Ontwerp voor Feyenoord City met nieuw voetbalstadion aan de Maas door OMA en LOLA Landscape Architects
Copyright: OMA / Beauty & The Bit
Ontwerp voor nieuw voetbalstadion Feyenoord aan de Maas door OMA en LOLA Landscape Architects
Copyright: OMA / Beauty & The Bit
Ontwerp voor nieuw voetbalstadion Feyenoord aan de Maas door OMA en LOLA Landscape Architects
Copyright: OMA / Beauty & The Bit
Ontwerp voor Feyenoord City met nieuw voetbalstadion aan de Maas door OMA en LOLA Landscape Architects
Copyright: OMA / Beauty & The Bit
Ontwerp voor nieuw voetbalstadion Feyenoord aan de Maas door OMA en LOLA Landscape Architects
Copyright: OMA / Beauty & The Bit
Ontwerp voor nieuw voetbalstadion Feyenoord aan de Maas door OMA en LOLA Landscape Architects
Copyright: OMA / Beauty & The Bit

Raad van State vernietigt bestemmingsplan Feyenoord City

26 oktober 2022, 10:21
De Raad van State (RvS) heeft het gehele bestemmingsplan voor Feyenoord City vernietigd. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan in december 2020 had de Rotterdamse gemeenteraad moeten inzien dat het plan om een nieuw voetbalstadion voor Feyenoord te bouwen niet uitvoerbaar was. Omdat het stadion een wezenlijk onderdeel van het bestemmingsplan is, vernietigt de RvS het complete bestemmingsplan.

Het nieuwe voetbalstadion voor Feyenoord moest aan de Maas verrijzen, maar de club besloot de plannen eerder dit jaar in de koelkast te zetten en zich te richten op een langer verblijf in De Kuip. De RvS stelt dat het stadion de aanjager voor de gehele gebiedsontwikkeling was. Maar op het moment dat de gemeenteraad het plan vaststelde, bestond naar het oordeel van de afdeling bestuursrechtspraak van de RvS onvoldoende zekerheid over het commitment van Feyenoord als enige (hoofd)gebruiker van het stadion.

“Juist vanwege deze exclusieve positie had er geen enkele twijfel moeten bestaan dat Feyenoord ook daadwerkelijk gebruik zou gaan maken van het nieuwe stadion. Het lag op de weg van de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat dit op dat moment voldoende was verzekerd. Feyenoord heeft zich, nadat de gemeenteraad het plan had vastgesteld, ‘eenvoudig en ongeclausuleerd’ uit het project kunnen terugtrekken en duidelijk gemaakt in de Kuip te blijven spelen”, stelt de RvS.

“Hier komt nog bij dat er nog zeker 50 miljoen euro aan externe financiering voor het stadion ontbrak, toen het bestemmingsplan werd vastgesteld. De gemeenteraad had op dat moment ‘gerede twijfel’ moeten hebben over de financiële uitvoerbaarheid van het nieuwe stadionplan”, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak van de RvS.

Vierduizend woningen
Naast het nieuwe stadion en renovatie van De Kuip omvat het bestemmingsplan Feyenoord City ongeveer vierduizend woningen en andere functies. Over de Stadionweg zou in de vorm van De Strip een nieuwe verbinding worden gerealiseerd. Die zou het nieuwe stadion verbinden met het gebied rondom de Kuip.

Aan de Strip waren woontorens, sportfaciliteiten, een grote bioscoop en (sport)winkels gepland. Verder zouden er woningen worden gebouwd in de deelgebieden Waterfront, Rosestraat, Mallegat, Colosseumweg en De Veranda.

Stichting Vrienden van De Kuip en diverse bedrijven en omwonenden zijn het niet eens met het bestemmingsplan en kwamen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de RvS. Zij vonden de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan onzeker en de bouw van het nieuwe voetbalstadion financieel niet haalbaar.

Volgens de Rotterdamse gemeenteraad was het plan wel uitvoerbaar en was er op het moment dat de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelde geen reden om te verwachten dat de bouw van het nieuwe stadion niet door zou gaan, meldt de RvS.

De gemeenteraad pleitte er volgens de RvS nog voor om de woningbouw in stand te laten, maar dat kan volgens de bestuursrechter niet. “Het gaat hier om onderdelen van het bestemmingsplan waarvoor niet is onderzocht wat daar de milieueffecten zullen zijn als het nieuwe stadion er niet komt en de bestaande activiteiten in het gebied worden voortgezet. Dit betekent dat er een streep door het hele bestemmingsplan gaat en dat de besluiten die nodig waren om het plan daadwerkelijk uit te voeren, zoals bouwvergunningen, ook worden vernietigd.”

Teleurgesteld
De uitspraak betekent dat Rotterdam voorlopig niet kan beginnen met de bouw van de vierduizend woningen en bijbehorende infrastructuur. Het stadsbestuur van Rotterdam reageerde teleurgesteld op het vernietigen van het bestemmingsplan. 

“Deze uitspraak geeft grote vertraging voor de gebiedsontwikkeling, maar we respecteren de uitspraak van de rechter. Het vonnis wordt nu eerst zorgvuldig bestudeerd. Op basis hiervan wordt het vervolgtraject in beeld gebracht. Het college zal hierover zo snel mogelijk de gemeenteraad en alle betrokkenen informeren”, stelde het Rotterdamse college in een eerste reactie.

Kees Lau, voorzitter van stichting Vrienden van De Kuip wil dat de club zo snel mogelijk aan de slag gaat om het huidige onderkomen van Feyenoord te moderniseren. Hij reageert met ‘gemengde gevoelens’ op de uitspraak van de Raad van State waarin het bestemmingsplan Feyenoord City is vernietigd.

Lau noemt het besluit van de Raad van State begrijpelijk en goed. “Toch staan we niet te juichen, want dit stadionplan kent enkel verliezers. We roepen iedereen die Feyenoord en De Kuip een warm hart toedraagt op samen te werken om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de modernisering van De Kuip.”

Lau pleit voor een gefaseerde aanpak. “Eerst moet achterstallig onderhoud worden gepleegd. Als dat is gedaan, kun je denken aan het aanbrengen van verbeteringen. Hierna is het tijd voor een ingrijpende modernisering om van De Kuip weer een state of the art voetbaltempel te laten zijn voor de lange termijn.”

Lees ook: Rotterdamse politiek: snel nieuw plan woningbouw Zuid 

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

Gisteren, 16:37

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

Gisteren, 15:49

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

21 februari, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

21 februari, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

21 februari, 9:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan