Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN
Copyright: Studioninedots / HVDN

Nieuwe studentenhuisvesting voor TU Delft

3 februari 2012, 9:54
Studioninedots en HVDN hebben de besloten prijsvraag gewonnen voor een complex met 140 permanente studentenwoningen op de campus van de TU Delft. Het gebouw krijgt een lengte van 67 meter en wordt vijf lagen hoog. Dat maakten beide architectenbureaus donderdag bekend.

Aan de prijsvraag namen verder Architectenbureau Marlies Rohmer en Knevel architecten deel. “Het gebouw moest een sterke, eigen identiteit en een collectieve ruimte op het dak krijgen. Ook werd gevraagd extra regenwateropvang op het dak te realiseren”, vertellen Studioninedots en HVDN.

Het winnend ontwerp verleent het gebouw een ‘dynamische’ gevel en een collectieve ruimte in het hart, in plaats van op het dak. “Hierdoor is een interactieve relatie tussen de bewoners, het gebouw en zijn omgeving ontstaan en kan het dak volledig met mos-sedum worden beplant”, zeggen de bureaus.

Wegens de verwachte groei van het aantal studenten worden de komende jaren 1100 permanente studentenwoningen gerealiseerd in de ontwikkelzone Midden-West van de TU Delft. Het gebouw van Studioninedots en HVDN aan de Balthasar van der Polweg vormt het eerste project.

Corridor
Het volume, Suite 9 genaamd, is in de basis opgebouwd uit een centrale corridor met aan twee zijden studentenwoningen. Op strategische plekken zijn een aantal woningen verwijderd, zeggen de bureaus.

“Doordat de studentenwoningen afzonderlijk van elkaar zijn geïsoleerd en afzonderlijk constructief zijn opgebouwd kon in het ontwerp vrij worden bepaald waar dit zou gebeuren. De open ruimte die zo gecreëerd is geeft het gebouw de gewenste transparantie die zorgt dat de achtergelegen binnenhoven hun relatie met de Balthasar van der Polweg behouden.”

“Door aan beide kanten van de corridor een verschillend aantal woningen te verwijderen ontstaat een levendige en onverwachte doorsnede met een overdekte entree en een centraal gelegen overdekte collectieve buitenruimte. Aan de zuidzijde zijn meer woningen verwijderd zodat het zonlicht tot diep in het gebouw kan komen.”

“Een ruime trap verbindt de verschillende lagen met elkaar als één doorlopende collectieve buitenruimte. Deze centraal gelegen gezamenlijke buitenruimte vormt het hart van het gebouw. De houten bekleding geeft een warme uitstraling en een sterke identiteit aan het gebouw.”

“Om het beeld van eenvoudig repetitie van de woningen te voorkomen en een extra gelaagdheid te introduceren wordt rondom de collectieve buitenruimte een geperforeerde volkern platen gevel toegepast. De abstractie van het volume blijft op deze manier behouden en er ontstaan effecten op verschillende schaal niveaus.”

“Bij het vallen van de avond zullen bijvoorbeeld achter de perforaties meerdere delen van de gevel oplichten waardoor het gevelbeeld langzaam veranderd. Dit geeft het gebouw een passende dynamiek en zorgt samen met de goed zichtbare collectieve buitenruimte dat het gebouw een interactieve relatie aan gaat met de plek waar het staat.”

2013
Studioninedots en HVDN hebben de prijsvraag in combinatie met bouwbedrijf Jan Snel gewonnen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het nieuwe woongebouw begin 2013 opgeleverd.

Andere nieuwsberichten

Gentiaanbuurt technisch up-to-date en in oude allure hersteld

1 uur geleden

Toekomstig hoofdkantoor DPG Media in Amsterdam opgeleverd

2 uur geleden

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

1 maart, 3:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

1 maart, 9:47

Minister praat met TU Delft over rapport onderwijsinspectie

3 uur geleden

Overlast om vol stroomnet duurt nog zeker tien jaar, zegt Alliander

4 uur geleden

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan