Goed onderzoek naar vleermuizen verplicht voor spouwmuurisolatie

3 augustus 2023, 9:00
Isolatiebedrijven en woningeigenaren moeten voordat ze spouwmuren isoleren goed onderzoeken of daar vleermuizen in zitten. Met een camera in de ruimte tussen de muur kijken is daarbij niet voldoende, heeft de Raad van State bepaald in een rechtszaak tussen isolatiebedrijf IsoSun en het provinciebestuur van Utrecht. De uitspraak kan gevolgen hebben voor de werkwijze van de hele branche en mogelijk ook voor het tempo waarin huizen in Nederland worden na-geïsoleerd.

De provincie had het bedrijf in 2019 een dwangsom opgelegd en opgedragen ecologisch onderzoek te doen naar de aanwezigheid van vleermuizen. Het bedrijf was het daar niet mee eens, maar de hoogste bestuursrechter geeft de provincie nu gelijk. Eerder had de rechtbank al geoordeeld dat IsoSun niet voldeed aan de zorgplicht voor vleermuizen.

Niet zomaar onderuit te komen
De Raad van State is zich ervan bewust dat het isoleren van spouwmuren energie bespaart en daarmee bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelen. Vleermuizen zijn echter wettelijk beschermd en daar valt niet zomaar onderuit te komen.

Tijdens de zaak nodigde de Raad van State andere belanghebbenden en experts uit om hun visie te geven. Daarop reageerden onder meer overheden, verenigingen die zich bezighouden met soortenbescherming, woningcorporaties en andere bedrijven uit de isolatiebranche.

Uit alle reacties maakt de hoogste bestuursrechter op dat er de afgelopen jaren ‘veel ontwikkelingen zijn geweest en werkwijzen zijn gevonden voor een grootschaligere aanpak van woningisolatie, waarbij ook de bescherming van vleermuizen wordt betrokken’. Die nieuwe methodes kunnen ‘ook voor particulieren uitkomst bieden’, denken de rechters.

Over het hoofd gezien
Vooral kleine dwergvleermuizen kruipen vaak in spouwmuren. Als die worden volgespoten met isolatiemateriaal, is dat slecht voor de beestjes. Bij onderzoek met een camera is de kans groot dat ze over het hoofd worden gezien, want een dwergvleermuis is maar zo groot als een luciferdoosje.

Eén manier om hiermee om te gaan, is ecologisch onderzoek laten doen door een deskundige. Dat maakt isolatie wel veel duurder. Er zijn ook andere opties. Zo kunnen gemeenten op hun grondgebied ecologisch onderzoek uitvoeren en maatregelen treffen om vleermuizen in stand te houden. Vervolgens kan de provincie voor die hele gemeente een ontheffing verlenen. Dan is duur ecologisch onderzoek per woning niet nodig. Over deze werkwijze geven de rechters geen oordeel, maar ze leggen hem wel uit.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in een reactie dat het grootschaliger onderzoek landelijk wil uitrollen. Daar is nu al 44 miljoen euro voor uitgetrokken. De regeling ligt nu voor ter consultatie: belanghebbenden kunnen erop reageren tot 9 september.

Duizenden euro’s extra
De Vereniging Eigen Huis (VEH) vreest dat huiseigenaren een jaar langer moeten wachten om hun woning te isoleren en dat dit duizenden euro’s extra gaat kosten. Hoeveel de kosten oplopen door het ecologisch onderzoek hangt volgens de VEH-woordvoerder af van het soort woning en hoe oud het is. Bij een oude boerderij zal het prijskaartje hoger zijn dan bij een relatief nieuw rijtjeshuis. Onder meer een groot tekort aan ecologen voor onderzoek leidt tot vertraging, stelt de VEH.

De vertraging en hogere kosten voor het onderzoek kunnen ervoor zorgen dat sommige huiseigenaren besluiten hun woning helemaal niet te isoleren. “Dat is onze grootste zorg”, zegt de woordvoerder. Volgens hem zijn veel koop- en huurhuizen nog niet geïsoleerd of moet het isolatiemateriaal vervangen worden. Om hoeveel huizen het gaat, is hem niet bekend. De VEH zegt dat huiseigenaren het beschermen van kwetsbare natuur, waaronder vleermuizen, ook belangrijk vinden.

Woningcorporaties
De uitspraak heeft minder invloed op woningcorporaties, zegt een woordvoerster van hun koepelorganisatie Aedes. Woningcorporaties doen volgens haar al onderzoek als er mogelijk vleermuizen zijn. De uitspraak zorgt hooguit voor een klein beetje extra vertraging, laat ze weten. “We gaan ervan uit dat provincies en gemeenten nu scherper controleren of de juiste methodiek wordt toegepast.” Wel staat de uitspraak volgens haar ‘op gespannen voet met de verduurzamingsopgave’.

Bron: ANP

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Team met diederendirrix ontwerpt grootschalig nieuwbouwproject bij Amsterdam Sloterdijk

3 uur geleden

Bouw hoogbouwcomplex The Modernist tegenover Rotterdam Centraal gestart

4 uur geleden

Gebouw voor gecombineerd oncologisch en neurologisch onderzoek op Zuidas klaar

Vandaag, 13:13

Voormalig V&D-pand in Maastricht wordt woon- en winkelcomplex

Vandaag, 11:25

Drenthe verwacht veel van kringlooplandbouw

Vandaag, 14:06

Natuur & Milieu slaat alarm over verdere verstening steden

Vandaag, 09:25

‘Bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar’

6 december, 4:17

ING: directe uitstoot bouwsector daalt nog amper

6 december, 11:07

Pensioenfederatie doet niet meer mee aan Woontop minister Keijzer

6 december, 9:16

Brabant trekt beurs om restauratie monumenten te bevorderen

5 december, 1:58
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan