Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Schieoevers Noord
Copyright: Gemeente Delft
Schieoevers Noord
Copyright: Gemeente Delft

Bestemmingsplan Schieoevers Noord vastgesteld door gemeenteraad van Delft

25 oktober 2022, 10:21
Afgelopen week heeft de gemeenteraad van Delft het bestemmingsplan Schieoevers Noord (Kabeldistrict en Nieuwe Haven) vastgesteld. De komende jaren verandert het bedrijventerrein Schieoevers in fases in een gemengd gebied: Maakstad aan de Schie. Er komt ruimte voor werken, wonen, recreatie, onderwijs en andere culturele en maatschappelijke voorzieningen.

“Met het bestemmingsplan hebben we een belangrijke stap gezet in het realiseren van onze ambities voor Schieoevers”, stelt wethouder Maaike Zwart. “Een levendig, duurzaam en gemengd stuk stad, met ruimte voor innovatieve maakindustrie. Zoiets kan alleen in samenwerking met bedrijven en andere partners in het gebied. Die samenwerking is in de afgelopen jaren gelukkig heel goed geweest en iedereen werkt er ook hard voor. De raad heeft in haar besluitvorming oog gehad voor de verschillende belanghebbenden. De komende jaren werken we gezamenlijk de plannen verder uit.”

Het bestemmingsplan Schieoevers Noord (Kabeldistrict en Nieuwe Haven) gaat ruimte bieden aan 1.250 nieuwe arbeidsplaatsen en maximaal 3.900 woningen, met culturele en maatschappelijke voorzieningen. Bestaande bedrijven kunnen hun bedrijfsvoering voortzetten. En ook voor nieuwe bedrijven komt er veel ruimte. Daarbij ligt de nadruk op bedrijven uit de innovatieve maakindustrie. Dit conform het wensbeeld van Schieoevers als ‘Maakstad aan de Schie’; een van de uitgangspunten in het vastgestelde Ontwikkelplan Schieoevers Noord.

Menging van werken en wonen
In het nieuwe bestemmingsplan Schieoevers Noord worden werken en wonen gemengd in een nu nog monofunctioneel industrieterrein. Hoe wordt die transformatie, technisch gezien, in het nieuwe bestemmingsplan mogelijk gemaakt? Het bedrijventerrein Schieoevers Noord was een gezoneerd industrieterrein. Met het vaststellen van het bestemmingsplan vervalt de geluidszone over het gehele terrein en maakt het plaats voor individuele geluids- en milieuzones per bedrijf. In deze zones wordt rekening gehouden met zowel de huidige als toekomstige bedrijfsvoering van bedrijven. Daarmee ontstaat er binnen het gebied ruimte voor woningbouwontwikkeling in twee gebieden. 

Om de woonkwaliteit in het gebied te kunnen borgen is daarnaast een specifieke geluidsregeling voor het gebied opgesteld. Hierin worden naast de bestaande bedrijven en nieuwe bedrijven ook de spoorlijn en de (provinciale) wegen betrokken. 

Daarnaast wordt de kwaliteit in het gebied gestuurd op basis van het Ontwikkelplan (OP) en het Ruimtelijk kwaliteitskader (RKK) Schieoevers Noord. Een kwaliteitsteam, bestaande uit ervaren architecten en stedenbouwkundigen, bewaakt deze kaderstelling om te komen tot een hoogwaardig en hoogstedelijk milieu met een floorspace index (FSI) van bijna 3.

Nieuwe verbinding tussen Delftse wijken en de campus van de TU Delft
“Schieoevers wordt een volwaardig nieuw stuk stad, met aandacht voor werken, wonen, cultuur en ontmoeting”, stelt Wethouder Martina Huijsmans. “Het gebied gaat ook de verbinding vormen tussen verschillende Delftse wijken en de campus van de TU Delft. En de nabijheid van station Delft Campus maakt bedrijven en woningen goed bereikbaar in de regio. Met dit bestemmingsplan hebben we een basis gelegd om de Delftse ambitie om meer banen en woningen te realiseren waar te maken. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van onze stad én de regio.”

De raad heeft afgelopen week moties en amendementen ingediend. Het college heeft op verschillende punten toezeggingen gedaan. De komende weken worden deze beantwoord en verwerkt. Na een akkoord van de provincie wordt, naar verwachting, over enkele weken het definitieve bestemmingsplan gepubliceerd in (onder andere) de Stadskrant Delft en op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Na die publicatie kunnen belanghebbenden zes weken bezwaar maken tegen het plan.

Eind september organiseerde Architectenweb in samenwerking met de supervisoren van Schieoevers Noord in Delft (Albert Herder, Hilde Blank en Floris van der Zee) en Pakhuis de Zwijger een symposium rond het mengen van werken en wonen. Uit dit symposium zijn tien principes om werken en wonen succesvol te kunnen mengen gedestilleerd.

Andere nieuwsberichten

De Werf wordt groene en ruime woonwijk in Oegstgeest en Bio Science Park

35 minuten geleden

De Oosterlingen vormt sluitstuk Oostenburg

Gisteren, 16:43

HOH Architecten maakt stedenbouwkundige visie voor Wenckebachweg Zuid

Gisteren, 12:57

Bouw van nieuw hoofdkantoor Evides op waterleidingcomplex in Kralingen van start

Gisteren, 10:49

Rijk investeert 50 miljoen euro in Noordzeekanaalgebied, een van vijf gebieden waar windenergie aan land komt

Gisteren, 17:30

Commissie: meer oog voor omgeving nodig bij uitbreiding Defensie

Gisteren, 16:30

BiermanHenket breidt managementteam uit

Gisteren, 11:07

SFA organiseert evenement ‘Architect van je eigen werk!’

28 mei, 2:20

PBL: provincies zouden integralere plannen moeten maken op de langere termijn

28 mei, 9:45

Oorzaak instorten parkeergarage snel duidelijk, denkt architect

28 mei, 9:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan