Leon Thier - Ierse pub Egan
Leon Thier - Cliffs of Moher
Leon Thier - Inis Oiirr
Leon Thier - Ierse pub Egan
Leon Thier - Cliffs of Moher
Leon Thier - Inis Oiirr

Zomerserie (4): ruimte voor... schetsen

13 augustus 2015, 14:14
De zomer biedt ontwerpers de kans om even te ontsnappen aan hun dagelijkse beslommeringen. Waar de een op vakantie gaat, neemt de ander de tijd om zich te wijden aan een andere passie. In onze nieuwe zomerserie laten we architecten aan het woord, die hun tijd besteden aan iets bijzonders. Architect Leon Thier gebruikt zijn vakanties om schetsen te maken van onder meer landschappen en cafés.

Tekst Leon Thier

Het is voor mij een hobby om onderweg op vakanties te ontdekken hoe landschappen zijn ontstaan en hoe mensen daarin hun habitat hebben gemaakt. Steeds ben ik nieuwsgierig naar de geschiedenis van land en volk, die de omgeving mede bepaalde. Liefst trekken we per fiets van plek naar plek. Net als bij wandelen blijf je op de fiets deel van de omgeving en raas je er niet doorheen.

Ik vraag me simpele dingen af zoals: waarom zit het ene terras vol en is het andere leeg? Hoe gaan mensen om met hun plekje in de zon? Koesteren ze die, of hebben ze met parasols of pergola’s een koele plek in de schaduw gemaakt? Hoe zijn hun huizen gebouwd, op hellingen of op het vlakke land? Is de bouwwijze puur functioneel ontstaan uit materialen die in de omgeving te vinden zijn? Hoe bepaalde het landschap de ontwikkeling van de structuur van de steden? Waren het onbevangen woonplekken of zijn ze als verdedigingswerk gebouwd?

Al die dingen gaan door me heen als we van plek naar plek trekken. Je zou het kunnen zien zoals bij een sport: het is een voortdurende training om te blijven kijken, te blijven zien, proberen te begrijpen. Niet omdat het moet, maar omdat ik al van jongs af aan de wereld om mij heen scherp in mij opneem. Onderweg maak ik ook altijd veel te veel foto’s. Er is immers zoveel om te onthouden, er is altijd wel een beeld bij dat later een fantastische referentie blijkt bij een nieuw ontwerp. Niet als letterlijk over te nemen oplossing, maar als inspiratie voor een richting van denken.

Van jongs af aan tekende ik graag. Het werd een soort handschrift, waarin mijn pen net zo snel over het papier gaat als bij het schrijven van woorden. Anders dan bij het nemen van een foto geven lijnen de vorm. In mijn studententijd heb ik heel veel modellen getekend. De kunst is om in een paar minuten tijd met slechts enkele snelle lijnen het karakter en de houding van het model weer te geven. Je kunt het enigszins beschouwen als het maken van een snelle notitie.

Onderweg heb ik altijd een schetsboek bij me, om in de vorm van tekeningen zulke notities te maken. Mijn vulpen heeft een dikke punt die heel gemakkelijk over het papier glijdt. Hij is gevuld met pikzwarte Fount India Ink. Met de pen kies ik in luttele seconden wat wel en wat niet weer te geven, ik probeer de sfeer te vatten. Soms lijkt het of mijn pen vanzelf gaat. Met een paar zwarte lijnen op een wit vel ontstaat een suggestie van de werkelijkheid.

De schetsen bij dit verhaal zijn gemaakt aan de westkust van Ierland. Je ziet bijvoorbeeld een landschap met weerbarstige rotsen vol vorm, die een wateroppervlak ontmoeten waar met behulp van een enkele lijn leven is ingebracht. Ook in mijn tekening van de muzikanten in een Ierse pub pakken de snelle en niet al te precieze lijnen de sfeer.

Het schetsen is gewoon fijn om te doen en het is altijd weer een verrassing wat er op papier komt, ook voor mezelf. In mijn dagelijkse werk maak ik ook snelle schetsen, al pratend, om uit te leggen wat ik bedoel. Vaak doe ik dat op papier dat net voorhanden is, zoals in de studio op de bekende schetsrol. Het helpt ook om met collega’s sneller te kunnen overleggen over de richting waar we heen willen in een ontwerp of detail. Eigenlijk is het jammer dat veel van die schetsen in de prullenbak verdwijnen.

Trefwoorden

leon thier zomerserie

Andere nieuwsberichten

Contract voor bouw Huis voor de Stad Amersfoort getekend

Gisteren, 15:37

BNA pleit voor ministerie van ruimtelijke ontwikkeling en wonen

Gisteren, 13:38

Eerste fase Portugees project van NEXT architects opgeleverd

Gisteren, 11:23

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

30 november, 2:14

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

Gisteren, 14:46

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

Gisteren, 10:53

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

Gisteren, 09:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

30 november, 9:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

29 november, 3:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan