Copyright: Het parlementsgebouw in Dhaka ( Raymond Meier)
Copyright: Kahn en Jonas Salk bij maquette City Hall-toren ( collectie Sue Ann Kahn)
Copyright: Het Kimball Art Museum in Fort Worth, Texas ( Robert LaPrelle)
Copyright: Het Salk Institute in San Diego, Californië ( Salk Institute)
Copyright: Binnenplaats van het Salk Institute ( Salk Institute)
Copyright: Louis Kahn in het Kimbell Art Museum ( Robert Wharton)

Louis Kahn: de kracht van een veelzijdig architect

5 september 2012, 17:32
Zaterdag wordt in het NAi de tentoonstelling Louis Kahn – The Power of Architecture geopend. In deze overzichtsexpositie wordt het werk van de Amerikaanse architect op veelomvattende wijze belicht. Architectenweb nam alvast een kijkje.

Tekst Ronnie Weessies

Edmund Bacon, het voormalige hoofd van de stedenbouwkundige dienst van Philadelphia, kon op hoge leeftijd nog in woede ontsteken als hem gevraagd werd naar Louis Kahn. De twee werkten in de jaren vijftig samen aan de herontwikkeling van de leeggelopen en verpauperde binnenstad, maar ze groeiden uit elkaar.

Beide architecten zagen het nieuwe (bestuurs)centrum als een forum, waarbij ook de infrastructuur voor verkeer zou worden aangepakt. Tot Duncans afgrijzen wilde Kahn mensen hun auto’s laten parkeren in monumentale parkeertorens, die oogden als forten. Voor het hoofd stedenbouw was dit plan niets anders dan een nachtmerrie.

Kahn zelf beschouwde de parkeergebouwen als een afspiegeling van de gebouwen voor de Wereldtentoonstelling, die Philadelphia in 1876 als eerste Amerikaanse stad had georganiseerd. Helemaal waanzinnig bleek zijn voorstelling niet, al was het maar doordat iedere stad tegenwoordig over een of meerdere prominente parkeergebouwen beschikt.

Visionair architect
Louis Isadore Kahn (1901-1974) was een visionair architect, die een klassieke kijk op architectuur combineerde met vooruitstrevendheid. Zijn ontwerpen waren zwaarder, formeler en hiërarchischer dan die van zijn modernistische tijdgenoten. Tegelijkertijd paste Kahn vernieuwende constructiemethoden toe en was hij niet te beroerd om stijlen te mengen.

De in Estland geboren Amerikaan wordt geroemd als een van de grootste architecten van de twintigste eeuw. “Hij ontwierp belangrijke, betekenisvolle gebouwen met veel gevoel voor ruimte, licht en materiaal. Zijn gebouwen verheffen en inspireren de mens die zich erin bevindt”, zegt het NAi.

The Power of Architecture, de subtitel van de tentoonstelling over Kahn, slaat deels op de monumentaliteit van zijn werk. De kracht schuilt echter ook in de tijdloosheid en schoonheid van gebouwen als het parlementsgebouw van Dhaka. Het ontstaansproces van deze bouwwerken wordt op verhelderende wijze getoond in de hoofdzaal van het NAi.

Bij het genoemde regeringsgebouw, beschouwd als het meesterwerk van Kahn, hangt bijvoorbeeld het fictieve stedenbouwkundig plan Campo Marzio van Piranesi. De inrichting van het complex is gebaseerd op dit ontwerp. Tegelijkertijd zijn ook de Beaux Arts-regels voor symmetrie toegepast in het gebouw, zoals andere tekeningen laten zien.

Letterlijk hoogtepunt van de tentoonstelling is een meer dan vijf meter hoge maquette van een gebouw dat nooit is gerealiseerd. Naast het stadhuis van Philadelphia had Kahn een 180 meter hoge toren bedacht, die moest dienen als uitbreiding van het bestaande stadhuis en als middelpunt annex ‘landmark’ van het nieuwe stadscentrum.

Het uit 1957 stammend ontwerp was geïnspireerd door de dubbele helixvorm van het destijds pas ontdekte DNA. Constructief was het gebouw zijn tijd ver vooruit, zegt Jochen Eisenbrand, een van de curatoren van de tentoonstelling. “Ingenieurs vertelden me dat dit gebouw toen nog niet te realiseren was.”

Saillant
Een even belangrijk als saillant aspect aan het ontwerp is dat Anne Tyng er een belangrijk aandeel in had. Met deze twintig jaar jongere architecte had de getrouwde Kahn een van zijn twee buitenechtelijke relaties, waaruit in beide gevallen een kind geboren werd. Deze informatie ontbreekt in de volledig op architectuur gerichte tentoonstelling.

Nu zal het vakpubliek dit toejuichen, eindelijk weer een expositie in het NAi waar de aantrekkelijkheid voor het grote publiek niet voorop staat. Tegelijkertijd was het spannender geweest voor dat brede publiek wanneer er iets meer aandacht zou zijn voor het turbulente privéleven van de toch al onbekende Kahn.

My Architect
Ondanks dit mankementje kan het NAi bogen op een veelomvattende overzichtstentoonstelling van een bijzondere architect. Tijdens de publieksopening aanstaande zaterdag wordt My Architect, een documentaire van Nathaniel Kahn over zijn vader, vertoond. Kahn junior zal de film zelf inleiden en vragen uit het publiek beantwoorden.

De tentoonstelling Louis Kahn – The Power of Architecture is samengesteld door het Vitra Design Museum, in samenwerking met het NAi en het Architectuurarchief van de Universiteit van Pennsylvania. De expositie is tot met 6 januari 2013 te bezoeken, daarna zal deze verder reizen door Europa.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Team met MoederscheimMoonen en Felixx wint aanbesteding Insulindestraat Rotterdam

Vandaag, 17:18

Woonzorggebouw van Bierman Henket met flexibele structuur

Vandaag, 16:00

Definitief ontwerp voor vernieuwing Centrale Bibliotheek Rotterdam is klaar

Vandaag, 15:30

Woongebouw MO*town Track 8 nabij station Sloterdijk opgeleverd

Vandaag, 15:15

Makelaars: impact bankroeten op leegstand in winkelstraat beperkt

Vandaag, 13:40

Madlener wil verbreding A27 bij Zeewolde als eerste opstarten

Vandaag, 10:37

Coalitiepartijen willen nieuw onderzoek naar Lelylijn

Gisteren, 14:31

Onderzoek: overwaarde koopwoning klimt tot gemiddeld 220.000 euro

Gisteren, 09:35

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan