Copyright: Klusvakantie in Kirgizië ( Dirk Verhagen)
Copyright: Klusvakantie in Kirgizië ( Dirk Verhagen)
Copyright: Klusvakantie in Kirgizië ( Dirk Verhagen)
Copyright: Klusvakantie in Kirgizië ( Dirk Verhagen)
Copyright: Klusvakantie in Kirgizië ( Dirk Verhagen)
Copyright: Klusvakantie in Kirgizië ( Dirk Verhagen)
Copyright: Klusvakantie in Kirgizië ( Dirk Verhagen)
Copyright: Klusvakantie in Kirgizië ( Dirk Verhagen)

Zomerserie (3): ruimte voor... klusvakanties

6 augustus 2015, 16:11
De zomer biedt ontwerpers de kans om even te ontsnappen aan hun dagelijkse beslommeringen. Waar de een op vakantie gaat, neemt de ander de tijd om zich te wijden aan een andere passie. In onze nieuwe zomerserie laten we architecten aan het woord, die hun tijd besteden aan iets bijzonders. Landschapsarchitecten Harro Wieringa en Arjen Spijkerman en stedenbouwkundige Dirk Verhagen gaan op klusvakantie.

Tekst: Dirk Verhagen en Harro Wieringa

Harro werkte vroeger samen met Sven Daans als organisatoren voor surfcamps in Zuid Frankrijk. Beide sloegen na een paar jaar hun eigen weg in. Sven zette een surflodge (verblijf voor surfers, red.) op en Harro ging verder als landschapsarchitect. Ze bleven bevriend en de eerste klusvakantie stond in het teken van de inrichting van de buitenruimte die bij de surflodge hoorde. Sven vroeg Harro de buitenruimte als ontmoetingsplek en ‘buitenkamer’ in te richten, als verlengstuk van de lodge. Vanaf deze eerste opgave werkte Harro (momenteel werkzaam bij Witteveen+Bos) samen met Arjen Spijkerman (Alterra - Wageningen UR).

Er zijn inmiddels klusvakanties op meerdere plekken georganiseerd, in zowel binnen- als buitenland. Er wordt altijd gewerkt aan groepsaccommodaties met een sociaal-maatschappelijke of duurzame insteek. In Nederland zijn we aan de slag geweest met onder andere Fort aan de Klop en Fort Pampus, die beide deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie. In het buitenland hebben we bijvoorbeeld Mimizan (Frankrijk) en Gregorievka in Kirgizië aangedaan. In laatstgenoemde plaats hebben 46 Nederlanders en vijftien Kirgiezen twee maanden gewerkt aan een yurt-lodge.

Tijdens het ontwerpproces is rekening gehouden met het uitzicht op de omgeving en een goede balans tussen ontmoeting/gezelligheid en privé/rust voor de gasten. Er is bij de bouw gebruik gemaakt van lokale materialen en er is een zelfvoorzienend en filterend watersysteem aangelegd. Het totale ontwerp bestond, naast de inrichting van het terrein en alle ondergrondse infrastructuur, uit de bouw van een sanitairblok, een ontmoetingsruimte met keuken, een vuurplek, een huisje en een toren van drie lagen.

Lokale bevolking
Naast het werk is met de deelnemers het land ontdekt. Zo zijn er meerdaagse hikes geweest en hebben we paardgereden, stedentrips gedaan en gezwommen in een meer en bij hete bronnen. Misschien het meest uniek was het contact met de lokale bevolking. We hebben bij gastgezinnen geslapen en met ze gewerkt en gevoetbald.

De deelnemers aan de klusvakantie zijn divers, uiteenlopend van studenten tot gepensioneerden. De hoofdmoot bestaat uit jonge werkenden, die bijna allemaal iets hebben met ontwerpen of bouwen. De sfeer is altijd informeel en actief en dankzij de verschillende disciplines en karakters leren de deelnemers veel van elkaar.

Tijdens de klussen wordt er goed doorgewerkt om ook daadwerkelijk iets fysiek af achter te laten. Naderhand worden er activiteiten georganiseerd als surfen en hikes. Door deze manier van werken leren deelnemers niet alleen veel, maar ontstaat er ook een grote mate van groepsbinding. Hierbij wordt ook zo goed mogelijk de lokale bevolking betrokken, waardoor de culturele uitwisseling een extra dimensie krijgt. Zoiets zul je tijdens een normale vakantie niet zo snel beleven.

Nieuwe locaties
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe locaties en samenwerkingsverbanden. Dat kan een toeristische plek zijn, maar een stuk land in particulier bezit, een oude boerderij of landgoed, enzovoort. Zolang het maar een exotische locatie is met een uitdagende opgave. We zijn ook altijd geïnteresseerd in nieuwe deelnemers.

Eind juli zijn Harro en ik (Dirk Verhagen van Urban Synergy) samen met Chris Waber (architect en oprichter snijlab.nl) en architect Thomas Boerendonk naar Italië gereisd om een nieuwe locatie te bekijken in de regio Toscane. Tijdens het eerste bezoek is bekeken welke werkzaamheden benodigd zijn, zoals een herindeling van de woning, het bouwen van een nieuwe trap naar buiten en een herinrichting van de tuin.

Vervolgens wordt een plan opgesteld hoeveel deelnemers er nodig zijn, waar zij verblijven en welk programma hen naast het klussen wordt aangeboden. In samenspraak met bewoners uit het naastgelegen dorp wordt gekeken hoe zij betrokken kunnen worden bij het opknappen van de woning en de grond eromheen.

Andere nieuwsberichten

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

Gisteren, 14:14

Twaalfde editie Amsterdam Light Festival van start

Gisteren, 11:14

MVRDV en Orange Architects ontwerpen vooruitlopend op de wederopbouw van Oekraïne

29 november, 5:05

Wubben.Chan ontwerpt woongebouw nabij Marconiplein

29 november, 11:41

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

Gisteren, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

Gisteren, 09:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

29 november, 3:31

Feesttoerist ook na Stay Away-campagne aangetrokken tot Amsterdam

29 november, 12:19

PvdA'er Henk Nijboer moet sociale agenda in aardbevingsgebied vormgeven

29 november, 9:57

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

28 november, 4:06
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan