Copyright: RoosRosArchitecten
Copyright: RoosRosArchitecten
Copyright: RoosRosArchitecten
Copyright: RoosRosArchitecten
Copyright: RoosRosArchitecten
Copyright: RoosRosArchitecten
Copyright: RoosRosArchitecten
Copyright: RoosRosArchitecten
Copyright: RoosRosArchitecten
Copyright: RoosRosArchitecten
Copyright: RoosRosArchitecten
Copyright: RoosRosArchitecten

RoosRos ontwerpt ROC Mondriaan als generiek gebouw voor specifieke invulling

12 december 2022, 15:19
ROC Mondriaan in Den Haag heeft behoefte aan een nieuw onderwijsgebouw, maar tijdens de architectenselectie was nog niet duidelijk welke opleidingen er hun intrek zouden nemen. RoosRos Architecten won de selectie met een bijzonder flexibel ontwerp voor een generiek gebouw, dat inspelen op toekomstige ontwikkelingen in opleidingen of onderwijs mogelijk maakt.

ROC Mondriaan maakt al geruime tijd gebruik van een noodgebouw, terwijl het aantal studenten groeit. Het opleidingsinstituut wil, vlak bij zijn huidige locatie aan de Aspasialaan, nieuwbouw realiseren. Het ROC wil een flexibel te gebruiken en duurzaam gebouwde beroepscampus, waar de gebruikers zich prettig voelen. Het gebouw moet daarom licht en uitnodigend zijn en een diversiteit aan leer- en werkplekken bieden.

Tijdens de selectie van de architect was er nog geen Programma van Eisen; ook was nog niet duidelijk welke scholen binnen het ROC de nieuwbouw gingen gebruiken. Dit vroeg om een generiek gebouw dat op later tijdstip een specifieke invulling zou kunnen krijgen. Het flexibele ontwerp van RoosRos maakt groei, krimp en wijzigingen van opleidingen of veranderingen in het onderwijs mogelijk.

Gescheiden lagen
De generieke structuur ondersteunt een vrijelijk indeelbare plattegrond en vormt tegelijkertijd een herkenbare basis in de uitstraling van zowel het interieur als het exterieur. RoosRos heeft de verschillende lagen, zoals het skelet, de (losmaakbare) gevel, installaties, binnenwanden en inrichting, zoveel mogelijk van elkaar gescheiden.

Zo bieden de verschillende lagen ten opzichte van elkaar geen belemmering bij toekomstige aanpassingen. Bovendien biedt dit een efficiënte en duurzame oplossing met het oog op de verschillen in levensduur van de diverse lagen. Ook in het gevelbeeld komt die gelaagdheid tot uitdrukking, vertelt RoosRos.

De hoofdstructuur vormt de basis en versterkt de verticaliteit van het vier lagen tellende gebouw. Binnen de hoofdstructuur zorgen verschillende invullingen voor diversiteit in de compositie.

Doordat de hoofdstructuur en invulling niet in hetzelfde vlak leggen, krijgt de gevel diepte en ontstaat een spel met licht en schaduw. De verschillende invullingen herhalen zich rondom het gebouw. Zo zijn er afwisselend open en gesloten vlakken, invullingen met groen en Braziliaans metselwerk.

Aanpasbaar
De structuur vertaalt zich ook naar de plattegrond, legt het architectenbureau uit. Het gebouw is ontworpen op een grid van eenheden, ‘units’. Eén unit is een theorielokaal, een halve unit is een instructieruimte of kantoor en in anderhalf tot twee units kan een praktijkruimte of computerlokaal worden ondergebracht.

De installaties zijn uitgelegd op het grid van een halve unit. Daardoor kunnen indien gewenst ruimten zonder grote ingrepen per halve unit worden vergroot of verkleind.

Met het oog op het welbevinden van de gebruikers heeft RoosRos ruime aandacht gegeven aan licht, lucht en groen in en om het gebouw. In het ontwerp liggen de onderwijslokalen aan de buitenzijde van het pand, zodat daglicht optimaal in deze ruimten valt. Dankzij de vele daklichten, een binnentuin en een groene patio en een centraal atrium bereikt daglicht ook het hart van het gebouw.

Verbinding
In het hart van het gebouw bevinden zich een tribunezaal, een patio, een binnentuin en meerdere terrassen met werkplekken. Deze terrassen vormen, samen met de ruime hoofdtrap, een sculpturaal object dat de ruimte vult: een houten volume dat door het gebouw loopt en alle verdiepingen en opleidingen met elkaar verbindt. Via de kantine en tribunetrappen zet het object zich door naar het schoolplein, waardoor het ook binnen en buiten verbindt.

In het ontwerp zijn ook nestkasten en insectenstenen in de gevel meegenomen. Het plein krijgt een divers ecosysteem, aldus RoosRos. Op die manier krijgen insecten, vogels en vleermuizen een plek aan of nabij het gebouw.

Co-creatie
Het ontwerp voor het onderwijsgebouw is in co-creatie tot stand gekomen, melden het architectenbureau en het ROC. Het proces is begeleid door RoosRos en projectmanager Synarchis.

Op verschillende niveaus zijn workshops georganiseerd, waarbij docenten en andere medewerkers konden meedenken over onderwerpen als de gewenste sfeer, kleurgebruik en verbinding van verdiepingen. “Dat zorgt ervoor dat we nog meer uit het gebouw hebben kunnen halen en docenten en medewerkers niet bij oplevering al aan de eerste aanpassing denken”, zegt projectarchitect Nathalie Rabouille van RoosRos. 

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

4 uur geleden

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Vandaag, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Vandaag, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Vandaag, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Vandaag, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan