NL in Milaan: Richard Hutten
16 april 2019, 15:39
De jaarlijkse Milan Design Week is afgelopen zondag afgesloten. Traditiegetrouw presenteert Architectenweb een serie rond Nederlands ontwerp, dat bij dit evenement altijd ruim vertegenwoordigd is. Vandaag een aantal ontwerpen van Richard Hutten.
Bij de expositie ‘Masterly – the Dutch in Milano’, die Nicole Uniquole al geruime tijd tijdens de Milan Design Week presenteert, was Richard Hutten met ontwerpen voor twee Nederlandse producenten aanwezig. Wielen zijn daarbij de geheel toevallige overeenkomst.
Speels
Het Nederlandse merk Ikonic Toys, opgericht in 2015 door ontwerper Maurice Doorduyn, bouwt aan een collectie kwalitatief hoogwaardig houten speelgoed. Daaraan is nu een loopwagen van Richard Hutten is toegevoegd.
De loopwagen ‘Roll-On’ is even sober als speels, even klassiek als eigentijds. De bergruimte achterin en het fraaie stuur getuigen van aandacht voor detail. De liefhebber van houten speelgoed die (nog) geen kleine kinderen heeft, kan de Roll-On probleemloos als fraai object in het interieur plaatsen.
Wielrennen
‘Wheel’ is de naam van een hanglamp, die Hutten voor het jonge Nederlandse verlichtingsmerk JAPTH heeft ontworpen en bij Masterly werd getoond. De ontwerper vond inspiratie voor de lamp in het wielrennen. De lichtbronnen zijn in een cirkel geplaatst aan het uiteinde van brede, platte ‘spaken’ rond een as.
“Toen ik 18 jaar oud was, stond ik voor de keuze of ik profwielrenner of ontwerper wilde worden”, vertelt Hutten, “De uitkomst van die vraag weten we allemaal, maar de fascinatie voor wielrennen en wielen is gebleven.”
De armatuur van Wheel bestaat uit staal met een matzwarte poedercoating en is er met een doorsnede van 60 en 90 centimeter. Zoals alle lampen van JAPTH (Just a perfect thing) vormen leds de lichtbron.
Kleurig vloerkleed
Regenbooglandschappen, zoals die bijvoorbeeld in Peru en China worden aangetroffen, gaven Hutten de inspiratie voor het vloerkleed Rainbow Mountains. Deze berglandschappen vertonen banen in diverse kleuren door de afzetting van verschillende mineralen. De natuur schijnt hier een betoverend palet te bieden, maar Hutten heeft het helaas nooit in het echt gezien, bekent hij.
Hij moest aan foto’s van het natuurfenomeen denken toen hij zag waar de computergestuurde tuftmachines van Carpet Sign toe in staat zijn. Tegelijkertijd liet hij zich bij het ontwerp leiden door de beperkingen van technologie, vertelt hij; hij kon ‘slechts’ zestien kleuren gebruiken. In zijn ontwerp mengen zich de kleuren; daarnaast verloopt elke kleur van donker naar licht.
Diagonaal reliëf
“Het moeilijkste deel was het nabootsen van het natuurlijke effect van zonlicht op de gekleurde bergketens. Daar veranderen de kleuren als gevolg van de lichthoek op verschillende tijdstippen van de dag; ook een wolk die verduisterd wordt voor de zon kan opeens een kleur doen vervagen”, vertelt Hutten. Een oplossing vond hij in een golvend reliëf op het tapijt onder een scherpe hoek van 30 graden.
Om het vervreemdende kleureffect te versterken, vloeit het reliëf diagonaal over het tapijt, terwijl de kleurrijke gradiënten verticaal lopen. "Als je rond het tapijt loopt, zie je een constant veranderende kleurintensiteit. Magisch als de natuur zelf. "
This
Bij Lensvelt, tot slot, waren aanvullingen te zien op de This-familie. In 2004 ontwierp Richard Hutten voor Lensvelt This chair, een stapelbare stoel met een innovatief vervaardigde zitting van 3D-fineer. De stoel kenmerkt zich door een licht gewicht, hoog zitcomfort en een “No Sign of Design”-vormgeving.
De stoel is inmiddels opgenomen in de museumcollecties van onder andere het Boijmans van Beuningen en The Chicago Art Institute. In de loop der jaren is This uitgegroeid tot een familie met diverse modellen. Dit jaar werd in Milaan de uitbreiding This bucket en This barstool getoond.