Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits
Copyright: Jasper Smits

Parochiegebouw met meerdere levens getransformeerd tot woonhuis

23 juni 2022, 11:47
Architect Jasper Smits heeft het voormalige parochiegebouw De Vereeniging in De Bilt getransformeerd tot een woonhuis voor twee gezinnen. Het langgerekte pand is in twee symmetrische helften gedeeld, waardoor twee nagenoeg gelijke woningen ontstonden. Ook binnen zijn nog kenmerken van de vroegere situatie herkenbaar.

Het uit 1930 stammende parochiegebouw De Vereeniging heeft meerdere levens gehad en kent een roemruchte geschiedenis. Het heeft onder meer gefungeerd as repetitieruimte voor het kerkkoor en bibliotheek, maar ook als concertpodium waar onder meer The Golden Earrings (voordat ze Golden Earring heetten) hebben opgetreden.

De buitenzijde van het gebouw is zoveel mogelijk intact gelaten, er zijn alleen ingrepen gepleegd die noodzakelijk waren om het pand tot woonhuis te herbestemmen. De nieuwe, dubbele voordeur is gebaseerd op het originele ontwerp. Het raam in de topgevel, dat gesplitst moest worden, kreeg een terugliggende stijl in metselwerk. Om meer daglicht in de woonruimte te krijgen, zijn de ramen in de zijgevel verhoogd. Ook hiervoor vormde de originele blauwdruk het uitgangspunt.

Ongebruikelijke lengte
De woningen kennen een ongebruikelijke lengte van meer dan dertig meter. Desondanks laten de woningen zich bij binnenkomst in een oogopslag lezen, dankzij een lange zichtlijn vanaf de voordeur tot aan de achtertuin.

In de nieuwe situatie huisvest het karakteristieke voorhuis werk- en slaapvertrekken. Op de begane grond hebben de woningen aan de straatzijde een werkkamer en aan de achterzijde een ouderslaapkamer met badkamer. Nieuwe trappen leiden naar de verdieping waar de kinderen slapen.

Om de oorspronkelijke opzet van het parochiehuis terug te brengen, is een later toegevoegde opbouw op het tussenlid tussen voor- en achterbouw verwijderd. Ook zijn achter het vroegere podium op het uiteinde van het gebouw enkele aanbouwen verwijderd.

Entresol
De grootste metamorfose heeft plaatsgevonden in het vroegere zaalgedeelte achter het voorhuis. Dankzij een nieuwe gevlinderde betonvloer en het oorspronkelijke houten plafond behoudt de twintig meter lange, ruim vier meter hoge ruimte zijn zaalkarakteristiek. Halverwege de ruimte hangt aan het plafond een met blauwstaal beklede entresol, daaronder bevindt zich een zitkuil.

Dankzij de opvallende entresol annex ‘roomdivider’ ontstaan vier vrijwel vierkante leefzones die met de oorspronkelijke draagconstructie en gevelindeling samenvallen. Het gaat om een (speel)ruimte voor de kinderen, een zitgebied (rust/lezen onder, tv kijken boven), een eetgedeelte met haard en een keuken. De zijramen zijn voorzien van antracietkleurige aluminium kozijnen met restauratieprofiel, die het industriële karakter van de woning versterken.

Podium
De voorheen gesloten achterwand van het podium opent zich via een groot raam en openslaande deuren richting de achtertuin. Het hogere deel van de keuken herinnert aan de vroegere aanwezigheid van het podium.

Andere nieuwsberichten

MVRDV presenteert opgeleverd hoogbouwproject Pixel in Abu Dhabi

4 uur geleden

Houten woonhuis in Muiden door Moke Architecten en la4sale

Vandaag, 11:41

Interview Marcel van Engelen: “Amsterdam ontwikkelt zich tot een sorteermachine”

Vandaag, 09:46

Multifunctioneel gebouw door KAAN Architecten in Parijs opgeleverd

Gisteren, 13:54

Zuid-Holland ziet natuur toenemen, in tegenstelling tot CBS-data

Vandaag, 13:36

Oproep: maak op fietsbrug over IJ in Amsterdam ook plek voor ov

Vandaag, 10:34

NVM roept minister Keijzer op om in te grijpen op huurmarkt

Gisteren, 14:49

Koophuis tien procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

Gisteren, 11:37

Veel minder warmtepompen verkocht na schrappen verplichting

22 juli, 1:26

Amsterdamse Weesperstraat aangepast na veelbesproken ‘knip’-proef

22 juli, 9:28
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan