Winnaars Nederlandse Bouwprijzen 2007

6 februari 2007, 10:18
Voor de Nederlandse Bouwprijs, die gisteravond in zes categorieën werd uitgereikt, waren honderd producten en projecten ter jurering aangeboden. In november is de jury gekomen tot 19 nominaties. Tot de allerlaatste minuut zaten de genomineerden in spanning.

Safire BV is met de renovatie van het ministerie van Financiën twee keer in de prijzen gevallen. Het won De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Integraal Ontwerpen & Bouwen. Het project sleepte ook de Publieksprijs in de wacht. In de categorie Bouwmaterialen & Systemen mocht Beton Son BV De Nederlandse Bouwprijs in ontvangst nemen voor de Pluspaal. Dit is een prefab betonnen heipaal met een materiaal- en gewichtsbesparend vulelement in de kern. Juryvoorzitter Beelaerts van Blokland roemde het product als een zeer praktische innovatie die leidt tot minder milieubelasting en tot kostenbesparing. Het gebruikersgemak heeft grote toegevoegde waarde. De met polystyreen gevulde heipalen zijn 35 procent lichter, dit leidt tot een sterke reductie van het aantal transport kilometers.

In deze categorie verleende de jury een eervolle vermelding aan Koninklijke Saint-Gobain Glass Nederland voor de glazen glasgevel van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De jury heeft veel waardering voor het innovatieve karakter van dit project.

In de categorie Materiaal ging Esha Waterproofing er met de Nederlandse Bouwprijs vandoor. Het bedrijf kreeg de onderscheiding voor een volledig automatisch lasapparaat voor het lassen van overlappen van dakbedekking. Het apparaat werkt op basis van gas, lucht en elektriciteit. Ze beweegt zelfstandig voort door middel van een elektronische aandrijving. Het apparaat onderscheidt zich op het gebied van innovatie, milieuvriendelijkheid en imago. In de categorie Dienstverlening & Communicatie is de prijs gewonnen door Construction Media met de VGMBox. Deze box is een digitale cursus Basisveiligheid VCA. Het product is opgebouwd uit korte filmfragmenten. Met name door dit audiovisuele aspect creëert de VGMBox voor bouwplaatsmedewerkers een nieuwe manier van leren. De jury noemt het vernieuwende karakter van het lesmateriaal verfrissend. Juryvoorzitter Beelaerts: “De aansluiting bij de beleving levert een verrassend eindresultaat op.

In de categorie Bouwwerken won Tramkom vof met het Souterrain De Nederlandse Bouwprijs. Het 1250 meter lange tunneltracé in de Haagse binnenstad bestaat uit drie ondergrondse lagen. Aangenaam en sociaal veilig niveau is bereikt door de toepassing van bijzondere materialen. Juryvoorzitter Beelaerts van Blokland: “De vernieuwende technologie die in dit project wordt toegepast en de uitstraling is van grote waarde voor de gehele bouwsector. Het is zo bijzonder dat je met blote voeten over de houten perrons zou willen lopen.”

In de categorie Gebouwen riep de jury Muziekgebouw aan ‘t IJ met het BIMhuis tot winnaar uit. Het muziekgebouw is prachtig gelegen op de kop van de Oostelijke handelskade, achter het Centraal Station Amsterdam, aan drie zijden omringd door het IJ. De juryvoorzitter roemde de wijze waarop de betrokken partijen erin zijn geslaagd om met internationaal gezien beperkte budgetten een gebouw met een dergelijke uitstraling te realiseren. “Absoluut imagoversterkend voor de bouwsector”, aldus Beelaerts van Blokland. In deze categorie ging een eervolle vermelding naar de atelierswoning KAPKAR /TAW-BW-5860 van Kunst & Architectuurproducties Frank Havermans. De jury roemt de vrijhangende houtconstructie.

Bron: VNU exhibitions | fotografie :VNU Exhibitions Europe

Andere nieuwsberichten

Universiteit Antwerpen bouwt nieuw hart voor Campus Drie Eiken

1 uur geleden

Gebouw door Kraaijvanger Architects markeert scharnierpunt Katendrecht

Vandaag, 12:12

WeWantMore geeft modeboetiek ingetogen elegantie

Gisteren, 14:42

Ontwerpvisies voor renovatie en nieuwbouw Stadstheater Arnhem gepresenteerd

Gisteren, 13:42

BNO publiceert derde editie Dutch designers Yearbook

Vandaag, 10:30

Politiek: stikstofruimte niet naar wegen of luchtvaart

Vandaag, 10:04

Expositie over verleden en toekomst Zomerhofkwartier Rotterdam

Vandaag, 09:33

Nieuw stadion Feyenoord City definitief van de baan

Gisteren, 15:59

Urgenda wil ‘mythes ontkrachten’ over wonen zonder aardgas

Gisteren, 11:02

Woonbond: verhuurders moeten van thermostaat afblijven

Gisteren, 09:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan