Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Doorsnede. Bakers Architecten
Copyright: PLattegrond. Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Doorsnede. Bakers Architecten
Copyright: PLattegrond. Bakers Architecten

Renovatie naar duurzaam en flexibel kantoor

29 januari 2013, 16:12
De onderneming Jurriëns besloot een aantal jaren geleden om haar hoofdkantoor te upgraden. Bakers Architecten maakte het gebouw CO2-neutraal en geschikt voor een nieuwe manier van werken.

Het Aannemingsbedrijf Jurriëns deelde jaren lang een kantoorgebouw in het industriegebied Lage Weide te Utrecht met adviesbureau Nieman. Toen dit bureau op zoek ging naar een marktconform gebouw, besloot Jurriëns in het pand te blijven en dit te renoveren. Het aannemingsbedrijf kreeg met het vertrek van Nieman ook de ruimte voor een herziening van de bedrijfsstructuur.

Het betreft een H-vormig kantoorgebouw van één laag, gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Het gebouw bestaat uit een betonnen spantconstructie met daartussen betonnen gevel- en kozijnelementen en betonnen dakelementen. Het ongeïsoleerde uitgevoerde gebouw werd verwarmd vanuit een centraal ketelhuis.

Flexibiliteit
Met het oog op het Nieuwe Werken is de opzet van kleine cellenkantoren aan weerszijden van een gang is vervangen door grote kantoortuinen aan de zijde van het water. Aan de andere zijde is de gangzone gesitueerd. Daartussen ligt een servicezone, waarin de ondersteunende functies als plotruimten, archieven, concentratie- en flexplekken en de technische ruimten zijn ondergebracht.

De kantoren en de bijbehorende installaties zijn transparant en open. Ze volgen de spantconstructie. Hiermee ontstaat de flexibiliteit om op later moment wanden te verplaatsen of toe te voegen. De kantoortuinen hebben verschillende soorten werkplekken, zodat de gebruiker de plek kan kiezen die bij de werkzaamheden past: activiteitgerelateerde werkplekken.

Energieverbruik
Het ongeïsoleerd uitgevoerde gebouw met relatief veel gevel door de H-vormige opzet, voldeed op diverse punten niet aan de huidige eisen. Met name het energieverbruik en het comfort vroegen om verbetering. De ambitie van Jurriëns was om door renovatie tot een CO2-neutraal gebouw te komen, dat zelfvoorzienend zou zijn.

Bakers Architecten heeft oplossingen gevonden op bouwkundig en op installatietechnisch niveau, en in het gebouwgebruik. In samenwerking met de installatieadviseur is gezocht naar de optimale verhouding tussen installaties en de indeling van de schil. Daarbij is onder andere gekeken naar het beste oppervlak van en type glas, en de isolatiewaarde, de kleur en het materiaal van de schil.

Positie
Andere oplossingen zijn bijvoorbeeld de positie van de kantoren, die nu zoveel mogelijk aan de noord(oost)zijde zijn ondergebracht, het voorzien van buitenzonwering bij zonbelaste ruimten en de kunstverlichting te voorzien van daglichtregeling. Volgens de GPR-berekening moeten de oplossingen gezamenlijk resulteren in energielabel A+.

Het gebouw maakt tevens gebruik van warmte-koudeopslag (WKO) voor de klimaatbeheersing en is voorbereid stroomopwekking via nog te plaatsen PV-cellen. De verbouwing is vlak voor de kerstdagen van 2012 afgerond.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

23 februari, 1:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

23 februari, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

23 februari, 9:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan