Ventilatieonderzoek bevestigt slechte staat

12 november 2010, 12:34
Het blijft bijzonder slecht gesteld met de kwaliteit van ventilatiesystemen in Nederland. Het onderzoek dat het ministerie van VROM in het afgelopen jaar liet uitvoeren, toont aan dat er niet veel verbeterd is.

Dat vertelde Jaap Balvers tijdens de presentatie van nieuwe onderzoeksgegevens op het ventilatiesymposium van Alusta Natuurlijke Ventilatietechniek op 4 november. In de praktijk blokkeren vrijblijvendheid, onverschilligheid en gebrek aan kennis een echte vooruitgang op dit gebied.

Naar verwachting presenteert het ministerie van VROM in december officieel de eindresultaten van dit meest recente onderzoek naar de kwaliteit van ventilatiesystemen in nieuw gebouwde eengezinswoningen. Tijdens het symposium lichtte Jaap Balvers, onderzoeker van BBA Binnenmilieu, alvast een tipje van de sluier. "Zowel ventilatie met mechanische toe- en afvoer als ventilatie met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer voldoen in de praktijk bij lange na niet aan de gestelde kwaliteitseisen. Van het eerste systeem voldoet slechts 5% en van het tweede systeem 23% in de onderzochte woningen."

Voor de tekortkomingen zijn alle schakels in de keten verantwoordelijk, zo luidt een conclusie uit het onderzoek. Zo heeft tenminste een derde van de huizen al vanuit het ontwerp te weinig ventilatietoevoer. Bij montage van gebalanceerde ventilatiesystemen wordt in 60% van de gevallen geen of op verkeerde wijze, geluiddempers geïnstalleerd. In bijna 70% van de woningen zit al stof en vuil in het luchttoevoersysteem bij oplevering en inregelen van de installatie gebeurt slechts incidenteel.

In de beheersfase zijn gebrekkige controle en onderhoud gemiste kansen. Daarnaast gebruiken veel bewoners door geluidsoverlast hun ventilatiesysteem niet optimaal. Vaak staat de ventilatie in een te lage stand of helemaal uit.

De Ventilatie Prestatie Keuring, die de ventilatie-industrie -verenigd in de VLA- kort geleden heeft geïntroduceerd, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het borgen van de prestatie van systemen in de praktijk, vertelde Alusta-directeur André Meester, "Controle van de prestatie is noodzakelijk om de bewoner te geven waar hij of zij recht op heeft: een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat."

Verontreiniging
Ventilatie is overigens niet alleen bedoeld om zuurstof aan te voeren en CO2 af te voeren. Ook andere verontreinigingen maken ventileren noodzakelijk. Vocht en vluchtige organische stoffen verdienen meer aandacht bij het sturen en regelen van ventilatiesystemen. Dat vertelde Wil de Gids van TNO Bouw en Ondergrond op het ventilatiesymposium. Hij gaf aan dat belangrijke bronnen van verontreiniging - verzorgingsproducten als nagellak, haarlak, luchtverfrissers en zeep, maar ook vochtvorming door bijvoorbeeld koken en douchen - vaak worden onderschat.

"Vraaggestuurde ventilatie kan veel problemen oplossen. Het zorgt voor energiebesparing en voor zorgeloze ventilatie, omdat je altijd een minimum niveau kunt instellen. Naast CO2 moeten ook de andere verontreinigingsbronnen meegenomen worden bij het bepalen van de ventilatievraag."

Geluid
Het Bouwbesluit dat naar verwachting volgend jaar wordt vernieuwd, introduceert een nieuwe eis voor het geluidsniveau van installaties in de woningen. Overlast door ventilatiegeluid is in vrijwel elke woning een probleem. De nieuwe eis is een maximaal geluidsniveau van 30 dB(A) in verblijfsruimten.

Volgens Ad van der Aa, directeur bij Cauberg Huygen Raadgevende Ingenieurs voldoet nog geen 6% van de woningvoorraad aan die norm. "Alleen geluidsdempers op ventilatiesystemen plaatsen is geen oplossing. We moeten veel verder gaan en zorgen dat de installaties zelf stiller worden," zei Van der Aa tijdens het symposium.

De oplossing zit in ventilatiesystemen met een veel kleiner drukverlies dan de gangbare systemen. "Het is bepaald geen 'rocket science'. Aandacht voor ontwerp en uitvoering is al genoeg om een systeem met 50 Pascal drukverlies te maken. Voor de liefhebber kan het nog lager, maar dat betekent wel grotere kanalen en een iets hogere kostprijs. Minder drukverlies lost wel in één keer heel veel problemen op."

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan