Winnaars Nederlandse Bouwprijzen 2007

6 februari 2007, 10:18
Voor de Nederlandse Bouwprijs, die gisteravond in zes categorieën werd uitgereikt, waren honderd producten en projecten ter jurering aangeboden. In november is de jury gekomen tot 19 nominaties. Tot de allerlaatste minuut zaten de genomineerden in spanning.

Safire BV is met de renovatie van het ministerie van Financiën twee keer in de prijzen gevallen. Het won De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Integraal Ontwerpen & Bouwen. Het project sleepte ook de Publieksprijs in de wacht. In de categorie Bouwmaterialen & Systemen mocht Beton Son BV De Nederlandse Bouwprijs in ontvangst nemen voor de Pluspaal. Dit is een prefab betonnen heipaal met een materiaal- en gewichtsbesparend vulelement in de kern. Juryvoorzitter Beelaerts van Blokland roemde het product als een zeer praktische innovatie die leidt tot minder milieubelasting en tot kostenbesparing. Het gebruikersgemak heeft grote toegevoegde waarde. De met polystyreen gevulde heipalen zijn 35 procent lichter, dit leidt tot een sterke reductie van het aantal transport kilometers.

In deze categorie verleende de jury een eervolle vermelding aan Koninklijke Saint-Gobain Glass Nederland voor de glazen glasgevel van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De jury heeft veel waardering voor het innovatieve karakter van dit project.

In de categorie Materiaal ging Esha Waterproofing er met de Nederlandse Bouwprijs vandoor. Het bedrijf kreeg de onderscheiding voor een volledig automatisch lasapparaat voor het lassen van overlappen van dakbedekking. Het apparaat werkt op basis van gas, lucht en elektriciteit. Ze beweegt zelfstandig voort door middel van een elektronische aandrijving. Het apparaat onderscheidt zich op het gebied van innovatie, milieuvriendelijkheid en imago. In de categorie Dienstverlening & Communicatie is de prijs gewonnen door Construction Media met de VGMBox. Deze box is een digitale cursus Basisveiligheid VCA. Het product is opgebouwd uit korte filmfragmenten. Met name door dit audiovisuele aspect creëert de VGMBox voor bouwplaatsmedewerkers een nieuwe manier van leren. De jury noemt het vernieuwende karakter van het lesmateriaal verfrissend. Juryvoorzitter Beelaerts: “De aansluiting bij de beleving levert een verrassend eindresultaat op.

In de categorie Bouwwerken won Tramkom vof met het Souterrain De Nederlandse Bouwprijs. Het 1250 meter lange tunneltracé in de Haagse binnenstad bestaat uit drie ondergrondse lagen. Aangenaam en sociaal veilig niveau is bereikt door de toepassing van bijzondere materialen. Juryvoorzitter Beelaerts van Blokland: “De vernieuwende technologie die in dit project wordt toegepast en de uitstraling is van grote waarde voor de gehele bouwsector. Het is zo bijzonder dat je met blote voeten over de houten perrons zou willen lopen.”

In de categorie Gebouwen riep de jury Muziekgebouw aan ‘t IJ met het BIMhuis tot winnaar uit. Het muziekgebouw is prachtig gelegen op de kop van de Oostelijke handelskade, achter het Centraal Station Amsterdam, aan drie zijden omringd door het IJ. De juryvoorzitter roemde de wijze waarop de betrokken partijen erin zijn geslaagd om met internationaal gezien beperkte budgetten een gebouw met een dergelijke uitstraling te realiseren. “Absoluut imagoversterkend voor de bouwsector”, aldus Beelaerts van Blokland. In deze categorie ging een eervolle vermelding naar de atelierswoning KAPKAR /TAW-BW-5860 van Kunst & Architectuurproducties Frank Havermans. De jury roemt de vrijhangende houtconstructie.

Bron: VNU exhibitions | fotografie :VNU Exhibitions Europe

Andere nieuwsberichten

Abscis ontwerpt gebouw als uitbreidbare blokkenpuzzel voor Universiteit Gent

4 uur geleden

Rijk gedecoreerde Sint-Franciscuskerk in oude luister hersteld

4 uur geleden

Rijnboutt aan de slag met vernieuwing Lodewijk van Deysselbuurt

Vandaag, 11:32

Ook woningen met extra hoogte in dubbel woongebouw door Arons en Gelauff

Vandaag, 10:46

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

3 uur geleden

Uitbreiding management Hollandse Nieuwe

3 uur geleden

Vanaf 1 september vergunningvrij bouwen in Rotterdam

Gisteren, 12:27

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

29 mei, 9:53

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

29 mei, 9:21

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

28 mei, 3:25
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan