Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: NL architects / ciiid
Copyright: NL architects / ciiid
Copyright: NL architects / ciiid
Copyright: NL architects / ciiid
Copyright: NL architects / ciiid
Copyright: NL architects / ciiid
Copyright: NL architects / ciiid
Copyright: NL architects / ciiid
Copyright: NL architects / ciiid
Copyright: NL architects / ciiid

Een laag OCC aan een groot Spuiplein

15 juli 2015, 15:09
Het consortium Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw, samen met de architectenbureaus Architectuurstudio HH, Jo Coenen en NL Architects, is de winnaar van de aanbesteding voor het nieuwe Onderwijs en Cultuurcluster (OCC) in Den Haag. Het lage gebouw is aan meerdere zijden toegankelijk, het Spuiplein wordt groter en groener.

In het nieuwe Spuikwartier wordt het OCC het onderkomen voor het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest, Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag en het Koninklijk Conservatorium. Het winnende ontwerp plaatst alle zalen in het gebouw naast elkaar.

Daardoor liggen de zalen dicht bij het maaiveld en de expeditie. Tevens worden moeilijke akoestische koppelingen vermeden, volgens de ontwerpers. Het OCC is in deze opzet een laag gebouw: met 37 meter flink lager dan het voormalige ontwerp voor het Spuiforum (70 meter).

Ruimte voor verbindingen
Het gebouw heeft een open plint en is aan meerdere zijden toegankelijk. Een meerwaarde hiervan is dat het OCC ook vanuit de stationszijde kan worden betreden. Voor de entree aan deze zijde komt een nieuw plein.

Het winnende plan vult niet de gehele bouwenvelop, waarmee de ontwerpers ruimte hebben gemaakt voor een groter Spuiplein. Dit ligt als cultuurplein tussen het OCC, de Nieuwe Kerk en het Theater aan het Spui. Verder biedt het plan ruimte voor het leggen van verbindingen met de echterliggende Rivierenwijk.

De beperkte hoogte van het gebouw zorgt voor meer bezonning van de bestaande terrassen aan de Turfmarkt. Dit was ook een van de wensen van de gemeenteraad, net als een duurzame energievoorziening en meer groen op het Spuiplein. Het dak van het OCC wordt voorzien van zonnepanelen.

Breken met verleden
De gemeente is gecharmeerd van het idee om de bestaande trappartij bij het Mercure Hotel een meerwaarde te geven, door deze als buitentheater te interpreteren en te verbinden met een groot balkon met stadstuinen. Dit balkon is gesitueerd bovenop de expeditie, die daarmee uit het zicht wordt gebracht voor omwonenden.

De bestaande gebouwen Lucent Danstheater, Dr. Anton Philipszaal en de leegstaande ministerietoren worden gesloopt. "Juist door te breken met het verleden", zo concludeert de gemeente, "kon een duurzaam plan worden ontworpen met veel verbindingen naar de omgeving."

Voorts vindt de gemeente de architectuur bijzonder: de Italiaanse invloeden geven het gebouw een heel eigen elegante expressie mee, die goed past in de omgeving.

Marktpartijen voor DBM
De gemeente Den Haag heeft, na het definitief stranden van de plannen voor het Spuiforum, in 2014 drie marktpartijen geselecteerd voor een Design, Build, Maintain-competitie. De drie consortia van bouwbedrijven moesten een plan ontwikkelen voor zowel de gebiedsvisie Spuikwartier als het OCC.

Naast het winnende team dongen de consortia van Heijmans met Felix Claus Dick van Wageningen Architecten en Geurst & Schulze Architecten, en BAM/Ballast Nedam met OMA mee naar de aanbesteding.

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan