Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters

Verkeersleiding staat stevig tussen de sporen

4 juni 2015, 17:09
ProRail heeft vanochtend zijn nieuwe verkeersleidingspost bij Utrecht geopend. de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is verantwoordelijk voor het bouwkundig, constructief, interieur- en landschapsontwerp van het stoere en dynamisch ogende gebouw. Architectenweb liep met de architecten door het gebouw.

tekst Robert Muis

De verkeersleidingspost staat iets buiten het station Utrecht Centraal, op het voormalige spoorindustrieterrein Cartesiusdriehoek. Door de situering tussen de sporen en de af- en aanrijdende treinen ontstaat er een directe relatie tussen medewerkers en het spoor.

De locatie is door dJGA ook gekozen vanuit die gedachte. Bij de ontwerpwedstrijd voor het gebouw, waarvoor drie bureaus waren uitgenodigd, kon namelijk ook uit verschillende locaties worden gekozen. "Hoewel het voor het werk niet strikt noodzakelijk is, wilden we dat de medewerkers voor het gevoel direct zicht op de sporen hebben", vertelt architect Tycho Saariste. "Om die reden hebben we de ramen rond de seinzaal ook vrij van vakwerk gehouden."

De afgeronde hoeken en de zonweringslamellen rondom geven het gebouw een dynamische uitstraling. Ook de uitkragingen suggereren beweging en snelheid. Voor de lamellen heeft dJGA Cor-Ten-staal gekozen; het materiaal is onderhoudsarm en past bij de industriële omgeving. Door de ruime toepassing van het staal oogt de post bovendien robuust.

Seinzaal
Het gebouw heeft een totaal vloeroppervlak van 4.500 vierkante meter en biedt plek aan circa honderd medewerkers. De seinzaal met een oppervlak van ongeveer 1.000 vierkante meter en een hoogte van 5,20 meter vormt het hart van de verkeersleidingspost. Vanuit deze open, kolomvrije ruimte moet de verkeersleiding het treinverkeer rond Utrecht in goede banen leiden.

Een belangrijke eis van de opdrachtgever was dat de seinzaal opgetild van het maaiveld zou zijn en dat de kantoren op dezelfde verdieping zouden liggen. Voor de begane grond bestaat het programma uit niet veel meer dan de entree en een techniekruimte. Daardoor heeft het gebouw een royale overstek.

De kolomvrije seinzaal rust op een enkele kolom en een 'tafelblad', zo legt Saariste uit. De kolom, bestaande uit een vakwerk van kleinere kolommen, is gecombineerd met een vluchttrap. Het tafelblad is een tussenverdieping met verdiepingshoog vakwerk en de ICT voor de seinzaal.

ICT apart
Het plaatsen van de ICT op een aparte, onderliggende verdieping, heeft een aantal voordelen. Ten eerste wordt het binnenklimaat van de seinzaal niet verstoord door de warmte-uitstraling van de computers. Ten tweede blijft de seinzaal flexibel indeelbaar en kunnen andere werkopstellingen worden gemaakt als daaraan in de toekomst behoefte is.

"Elke negentig centimeter is er een bouwkundige sparing in de vloer, zodat kabels kunnen worden doorgetrokken", zegt Saariste. Hierdoor is onderhoud mogelijk zonder dat het werk van de verkeerleiders wordt verstoord. Bovendien blijft de vloer van de seinzaal snoervrij.

Klimaat en akoestiek
De seinzaal heeft zijn royale hoogte met het oog op de zichtrelatie tussen interieur en exterieur, maar ook om daglicht tot op het midden van de vloer te laten vallen. Opwarming door zonlicht wordt voorkomen door vaste lamellen aan de buitenzijde van de gevel, waarbij de taps toelopende lamellen aan de noordzijde van het gebouw smal zijn en richting de zuidzijde steeds dikker worden.

Vloerverwarming zorgt voor een aangename temperatuur tot zo'n twee meter hoog. Een goede akoestiek in de zaal is bereikt met onder meer een speciaal plafond, spuitwerk en geperforeerde houten wandpanelen.

Aangezien het werk op de verkeersleidingspost 24 per dag, zeven dagen per week doorgaat, moet het gebouw voor de medewerkers niet alleen functioneel zijn, maar ook als een thuis voelen. Direct grenzend aan de seinzaal ligt een 'huiskamer', waar de verkeersleiders kunnen ontspannen. De flinke recreatieruimte biedt diverse zithoeken en een volwaardige keuken.

Interieurelementen
Aan de andere zijde van de verdieping ligt een open kantoorvloer met verschillende typen werkplekken. Ook de inrichting van de kantoorvloer zorgt voor een bijna huiselijke sfeer, met elementen als een ruime houten tafel, planten die (ondersteboven) aan het plafond hangen en zachte vloerbedekking. Pers- en vergadercentra zijn gesitueerd op de bovenste verdieping.

De entreehal heeft een bijzondere blikvanger: een robuuste 'ProRail-rode' balie uit metaal, met afgeronde hoeken. Saariste vertelt dat het niet meeviel om een metalen meubel te laten uitvoeren op de gewenste manier. "Aannemers halen al snel de dubbele kromming eruit of maken een gladde en gepolijste vorm", zegt hij.

"Ik vond uiteindelijk een carosseriebouwer die gespecialiseerd is in de restauratie van klassieke auto's. Hij kon de juiste vormen maken en een industriële uitstraling geven." In dezelfde stijl zijn grote plantenbakken elders in het gebouw toegepast.

Duurzaam
De losse inrichting - afgezien van de ontwerpen van dJGA - en de vloerbedekking zijn 'circulair ingekocht'. De producten zijn (overwegend) gemaakt uit gerecyclede materialen en worden aan het einde van het gebruik teruggehaald door de leveranciers. Het is een van de duurzame keuzes die zijn gemaakt bij de verkeersleidingspost.

Het binnenklimaat wordt duurzaam beheerst door passieve methoden als de lamellen en de toepassing van drievoudig glas. Daarnaast is gebruik gemaakt van hybride koelmachines en liggen op het bovenste dak zonnepanelen. Vloeistofkabels in het dak zorgen voor koeling van de pv-cellen, terwijl de warmte die zij opnemen wordt hergebruikt. De kantoorlaag heeft een vegetatiedak, wat onder meer bijdraagt aan een hogere isolatiewaarde.

Integraal ontwerp
Het architectenbureau heeft ook het omliggende terrein kunnen ontwerpen. Het onderhoudsarme karakter en de industriële uitstraling heeft dJGA hierin zoveel mogelijk doorgezet. Aan de zijde van de kantoren is het terrein ingericht met hergebruikte rails, stootblokken en steen. Aan de entreezijde is ene landschap van brede stenen treden. Ook de twee volledig zwart uitgevoerde energiegebouwen hebben een robuuste uitstraling.

De bouw is uitgevoerd door Visser & Smit Bouw onder directievoering van Arcadis. "Het gehele ontwerp is uitgewerkt in BIM", zegt Saariste. "Dat heeft heel goed gewerkt. Een goed voorbeeld daarvan zijn de stalen lamellen. Zeker bij de rondingen van de gevel zijn de lamellen niet gelijk van vorm, maar bij plaatsing bleken ze perfect op elkaar aan te sluiten." Het 3D-model gaat ook dienst doen bij toekomstig onderhoud.

Andere nieuwsberichten

Contract voor bouw Huis voor de Stad Amersfoort getekend

1 december, 3:37

BNA pleit voor ministerie van ruimtelijke ontwikkeling en wonen

1 december, 1:38

Eerste fase Portugees project van NEXT architects opgeleverd

1 december, 11:23

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

30 november, 2:14

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

1 december, 2:46

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

1 december, 10:53

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

1 december, 9:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

30 november, 9:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

29 november, 3:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan