Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom

Een ‘meubel’ met naadloze afwerking in De Resident

29 februari 2016, 12:17
Advertorial
Midden in het atrium van kantorencomplex De Resident in Den Haag staat een monumentaal object, dat dienst doet als receptie en scheiding van de loopstromen. Architectenbureau cepezed wilde het een geabstraheerde en rustige vorm geven. Afwerking met het solid surface-materiaal HI-MACS draagt in belangrijke mate bij aan de gewenste uitstraling.

Na een ingrijpende modernisering is kantorencomplex De Resident naast Den Haag Centraal in november 2015 heropend. Het Parnassusplein, de buitenruimte tussen de ministerietorens Helicon en Castalia, is door cepezed omgevormd tot een semiopenbaar atrium.

Een belangrijke toevoeging aan het nieuwe atrium is een, zoals cepezed het aanduidt, ‘meubel’ van bijna veertig bij vijf meter. De paviljoenachtige constructie organiseert de verkeersstromen na binnenkomst in het atrium en de beveiligingszonering voor de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Zonering
“Kern van de opgave was om van de twee gebouwen één kantoorcomplex te maken met een representatieve entree”, vertelt Ronald Schleurholts, partner bij cepezed. “Echter, achter het gebouw liggen woonblokken en voor de bewoners was het Parnassusplein een doorgaande route. Die moesten we behouden.”

Het meubel organiseert de loopstromen, waarbij zijn afgeronde vorm de splitsing versoepelt en het aanzicht van het meubel verzacht. “Het is een vrij monumentaal object, midden in de ruimte, dus we wilden het een eigen vormentaal geven en zo slank mogelijk laten ogen”, zegt Schleurholts. Aan de ene zijde langs het meubel loopt de openbare route; aan de andere zijde worden bezoekers van de ministeries naar de beveiligingspoortjes geleid.

In het meubel zijn onder andere de portiersloge en een lift ondergebracht. Het beloopbare dek is bekleed met hout, draagt drie grote bomen en vormt een verbinding tussen de gebouwen. “Het sluit aan op de onderste lagen van de bestaande bouw, die we met een algemeen programma met diverse gedeelde functies hebben geactiveerd”, legt Schleurholts uit. “Ook is boven de entree een derde brug toegevoegd, zodat er op de eerste verdieping een circuit ontstaat.”

Meubelachtige afwerking
De constructie is een stalen raamwerk met een aantal kolommen in de middellijn; de lift draagt bij aan de stabiliteit. Het meubel is geheel bekleed met het HI-MACS, een solid surface-materiaal dat in Nederland wordt vertegenwoordid door specialist Baars & Bloemhoff. Het bekleding is aangebracht door Van der Plas Meubel & Project uit Den Bosch.

Cepezed heeft om verschillende redenen voor dit solid surface-materiaal gekozen. Daarbij is een van de belangrijkste redenen, dat het bureau voor het ‘meubel’ ook een “meubelachtig afwerkingsniveau” wenste.

“Het voordeel van het materiaal is dat je de naden kunt lijmen in exact dezelfde kleur en vervolgens polijsten”, zegt Schleurholts. Het resultaat is een monolithisch object. “Met HI-MACS konden we ook een vlakke detaillering bereiken. Bovendien was het cruciaal dat we met het materiaal echt goede rondingen konden maken. Door de naadloze en vlakke afwerking is het echt een meubel geworden.”

De strakke en vlakke afwerking was voor cepezed belangrijk, omdat het architectenbureau een hoge mate van abstractie en rust wilde bereiken. “Er gebeurt al zoveel in die ruimte. Zware bakstenen gevels met kopergroene kaders, grijs natuursteen: het materiaal en de textuur van de bestaande gebouwen geven al veel visuele impressies.”

Beperkt materiaal- en kleurpalet
Ook is bewust gekozen voor de toepassing van veel wit. “Het voormalige plein was vrij donker. In het atrium wilden we het lichtniveau omhoog brengen”, vertelt Schleurholts. Het meubel fungeert deels als armatuur, met bijvoorbeeld leds in de balustrades, maar daarnaast zorgen de wit granieten vloer, de bekleding van de hoofddraagconstructie en de witte HI-MACS-bekleding van het meubel voor een hoge mate van lichtreflectie. “Het atrium is zo uiteindelijk zelfs veel lichter dan het voormalige plein was.”

“Een aardig detail vormen overigens de luikjes en microfoontjes die in de grote glasplaten van de receptie moesten komen”, zegt Schleurholts. “Het zijn als het ware kleine composietdopjes die door het glas zijn geponst. Ook die hebben we in HI-MACS uitgevoerd. We hebben het totale materiaal- en kleurpalet zo beperkt mogelijk gehouden en juist daardoor een aangenaam atrium met een hoge mate van ruimtelijkheid en belevingswaarde kunnen maken.”

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

Gisteren, 16:37

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

Gisteren, 15:49

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

21 februari, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

21 februari, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

21 februari, 9:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan