Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Max Hart Nibbrig
Ontsluiting met collectieve ruimtes
Copyright: BETA
Woningtypologieën
Copyright: BETA
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Situatie
Copyright: BETA
Gevelaanzicht zuid
Copyright: BETA
Gevelaanzicht west
Copyright: BETA
Dwarsdoorsnede
Copyright: BETA
Langsdoorsnede
Copyright: BETA
Begane grond
Copyright: BETA
Eerste verdieping
Copyright: BETA
Vierde verdieping
Copyright: BETA
Vijfde verdieping
Copyright: BETA
Negende verdieping
Copyright: BETA
Tiende verdieping
Copyright: BETA
Dakverdieping
Copyright: BETA
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Max Hart Nibbrig
Ontsluiting met collectieve ruimtes
Copyright: BETA
Woningtypologieën
Copyright: BETA
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Situatie
Copyright: BETA
Gevelaanzicht zuid
Copyright: BETA
Gevelaanzicht west
Copyright: BETA
Dwarsdoorsnede
Copyright: BETA
Langsdoorsnede
Copyright: BETA
Begane grond
Copyright: BETA
Eerste verdieping
Copyright: BETA
Vierde verdieping
Copyright: BETA
Vijfde verdieping
Copyright: BETA
Negende verdieping
Copyright: BETA
Tiende verdieping
Copyright: BETA
Dakverdieping
Copyright: BETA

Ontsluiting via collectieve ruimtes op hoogte stimuleert beweging en ontmoeting in De Draaier

3 november 2023, 14:34
In de nieuwe Amsterdamse buurt Oostenburg is woontoren De Draaier opgeleverd. Het door BETA ontworpen gebouw bestaat uit 95 woningen in verschillende typologieën. Bijzonder is de ontsluiting van de woningen: via een lift worden bewoners naar een van de drie strategisch gepositioneerde collectieve ruimtes in het gebouw gebracht. Zij komen dan aan in een geprogrammeerde ‘lobby’, van waar een open trap ze verder voert naar hun verdieping erboven of beneden.

De lobby’s zijn zo gepositioneerd in het gebouw dat bewoners hooguit twee verdiepingen hoeven traplopen naar hun woning. Het doel van deze opzet is dat de bewoners elkaar kunnen ontmoeten; niet alleen toevallig in het voorbijgaan, maar ook in de daartoe geprogrammeerde lobby’s.

“Door de collectieve ruimtes te verbinden met een aantrekkelijk vormgegeven ontsluiting, wordt de woontoren als het ware opgedeeld in meerdere, kleinere gebouwen. Bewoners worden gestimuleerd om zowel door het gebouw te bewegen als elkaar te ontmoeten”, meldt BETA.

De laagstgelegen lobby is bedacht als een intieme leesruimte, terwijl de middelste lobby is ontworpen als een gemeenschappelijke keuken met wintertuin. De bovenste lobby biedt toegang tot het dakterras met een uitzicht op het stadscentrum. De lobby’s en trappenhuizen zorgen dankzij de royale glaspartijen tevens voor extra inval van daglicht, waardoor de gangen niet alleen verlicht hoeven te worden met kunstlicht.

https://vimeo.com/839017876

Werkspoorhal
De Draaier maakt deel uit van een gebouwenensemble rond de monumentale Werkspoorhal. Binnen een stedenbouwkundig plan van Urhahn is rond dit complex een aantal gebouwen opgetrokken naar ontwerp van BETA, OZ, Workshop Architecten en Space Encounters. De openbare ruimte rondom de gebouwen is ontworpen door LOLA Landscape Architects. Dit bureau verzorgt ook het ontwerp voor de herinrichting van de Werkspoorhal tot een overdekt plein voor de buurt. De hal is vrijgespeeld van programma, doordat de omringende gebouwen commerciële ruimtes (zoals horeca) huisvesten.

Het 41 meter hoge gebouw is de laagste van vier hoogteaccenten in Oostenburg. Vanwege de hoge dichtheid van de locatie zijn op de eerste negen verdiepingen loftwoningen en grotere appartementen met hun slaapkamer aan de kant van de (donkerder) steeg gerealiseerd. In het deel dat boven de aangrenzende bebouwing uitsteekt en waar het uitzicht en de inval van daglicht niet worden belemmerd, is een mix van grotere appartementen en studio’s gerealiseerd. De woningen zijn voorzien van balkons of loggia’s als buitenruimte.

De Draaier heeft een betonnen gevel met een lichtblauwe tint, die is geïnspireerd op de kleur van de grote blauwe kraan die voor het gebouw staat. Op subtiele wijze is er gespeeld met de plasticiteit van de gevel. In de plint is een afwijkende diepte toegepast en heeft het beton een grovere structuur met extra grote kiezels. Ter plekke van de hoofdentree is het beton veredeld tot een glanzend vlak om de toegang te accentueren. In het interieur is deze subtiele werkwijze, evenals het in het zicht toepassen van robuuste materialen consequent doorgevoerd.

De Lasser
Behalve De Draaier ontwierp BETA ook het naastgelegen kleinere gebouw De Lasser. In dit pand, dat tussen De Draaier en Werkspoorhal ligt ingeklemd zijn vier woningen van ieder een verdieping groot gerealiseerd. Op de begane grond bevindt zich een horecagelegenheid, dat zowel aan het water als in de nog op te leveren vernieuwde Werkspoorhal een terras kan openen.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

23 februari, 1:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

23 februari, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

23 februari, 9:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan