Behoud van wat er is betekent al een enorme winst op grondstoffenbesparing. Gemeente Tilburg besloot bij de ontwikkeling van de Stadswinkel het bestaande kantoorgebouw te renoveren in plaats van sloop en nieuwbouw. Het constructieve casco, bestaande uit een kolom-liggerstructuur, leende zich goed voor de transformatie. De constructieve ingrepen die benodigd waren, betroffen nieuwe verticale verbindingen tussen de verdiepingen. Om materiaalverlies te voorkomen, vertelt Common Affairs, is bijvoorbeeld ook de bestaande lichtkap behouden en de nieuwe kap hieromheen ontworpen.
Samen met Alba Concepts is een inventarisatie gemaakt van de producten die vrij kwamen bij de renovatie en de hoeveelheden daarvan. Deze producten zijn maximaal in de kringloop gehouden. Indien mogelijk zijn onderdelen – van fundering, draagconstructie, vloer- en dakconstructie tot en met het noodaggregaat en de glazenwasinstallatie – behouden en in het gebouw hergebruikt. Andere onderdelen zijn elders in gemeentegebouwen hergebruikt. Via een marktplaats zijn vrijkomende materialen en producten, uiteenlopend van draaikiepramen en computervloeren tot tapijttegels en tl-armaturen, aangeboden. Een groot deel van de bureaus in het nieuwe kantoor zijn afkomstig uit oudere stadskantoren en samen met een sociale werkplaats gerevitaliseerd.
Nieuwe materialen die zijn gebruikt, bestaan volgens Common Affairs voor het overgrote deel uit biobased grondstoffen. “Dat betekent dat ze in de natuur weer aangroeien in een korter tijdsverloop dan de toepassing in het gebouw.” Dat geldt bijvoorbeeld voor de schil van het gebouw, die grondig is vernieuwd en geïsoleerd als belangrijke stap naar een zeer energiezuinig gebouw. Hierbij zijn vlaswol voor de gevels en drukvaste houtvezelplaten voor het dak gebruikt.
De gevel is bekleed met voorvergrijsd fraké latten, bevestigd met rvs schroeven. De kozijnen en luiken zijn uitgevoerd in een combinatie van blank gelakt eiken en geacetyleerd naaldhout. Ook in het interieur is gebruik gemaakt van biobased materialen, zoals de kurklinoleum gietvloeren met biobased binder, of gerecyclede producten, zoals de tapijttegels op basis van oude visnetten en plafonds van gerecycled Pet. Alle meubels zijn losmaakbaar geconstrueerd met mechanische bevestigingen; het basismateriaal is een biobased en formaldehydevrij board uit tarwestro en gerecycled hout.