Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID
Copyright: NL Architects / CIIID

Video: Coenen en Fransen presenteren ontwerp OCC

28 augustus 2015, 12:55
Afgelopen woensdag presenteerden architecten Jo Coenen en Patrick Fransen in Den Haag het ontwerp voor het OCC. Voorafgaand aan de presentatie toonde verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller ook de verliezende ontwerpen van OMA en Claus van Wageningen/Geurts en Schulze.

Uit de gehouden presentatie komt helder naar voren hoe anders het proces bij dit nieuwe ontwerp – voor wat eerder het Spuiforum genoemd werd – is verlopen. Waar eerder alleen het ontwerp werd aanbesteed (gewonnen door Neutelings Riedijk Architecten), is nu een Design, Build & Maintain-contract aanbesteed: naast het ontwerp dus meteen ook de bouw en het onderhoud. In het ontwerpproces betekende dit dat architectenbureaus Architectuurstudio HH, Jo Coenen Architects & Urbanists en NL Architects vanaf het begin intensief samengewerkt hebben met bouwers Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw, en talrijke adviseurs.

Architect Patrick Fransen (Architectuurstudio HH) stelt in de presentatie dat dit proces een bijzonder integraal ontwerp heeft opgeleverd dat uitblinkt door zijn slimme organisatie en compactheid. Door een ruimere bouwenveloppe dan eerder, kon een “wijdlopiger” gebouw ontworpen worden, waarin de grootste zalen dichtbij het maaiveld konden blijven en de foyers langs de Turfmarkt gestapeld konden worden.

Een vonst is dat de foyer op de begane grond van het Onderwijs en Cultuur Complex (OCC) richting de Schedeldoekshaven iets omhoog loopt, zodat deze over de expeditie heenloopt. Aan de Schedeldoekshaven komen de foyers uit op een ‘stadsbalkon’, dat volgens de ontwerpers via de trappen van het naastgelegen Mercure-hotel verbonden kan worden met het Spuiplein. De achterkant van het OCC wordt zo slim tot een voorkant gemaakt. Terechte opmerking uit de zaal: waarom loopt de bijzondere gevel van het gebouw aan deze zijde niet door?

Stedenbouwkundig ontwerp voor gebied rond OCC
Een tweede belangrijk verschil met de eerdere aanbesteding van het gebouw is dat nu ook een ontwerp gevraagd werd voor het gebied rond het gebouw. In dit gebied moesten de consortia een grote hoeveelheid commerciële ruimte en woningen onderbrengen. In het winnende ontwerp is dit programma in een drietal torens rond het gebouw gevat, die richting Den Haag Centraal in hoogte toenemen.

Het ontwerpteam heeft ook voor de openbare ruimte rond het gebouw een ontwerp gemaakt. Hierbij stellen de ontwerpers voor het nu lege Spuiplein met bomen te beplanten en te voorzien van waterpartijen. Hoewel het plein in dit ontwerp groter wordt, zal het volgens architect Jo Coenen intiemer aanvoelen. De gemeente gaat de haalbaarheid van dit plan de komende periode uitzoeken.

In zijn presentatie ging Jo Coenen tenslotte ook in op het ontwerp van de gevel. Hiervoor haalde het ontwerpteam inspiratie uit de Gotiek en de Renaissance en uit steden als Rome en Venetië. Bovenin heeft de gevel in de woorden van de architect zelfs een ‘fries’ gekregen. Vanaf het begin van het ontwerpproces had het ontwerpteam zich voorgenomen de ingezette ontwikkeling van De Resident (een stedenbouwkundig ontwerp van Rob Krier) en het ontwerp van de twee kantoortorens aan de Turfmarkt (een ontwerp van Hans Kollhoff) in het ontwerp voor het OCC en het gebied eromheen af te ronden. Een sobere architectuur met verwijzingen naar de architectuurgeschiedenis hoort daar volgens het ontwerpteam bij.

https://youtu.be/Why65VY3ua4

Andere nieuwsberichten

Geheel ‘off-grid’ erf voor drie generaties door Studiospacious

1 uur geleden

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Gisteren, 15:25

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

Gisteren, 15:09

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? vertelt inheems verhaal van New York

Gisteren, 11:10

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

2 uur geleden

Buro Lubbers breidt directie uit

2 uur geleden

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

21 mei, 9:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

21 mei, 8:30
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan