Nationaal plan energiebesparing gebouwen

25 juni 2007, 12:38
Energiebedrijven, woningcorporaties, bouw- en installatiebedrijven hebben samen een plan gemaakt om in woningen en andere gebouwen 30 procent energie te besparen. Die vermindering moet bereikt zijn in 2020. Per jaar worden ongeveer 300.000 woningen en kantoren onder handen genomen. Voor de consument zal dat leiden tot meer wooncomfort en lagere woonlasten.

Dit staat in 'Meer met Minder', een nationaal energiebesparingsplan, dat maandag is aangeboden aan minister Jacqueline Cramer (Milieu). De PvdA-bewindsvrouw ziet het rapport ,,als een belangrijke stap om de doelstellingen van het kabinet voor 2020 te halen.''

Driekwart van de bestaande gebouwen komt in aanmerking voor maatregelen als betere isolatie, efficiëntere installaties en inzet van duurzame energie, zoals zonneboilers of warmtepompen. Met bestaande en gangbare technieken is al heel wat te bereiken, zo blijkt uit het plan. Verwacht wordt dat per woning een bedrag van 4000 tot 6000 euro nodig is.

’Financiële prikkels’
De 30 procent besparing is alleen mogelijk als ook de overheid de nodige maatregelen treft. De totale investeringen in alle woningen en gebouwen lopen in het plan op tot 20 à 25 miljard euro. De noodzakelijke investeringen moeten worden uitgelokt door 'financiële prikkels', zoals aanpassing van hypotheken, een zogeheten groenkrediet of rentesubsidies.

Volgens Cramer verdienen de investeringen zichzelf terug en gaat het erom, dat mensen ,,even de hobbel nemen'' om te investeren. Voor eigenaren van woningen wordt gedacht aan nieuwe ,,manieren van financiering''. Met woningcorporaties kan worden afgesproken, dat de investering in het energiezuinig maken van het huis gekoppeld wordt aan de woningwaarde.

Een eventuele hogere huur zou dan niet opwegen tegen de lagere energierekening. De energiebedrijven willen na de investering de voorschotnota te verlagen, zodat de klant direct het voordeel ziet. Om het plan te financieren wordt onder meer gedacht aan een ,,energiebesparingsfonds'' met een omvang van zo'n 50 miljoen euro.

'Meer met minder' gaat uit van overheidsbeleid zoals het verstrekken van energielabels aan gebouwen en het plaatsen van 13 miljoen 'slimme' elektriciteits- en gasmeters in alle gebouwen. Beter inzicht in het eigen verbruik kan leiden tot op maat gesneden maatregelen. Daarnaast krijgen consumenten die investeren in energiebesparing automatisch een energiebox met producten als tochtstrips, spaarlampen en zogeheten stand-by killers.

Werkgelegenheid
Het plan is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de werkgelegenheid. Verbetering van de kwaliteit van woningen en andere gebouwen zal leiden tot 10.000 extra banen in onder andere de bouw en installatiebedrijven. De initiatiefnemers hopen nog dit jaar te kunnen beginnen met enkele voorbeeldprojecten en volgend jaar een begin te maken met de daadwerkelijke uitvoering van het plan.

De gang van zaken rond het opstellen van het energiebesparingsplan is voor Natuur en Milieu reden om uit het overlegorgaan Pego, dat gaat over energiebesparing in gebouwen, te stappen. Pego verbindt zijn naam aan het plan, maar daarover is met de milieuorganisatie niet gesproken.

Natuur en Milieu stelt dat het plan uitgaat van vrijwillige afspraken en mist sancties als partijen zich niet daaraan houden. Minister Cramer noemt het ,,oprecht jammer'' dat het plan niet de steun krijgt van Natuur en Milieu. Zij wijst erop dat er ook ,,verplichtingen'' komen, zoals strengere normen aan nieuwe gebouwen.

Bron: ANP

Trefwoorden

milieu

Andere nieuwsberichten

Leidsche Rijn krijgt wooncomplex voor vitale 55-plussers

Gisteren, 16:10

Studio Groen+Schild transformeert een reinwaterkelder tot woning

Gisteren, 15:28

Bibliotheek Bouwlust ontworpen als 'oase in de wijk'

Gisteren, 14:24

Boek: Voor de gek! Follies in Nederland

Gisteren, 13:05

Ook commercieel vastgoed wordt duurder

Gisteren, 10:27

Elektriciteitsnet in Amsterdam kan toename vraag niet meer aan

Gisteren, 09:32

Jeroen Schipper aangesteld als supervisor Overamstel

23 juni, 4:54

Eerste biologisch afbreekbare kunstgrasveld ter wereld in Emmen

23 juni, 4:21

Consortium wil nieuwe stad in Flevoland bouwen

22 juni, 12:13

Minister: miljardeninvesteringen Rijk nodig voor bouw huizen

22 juni, 9:34
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan