Copyright: UNStudio / plompmozes
Copyright: UNStudio / plompmozes
Copyright: UNStudio / plompmozes
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio / plompmozes
Copyright: UNStudio / plompmozes
Copyright: UNStudio / plompmozes
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio

Kabelbaan over het IJ krijgt steun van stadsbestuur

11 mei 2023, 11:09
Tijdens de onderhandelingen over de Voorjaarsnota hebben collegepartijen PvdA, GroenLinks en D66 hun steun uitgesproken voor een verder onderzoek naar de bouw van een kabelbaan over het IJ aan de westkant van Amsterdam. De kabelbaan is een particulier initiatief en kan naast de toekomstige Westbrug bestaan. Op verzoek van de gemeente is het traject van de kabelbaan iets verlegd en wordt ook gekeken of deze verlengd kan worden naar metrostation Isolatorweg.

Het college sluit een intentieovereenkomst met de Stichting IJbaan en de Vervoerregio om tot definitieve afspraken te komen, meldt Het Parool deze week. Door de handtekening van verkeerswethouder Egbert de Vries neemt de gemeente voor het eerst een formele positie in bij de totstandkoming van de kabelbaan, stelt initiatiefnemer Stichting IJbaan in een reactie in dezelfde krant.

De gemeente gaat nu ook zelf verder onderzoek doen naar de kabelbaan, die een belangrijke rol kan spelen in de ontsluiting van het toekomstige Haven-Stad dat in het westen van de stad, ten noorden en ten zuiden van het IJ, ontwikkeld gaat worden de komende decennia. De veerponten kunnen het aantal reizigers over het IJ nu al af en toe niet aan en de Westbrug, die in dit stadsdeel voorzien is, wordt waarschijnlijk pas in 2040 afgerond.

En dat terwijl een kabelbaan hier al in 2027 in dienst kan worden genomen, stelt Stichting IJbaan. Want de aanleg van een kabelbaan is volgens de stichting een stuk eenvoudiger dan de aanleg van een brug. De bouw zou twee jaar in beslag nemen. Iedere gondel kan maximaal 35 personen meenemen. Het hele systeem zou zo’n 5.500 mensen per uur moeten kunnen vervoeren.

Vanwege de komst van de Westbrug heeft de gemeente gevraagd of het traject van de kabelbaan iets naar het westen verlegd kan worden. Ook heeft de gemeente aan Stichting IJbaan gevraagd of de kabelbaan verlengd kan worden tot aan metrostation Isolatorweg. Beide verzoeken neemt de stichting nu mee.

Eerder liep het traject van de voormalige NDSM-werf via de Houthavens over het spoorwegemplacement naar de rand van Sloterdijk, wat het de Hemknoop genoemd heeft. Omdat er onder de kabelbaan cruiseschepen moeten kunnen varen, moet de kabelbaan in het midden van het IJ zo’n 100 meter hoog worden.

Haalbaarheid moet verder onderzocht worden
In reactie op de berichtgeving in Het Parool laat een woordvoerder van de gemeente weten dat er nog geen groen licht is gegeven, maar dat er bijvoorbeeld nog moet blijken of de kabelbaan wel financieel haalbaar is.

"We hebben in oktober 2021 samen met de Vervoerregio een intentieovereenkomst afgesloten met Stichting IJbaan om afspraken te maken over een kabelbaan, die naast de toekomstige Westbrug kan komen. We steunen dit particuliere initiatief omdat met de kabelbaan (toekomstig) Haven-Stad op beide oevers van het IJ goed bereikbaar wordt", aldus de gemeente. Als de kabelbaan er komt is het de bedoeling dat die naast een toekomstige brug over het IJ wordt gebouwd, en deze niet vervangt.

De initiatiefnemers van de kabelbaan moeten nog een businesscase opstellen om te kijken of het plan financieel haalbaar is en er moet nog met bewoners overlegd worden over de plek van de kabelbaan. "Pas als aan al deze voorwaarden voldaan is, kunnen gemeente en Vervoerregio een realisatieovereenkomst met Stichting IJbaan afsluiten zodat de plannen richting de uitvoering verder kunnen worden uitgewerkt."

Volgens de woordvoerder van de gemeente zal de kabelbaan niet aan bod komen tijdens de bespreking van de Voorjaarsnota komende donderdag in de gemeenteraad. "Het is namelijk een particulier initiatief dus wij hoeven niks met geld", aldus de woordvoerder van de verkeerswethouder Melanie van der Horst.

Naar verluid kost de bouw van de kabelbaan zo’n 120 miljoen euro. Stichting IJbaan gaat daarvoor in gesprek met verschillende financiers.

Bron: Architectenweb / ANP

Andere nieuwsberichten

Bouw woontoren Blaak 333 officieel van start

1 uur geleden

Gentiaanbuurt technisch up-to-date en in oude allure hersteld

3 uur geleden

Toekomstig hoofdkantoor DPG Media in Amsterdam opgeleverd

Vandaag, 10:58

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

1 maart, 3:54

De Voetnoot vijfde monument in Almere

41 minuten geleden

Minister praat met TU Delft over rapport onderwijsinspectie

Vandaag, 10:22

Overlast om vol stroomnet duurt nog zeker tien jaar, zegt Alliander

Vandaag, 09:33

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan