Sluisbuurt
Copyright: Gemeente Amsterdam
Sluisbuurt
Copyright: Gemeente Amsterdam

Medic: 'Slanke woontorens zijn wél goed mogelijk'

6 april 2017, 16:34
In de afgelopen weken is er stevig gedebatteerd over de plannen van de gemeenten Amsterdam voor de Sluisbuurt en het tegenvoorstel van architect Sjoerd Soeters voor de buurt. Architect Branimir Medic van de Architekten Cie. heeft voor een blok met toren binnen de Sluisbuurt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Door die betrokkenheid bij het plan, en de ruime ervaring die hij met zijn bureau heeft met het ontwerp van (woon)torens, wil hij het idee ontkrachten dat deze geen slanke vorm kunnen hebben. Met de stelling van architect Rudy Uytenhaak dat woontorens een disproportioneel grote kern vereisen, net als een avocado, is hij het absoluut niet eens. De meeste woontorens die de Architekten Cie. in het verleden heeft ontworpen, zijn slanker dan de torens binnen de Sluisbuurt gevraagd worden, stelt Medic bovendien. Hieronder integraal de visie van Medic op de hoogbouw in de Sluisbuurt.

Er is op dit moment een belangrijk debat, geïnitieerd door de plannen van de gemeente Amsterdam voor de Sluisbuurt – de nieuwste uitbreiding van de stad in een reeks van radicale, typologisch verschillende eilanden langs de IJ-oevers. Dit is het eerste eiland dat verhitte discussie oproept omdat een deel van de gebouwen de lucht in gaat. Sommige architecten en planners uiten agressief kritiek op de torens, ondanks het feit dat hoogbouw de enige oplossing is om een hoge dichtheid te kunnen realiseren. Een middel dat over de hele wereld wordt ingezet.

Debat is een positieve, democratische vorm van communicatie en we moeten het zeker voortzetten. Echter, in plaats van voor of tegen kunnen we het beter hebben over hoe. Het is waarschijnlijk mogelijk om de plannen voor de Sluisbuurt tegen te houden maar niet de vooruitgang in het algemeen. De druk op Europese steden zal alleen maar groter worden. Als Amsterdam een serieuze speler in de nieuwe economie wil blijven, moeten wij onszelf niet beperken maar open en creatief zijn.

De Architekten Cie. heeft in de laatste 20 jaar meer dan 50 torens ontworpen, een aantal daarvan meer dan 100 meter hoog. De meeste hebben een plattegrond van minder dan 600 vierkante meter per verdieping (vaak een eis van de overheid). Rotterdam en Den Haag heeft veel torens met zulke kleine footprints en zo hoog als 150 meter gerealiseerd.

De traditionele Europese woontoren bestaat uit drie of vier appartementen per verdieping. Dit zorgt ervoor dat de torens niet alleen elegante proporties hebben, maar waarborgt ook appartementen van hoge kwaliteit. Er zijn geen lange en donkere gangen, elk appartement heeft een eigen buitenruimte en er is een adequate hoeveelheid ramen per appartement. Zulke hoekappartementen zijn veel efficiënter, omdat we meer kamers op een kleinere oppervlakte kunnen organiseren. Dankzij de tweezijdige oriëntatie, kunnen de bewoners gebruik maken van natuurlijke dwarsventilatie.
In tegenstelling tot de Europese is de gebruikelijke Amerikaanse woontoren erg diep met een grote footprint. Aangezien deze appartementen een eenzijdige oriëntatie met een korte gevellengte kennen, kan men hier moeilijk het Europese kwaliteitsniveau met buitenruimte en voldoende daglicht voor alle appartementen realiseren.

Het is interessant dat de VS inmiddels van Europa heeft geleerd en tegenwoordig slanke torens bouwen met een footprint van slechts 600 vierkante meter en meer dan 400 meter hoog. Tegelijkertijd richten wij ons hier in Amsterdam op de Amerikaanse oorsprong: profit-only torens zoals sommige architecten in dit debat nu voorstelt. Korte en dikke torens. Heeft de laatste crisis ons vak werkelijk zo ver gedreven dat wij onze moraal als professionals verliezen? Of moeten we de positieve stroming van dit moment zien als een kans om onze steden opnieuw uit te vinden, met respect voor het erfgoed en zoekend naar nieuwe mogelijkheden om eigentijdse oplossingen te bedenken? De manier waarop Amsterdam en de Nederlanders het al eeuwenlang doen.

Ik ben bang dat de conservatieve stedenbouwkundige theorieën van Sjoerd Soeters en Rudy Uytenhaaks onjuiste interpretatie van de woontorentypologie (die hij vergelijkt met een avocado) ons beroep overbodig maakt in het streven om moderne woonvormen te ontwikkelen. Voor je het weet gaan grote internationale starchitects ons uitleggen hoe we eigentijdse woningen moeten bouwen. Onlangs hebben we hiervan een voorbeeld meegemaakt: het Sluishuis-project, ontworpen door BIG, bouwt qua typologie simpel voort op projecten van de Architekten Cie. uit de jaren '90 (De Landtong in Rotterdam en The Whale in Amsterdam).

­Branimir Medic
Architect de Architekten Cie.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan