Copyright: Daici Ano
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Tadashi Endo
Copyright: Tadashi Endo
Copyright: Daici Ano
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Nendo
Copyright: Daici Ano
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Tadashi Endo
Copyright: Tadashi Endo
Copyright: Daici Ano
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Takumi Oto
Copyright: Nendo

Een stationsplein vol schotels van Nendo

12 juni 2017, 14:30
Het stationsplein van de stad Tenri in het zuidwesten van Japan is opnieuw ingericht naar een masterplan van Nendo. Het bureau heeft een ontwerp gemaakt op basis van ronde objecten, die aan verschillende functies plaats bieden.

Het plan van Nendo voor het 6.000 m2 grote plein omvat een fietsverhuur, een café, winkels, een informatiekiosk, een speelgebied voor kinderen, een buitenpodium en een ontmoetingsruimte. Met de herinrichting wilde de stad een plek voor evenementen en ontspanning ten behoeve van de lokale gemeenschap creëren. Tegelijk is het een plek om toeristen te ontvangen en informatie te verstrekken.

Cofun
Het stationsplein, dat van Nendo ook de nieuwe naam CoFuFun kreeg, is een landschap met witte, getrapte schotels. De vormen zijn afgeleid van zogeheten cofun, oude Japanse graftombes die in de stedelijke randen van Tenri veel voorkomen. Ze zijn daar, legt Nendo uit, even onmiskenbaar aanwezig als vloeiend verweven met de stedelijke ruimte.

De ringen van de cofun-achtige vormen dienen meerdere functies: zo vormen ze treden, zitmogelijkheden, presentatievlakken in de winkels en een omheining van de speelplaats of het podium. Zo moeten ze de bezoeker uitdagen om het landschap te verkennen en tijd door te brengen op verschillende plekken van het plein.

Onbepaalde ruimte
“Het is een ambigue ruimte, die als geheel een café, een speeltuin en een grootschalig meubel tegelijkertijd is”, stelt Nendo. De naam van het plein is een samentrekking van ‘cofun’, de naam van de bouwwerken die tot inspiratie dienden, en ‘fufun’, dat verwijst naar vrolijk, onbewust neuriën. Dat is precies wat het ontwerp de bezoeker moet ontlokken.

Tot in de details heeft Nendo het ontwerp uitgewerkt. Richting- en informatiebordjes vertonen vergelijkbare curves als het landschap. Materialen en kleuren van de interieur zijn zorgvuldig op het plein afgestemd. Meubels en armaturen zijn gemaakt uit regionaal hout en vormgegeven volgens het cofun-thema, om een gevoel van uniformiteit te scheppen.

Stabiele betoncirkels
De cofun-achtige constructies zijn opgebouwd uit prefab betonnen delen, die op locatie zijn gemonteerd. Door met prefab elementen te werken, konden mallen meermaals worden gebruikt; een kostenefficiënte keuze, aldus Nendo. Daarnaast heeft het geresulteerd in zeer nauwkeurige constructies.

Nendo heeft met de cirkels uit prefab beton grote ruimtes kunnen construeren zonder toepassing van balken of kolommen. De ronde vorm geeft bovendien stabiliteit bij krachten vanuit elke richting. Dat is geen overbodige keuze, gezien het aardbevingsgevoelige gebied. 

Andere nieuwsberichten

Woontoren Nova in De Binckhorst rondt de transformatie Maanplein af

1 uur geleden

Stadsbestuur Rotterdam stuurt nieuwe plannen Feyenoord City naar gemeenteraad

2 uur geleden

‘Stoere dame op hoge hakken’ model voor gevel pand P.C. Hooftstraat

4 uur geleden

Basisschool in Groningse Engelbert ontworpen als 'dorp voor kinderen'

Vandaag, 13:08

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

3 uur geleden

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Vandaag, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

Gisteren, 16:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

Gisteren, 15:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

Gisteren, 14:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

15 april, 4:49
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan