worden er heel veel projecten gebouwd waarin de systemen van Reynaers Aluminium worden gebruikt. Met alle aanmeldingen, gaat de jury aan de slag”, vertelt Hans van der Looij, marketing & sales manager bij Reynaers Aluminium en al sinds 1997 lid van de jury. Met in het achterhoofd criteria als architectuur en daglicht, kozijnkeuze, detaillering en uitvoering, voorbeeldfunctie en impact, worden alle projecten beoordeeld.
De vakjury bestond dit jaar uit zeven personen met allen een andere invalshoek en mening. Er werd veel gediscussieerd en dat is goed, merkt Reynaers Aluminium als organisator op. “Het resultaat zijn vier finalisten, echte toppers binnen hun categorie.”
De finalisten
Villa BW in Tilburg
Categorie: Particuliere woningbouw
Villa BW is een moderne woning die zich op subtiele wijze in het straatbeeld van de Bredaseweg voegt, zonder volledig op te gaan in de bestaande bebouwing. Het ontwerp is geïnspireerd door de jaren 30-villa’s in de omgeving. De strakke hoofdvorm en kleinere volumes van de villa vormen samen een abstracte en dynamische compositie.
De woning is duurzaam, met energiezuinige installaties en een doordacht gebruik van materialen en groen. Dit zorgt voor een balans tussen moderniteit en tijdloosheid. De indeling van het huis is functioneel en overzichtelijk, met duidelijke zicht- en looplijnen, die de verschillende ruimten verbinden. De villa heeft een ingetogen, eigentijdse uitstraling, waarbij het gebruik van metselwerk en ingetogen raampartijen het ontwerp versterkt.
Architect: Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten
Gevelbouwer: Wijnveen Aluminiumbouw
GGD Gelderland-Zuid in Nijmegen
Categorie: Utiliteitsbouw
Het project voor GGD Gelderland-Zuid in Nijmegen richt zich op het creëren van een veilige en gastvrije omgeving voor kwetsbare bezoekers. Het gebouw straalt een gevoel van rust en geborgenheid uit door de zorgvuldige combinatie van architectuur en interieur, met warme materialen en een doordachte indeling. Het ontwerp is geïnspireerd door het idee van kwetsbaarheid, wat zich uit in de architectuur van het gebouw, met een solide basis die de ‘kwetsbare kern’ beschermt. Er is bijzondere aandacht besteed aan de beleving van de bezoekers, met verschillende entree-opties en een centrale balie die de navigatie vergemakkelijkt. Het gebouw is daarnaast duurzaam en natuurvriendelijk, met een sedumdak, nestkasten voor dieren, en het behoud van bomen op het terrein.
Architect: De Twee Snoeken
Gevelbouwer: Haro Aluminium
Wolstad Piushaven in Tilburg
Categorie: Seriematige woningbouw
Wolstad, gelegen aan de zuidkant van de vernieuwde Piushaven in Tilburg, is een nieuw appartementengebouw dat eigenwijs over Tilburg uitkijkt. Het gebouw combineert een metselwerk plint die aansluit op de omliggende woonwijk met een hogere bovenbouw van metalen gevels, die refereren aan de industriële geschiedenis van de locatie. Met grote raamkaders en een subtiel spel van openingen creëert het gebouw een dynamische uitstraling, die vanaf verschillende kanten een ander verhaal vertelt. Wolstad is niet alleen een markant visueel punt in de stad, maar speelt ook een belangrijke rol in de transformatie van de Piushaven. Het gebouw is een opvallend en gewaardeerd onderdeel van het vernieuwde stadsbeeld.
Architect: DAT (De Architectenwerkgroep Tilburg)
Gevelbouwer: Van Hoesel Aluminium Kozijnen
Hurkse bogen in Eindhoven
Categorie: Renovatie/Transformatie
De Hurkse Bogen, oorspronkelijk gebouwd in 1955, heeft door renovatie en enkele strategische toevoegingen zijn monumentale karakter weten te behouden, terwijl het geschikt werd gemaakt voor moderne functies. Door ingrepen zoals het toevoegen van patio’s, transparante gevels en het herstellen van de boogconstructie, zijn de oude hallen nieuw leven ingeblazen. Het project heeft niet alleen het gebouw gerenoveerd, maar ook een impuls gegeven aan een gebied dat voorheen rafelrandjes vertoonde. De nieuwe lichtgewicht aluminium puien en het blokje nieuwbouw dienen als uithangbord voor de vernieuwde functie van het complex. Het resultaat is een verfijnde balans tussen historisch behoud en moderne functionaliteit, wat getuigt van een langetermijnvisie van zowel de architect als de opdrachtgever.
Architect: Niels Olivier Architecten
Gevelbouwer: V.P.G. Aluminium
Vakjury
De vakjury bestond dit jaar uit: Caroline Kruit (onder andere docent aan de ArtEZ Academy of Architecture), Bert Voss (architect bij Voss Architecture, mede-winnaar van de Reynaers Projectprijs 2024), Sjim van Beijsterveldt (architect bij Bedaux de Brouwer Architecten. mede-winnaar van de Reynaers Projectprijs 2024), Geert Bosch (architect bij HILBERINKBOSCH Architecten, mede-winnaar van de Reynaers Projectprijs 2024), Anna Geraerds en Finn Snijders, bestuursleden van studievereniging voor architectuur AnArchi van TU/e, en tot slot Hans van der Looij, sales & marketing manager bij Reynaers Aluminium).
Projecten in beeld
De komende periode worden de projecten professioneel vastgelegd met behulp van foto’s, video’s, interviews en podcasts. Daarmee kan het publiek de finalisten beter leren kennen en beoordelen. Stemmen kan in juni. Het project met de meeste stemmen wint uiteindelijk de Reynaers Projectprijs 2025 publieksprijs.
De winnende architect en gevelbouwer ontvangen beide een prijs van € 2.500,-. Eenzelfde bedrag geeft Reynaers Aluminium aan een goed architectuurdoel dat in overleg met de winnaar wordt gekozen.