Nationaal plan energiebesparing gebouwen

25 juni 2007, 12:38
Energiebedrijven, woningcorporaties, bouw- en installatiebedrijven hebben samen een plan gemaakt om in woningen en andere gebouwen 30 procent energie te besparen. Die vermindering moet bereikt zijn in 2020. Per jaar worden ongeveer 300.000 woningen en kantoren onder handen genomen. Voor de consument zal dat leiden tot meer wooncomfort en lagere woonlasten.

Dit staat in 'Meer met Minder', een nationaal energiebesparingsplan, dat maandag is aangeboden aan minister Jacqueline Cramer (Milieu). De PvdA-bewindsvrouw ziet het rapport ,,als een belangrijke stap om de doelstellingen van het kabinet voor 2020 te halen.''

Driekwart van de bestaande gebouwen komt in aanmerking voor maatregelen als betere isolatie, efficiëntere installaties en inzet van duurzame energie, zoals zonneboilers of warmtepompen. Met bestaande en gangbare technieken is al heel wat te bereiken, zo blijkt uit het plan. Verwacht wordt dat per woning een bedrag van 4000 tot 6000 euro nodig is.

’Financiële prikkels’
De 30 procent besparing is alleen mogelijk als ook de overheid de nodige maatregelen treft. De totale investeringen in alle woningen en gebouwen lopen in het plan op tot 20 à 25 miljard euro. De noodzakelijke investeringen moeten worden uitgelokt door 'financiële prikkels', zoals aanpassing van hypotheken, een zogeheten groenkrediet of rentesubsidies.

Volgens Cramer verdienen de investeringen zichzelf terug en gaat het erom, dat mensen ,,even de hobbel nemen'' om te investeren. Voor eigenaren van woningen wordt gedacht aan nieuwe ,,manieren van financiering''. Met woningcorporaties kan worden afgesproken, dat de investering in het energiezuinig maken van het huis gekoppeld wordt aan de woningwaarde.

Een eventuele hogere huur zou dan niet opwegen tegen de lagere energierekening. De energiebedrijven willen na de investering de voorschotnota te verlagen, zodat de klant direct het voordeel ziet. Om het plan te financieren wordt onder meer gedacht aan een ,,energiebesparingsfonds'' met een omvang van zo'n 50 miljoen euro.

'Meer met minder' gaat uit van overheidsbeleid zoals het verstrekken van energielabels aan gebouwen en het plaatsen van 13 miljoen 'slimme' elektriciteits- en gasmeters in alle gebouwen. Beter inzicht in het eigen verbruik kan leiden tot op maat gesneden maatregelen. Daarnaast krijgen consumenten die investeren in energiebesparing automatisch een energiebox met producten als tochtstrips, spaarlampen en zogeheten stand-by killers.

Werkgelegenheid
Het plan is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de werkgelegenheid. Verbetering van de kwaliteit van woningen en andere gebouwen zal leiden tot 10.000 extra banen in onder andere de bouw en installatiebedrijven. De initiatiefnemers hopen nog dit jaar te kunnen beginnen met enkele voorbeeldprojecten en volgend jaar een begin te maken met de daadwerkelijke uitvoering van het plan.

De gang van zaken rond het opstellen van het energiebesparingsplan is voor Natuur en Milieu reden om uit het overlegorgaan Pego, dat gaat over energiebesparing in gebouwen, te stappen. Pego verbindt zijn naam aan het plan, maar daarover is met de milieuorganisatie niet gesproken.

Natuur en Milieu stelt dat het plan uitgaat van vrijwillige afspraken en mist sancties als partijen zich niet daaraan houden. Minister Cramer noemt het ,,oprecht jammer'' dat het plan niet de steun krijgt van Natuur en Milieu. Zij wijst erop dat er ook ,,verplichtingen'' komen, zoals strengere normen aan nieuwe gebouwen.

Bron: ANP

Trefwoorden

milieu

Andere nieuwsberichten

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

55 minuten geleden

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

1 uur geleden

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

4 uur geleden

Marc Koehler Architects presenteert ensemble van zes gebouwen in Buiksloterham

4 uur geleden

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

3 uur geleden

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Vandaag, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

16 april, 3:10
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan