Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Mona Keijzer
Copyright: BBB
Mona Keijzer
Copyright: BBB

Nieuw kabinet krijgt volwaardig ministerie van ruimte en volkshuisvesting

12 juni, 11:45
Het komende kabinet krijgt een ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Dat heeft het bureau woordvoering kabinetsformatie woensdag bekendgemaakt. In het vorige kabinet zat al een minister voor VRO, maar nu komt er een volwaardig ministerie.

Mona Keijzer van de BBB heeft woensdagmiddag bevestigd dat zij de minister van VRO wordt. Ook wordt zij namens haar partij een van de vicepremiers. Dinsdag bevestigden bronnen al dat Keijzer de woonportefeuille zou krijgen en vicepremier zou worden.

“Het is een buitengewone eer dat ik dit mag doen”, zegt Keijzer tegen De Telegraaf. Ze vindt het "nog niet gepast" om nu al te vertellen wat ze van plan is met haar ministerie. “Pas wanneer ik bij de koning ben geweest, is het een feit.”

Geen staatssecretaris
Het ministerie krijgt geen staatssecretaris. De roep om een volwaardig ministerie voor VRO klinkt al lange tijd, onder meer vanwege de grootschalige problemen op de woningmarkt.

Met Hugo de Jonge had het huidige, demissionaire kabinet voor het eerst sinds het opheffen van het ministerie van VROM in 2010 weer een minister voor ruimte en volkshuisvesting. Hij had geen eigen ministerie, maar viel onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds 5 september vorig jaar is hij demissionair minister van Binnenlandse Zaken, omdat Hanke Bruins Slot na het vertrek van Wopke Hoekstra naar de Europese Commissie overstapte naar Buitenlandse Zaken. Ook bleef VRO onder zijn verantwoordelijkheid vallen.

Bekangen van vastgoedbeleggers en ontwikkelaars
Keijzer heeft zich als woordvoerder van het woondossier geprofileerd als iemand die zich hard maakt voor de belangen van vastgoedbeleggers en ontwikkelaars. Zij verzette zich hevig tegen de wet van De Jonge waardoor huurprijzen in het middensegment gemaximeerd zouden worden. Volgens Keijzer leidt deze Wet betaalbare huur ertoe dat beleggers en verhuurders geen brood meer zien in de huurmarkt en zich terugtrekken. Daardoor zou het al krappe woningaanbod nog verder krimpen, vreest zij.

Vertrekkend demissionair woonminister De Jonge (CDA) probeert het wetsvoorstel nog zo snel mogelijk door het parlement te loodsen, zodat de wet op 1 juli kan ingaan. De wet is al door de Tweede Kamer en moet nog door de Eerste Kamer. De behandeling staat gepland op 18 juni en de stemming is een week later. Dat is net voordat het nieuwe kabinet naar verwachting zal aantreden.

Keijzers partij BBB spreekt zich al langer uit voor de belangen van de vastgoedmarkt. In een verkiezingsdebat in november vorig jaar zei partijleider Caroline van der Plas nog dat de politiek beter moet luisteren naar beleggers. Zij ‘willen zich ook gehoord en gezien voelen’, aldus Van der Plas. De BBB-leider sprak toen haar hoop uit dat over tien jaar de woningmarkt minder gereguleerd is en er meer experimenteerruimte komt voor bouwers en beleggers.

Ministerie van Klimaat en Groene Groei
In het nieuwe kabinet, met als beoogd premier Dick Schoof, keert ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat terug. De minister en staatssecretaris worden afgevaardigd door de PVV. Verder komt er een nieuw ministerie van Klimaat en Groene Groei, waarvoor de VVD een minister levert. Dit departement krijgt evenals VRO geen staatssecretaris.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt geleid door een NSC-minister en een staatssecretaris afkomstig van de VVD. Voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur levert de BBB een minister en staatssecretaris. Verder is opvallend dat er een speciale staatssecretaris voor Herstel Groningen komt. Deze valt onder Binnenlandse Zaken wordt eveneens afgevaardigd door de BBB.

29 bewindslieden
In totaal krijgt het kabinet-Schoof net als het vorige kabinet 29 bewindslieden. De PVV levert vijf ministers, NSC en de VVD ieder vier en de BBB twee. Van de dertien staatssecretarissen komen er vier van de PVV. NSC, de BBB en de VVD leveren elk drie.

Andere nieuwsberichten

Geborgen wonen achter een filtermuur

Vandaag, 14:40

Paneldiscussie: oplossing werkdruk ligt bij opdrachtgevers én architecten

Vandaag, 13:51

Woontoren Prince of Delft biedt veel ruimte voor starters en collectiviteit

Gisteren, 16:22

D/Dock presenteert twee Premium Lounges op Schiphol Airport

Gisteren, 12:30

Houweling Architecten bestaat vijftig jaar

2 uur geleden

Subsidie provincie Utrecht om landbouwgrond om te vormen naar bos

4 uur geleden

Aedes: huren woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent

Vandaag, 09:47

Senaat neemt vlak voor kabinetswissel Wet betaalbare huur aan

Gisteren, 17:18

AI-presentaties verbeelden Amsterdam waar mensen en natuur in harmonie samenleven

Gisteren, 14:09

Studie: fijnstof luchtvaart risico voor miljoenen Europeanen

Gisteren, 11:50
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan