Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Molenaar & Co architecten
Copyright: Molenaar & Co architecten

Voormalig Zuiderziekenhuis Rotterdam huisvest Zuidergymnasium en appartementen

5 december 2022, 9:54
De restauratie en transformatie van het poortgebouw, behorend tot het voormalig Zuiderziekenhuis in Rotterdam, tot gymnasium is afgerond. Binnenkort start de herbestemming van het hoofdgebouw. Molenaar & Co architecten maakte het ontwerp voor de herbestemming van het poortgebouw, alsook voor de transformatie van het hoofdgebouw tot appartementen.

Het Zuiderziekenhuis is ontworpen door de Rotterdamse stadsarchitect Adriaan van der Steur en werd gerealiseerd in de periode 1929 tot 1939. Het moest een centrale voorziening voor de tuinstadgordel van Vreewijk worden. De realisatie verliep traag en het ontwerp werd meermaals bijgesteld; uiteindelijk bestond het ziekenhuis uit een kruisvormig complex van poortgebouw, vier L-vormige vleugels en een hoofdgebouw rond een cour.

Na de fusie van het Zuiderziekenhuis en het Sint Clara Ziekenhuis, en vervolgens de verhuizing naar het nieuw gebouwde Maasstadziekenhuis, kwam het complex aan de Groene Hilledijk in 2011 leeg te staan. Aanvankelijke plannen voor herontwikkeling strandden in de kredietcrisis en de nieuwe eigenaar SZW Sociale Werkzaamheden Zuidholland verkoos sloop en nieuwbouw van rijwoningen.

Nieuwe woonwijk
Na weerstand zowel binnen het gemeentebestuur als onder buurtbewoners uit Vreewijk is, mede op initiatief van BOEi, een nieuw herontwikkelingsplan gemaakt. In de daarop volgende architectenselecties werd Molenaar & Co architecten gekozen voor de herbestemming van het poortgebouw tot Zuidergymnasium en het hoofdgebouw tot appartementencomplex Het Zuider.

Eentien architecten ontwerpt de herbestemming van de aangebouwde paviljoens als grondgebonden woningen. Rond het historische complex heeft Impact Vastgoed – inmiddels enig eigenaar van SZW Sociale Werkzaamheden Zuidholland – een nieuwbouwwijk ontwikkeld en gerealiseerd. Die bestaat uit 123 eengezinswoningen in de huur- en koopsector.

Structuur
Het schoolgebouw is als eerste gerealiseerd omdat het gymnasium dringend moest verhuizen. Bij de herbestemming is uitgegaan van de bestaande generieke langsdragerstructuur, vertelt het architectenbureau. Deze structuur was bij de toenmalige bouw al gekozen om de steeds wisselende invullingen van het ziekenhuis mogelijk te maken.

Op de begane grond dienen de twee langgerekte voormalige opnamehallen aan weerszijden van de poort nu als entreegebied voor de leerlingen. De monumentale trappenhuizen zijn behouden en structureren het schoolgebouw.

Op de verdiepingen heeft het architectenbureau de corridorstructuur gewijzigd in een strook lokalen aan de voorzijde en een studiehal aan de achterzijde van het pand. De gehele kap is gebruikt om de luchtbehandeling in onder te brengen, zodat het gebouw  voldoet aan de huidige ventilatie-eisen.

Vleugels en ketelhuis
Aan de linkerzijde is deels in de achtervleugel gebouwd. Hier zijn op de begane grond de administratie en de kleedruimten en douches van de gymzaal ondergebracht. De gymzaal is als nieuw volume aan het complex gebouwd. Op de verdieping van de linker zijvleugel is onder de kap een collegezaal gerealiseerd.

De zijvleugel aan de rechterkant herbergde voorheen de ziekenhuiskeuken. Nu is deze vleugel volledig ingericht met de theorielokalen van de exacte vakken en de laboratoriumvoorzieningen voor biologie, natuur- en scheikunde. In de kelder is een technieklokaal ondergebracht, dat daglicht ontvangt via de oorspronkelijke koekoeken.

Het oude ketelhuis achter de binnenplaats biedt ruimte aan de aula; die is niet vormgegeven als een grote ruimte maar bestaat uit het samenstel van hoge voormalige stook- en installatieruimten. De stomp van de industriële schoorsteen staat als een relict midden op de binnenplaats.

Appartementengebouw
Naast het ontwerp voor de herbestemming van het poortgebouw, maakte Molenaar & Co architecten ook het ontwerp voor de transformatie van het hoofdgebouw, een carrévormig gebouw. Als appartementengebouw Het Zuider krijgt het een tweezijdige oriëntatie met een nieuwe entree aan de noordkant.  Hierdoor is het gebouw zowel vanaf de nieuwe wijk Zuiderhof als vanuit het binnenhof te betreden.

Het Zuider ligt centraal in de nieuwe wijk en gaat 72 zeer diverse appartementen bieden, meldt het architectenbureau. De woningen zijn bereikbaar via een nieuwe galerij in het lichthof. Beeldbepalende elementen – zoals de erkers van de centrale trappartij, de glazen trappenhuizen op de buitenhoeken, de monumentale natuurstenen trappen en de voormalige kapel – blijven behouden.

De woningen zijn nu in de verkoop, vertelt Molenaar & Co architecten. De uitvoering van de transformatie moet starten in 2023, als volgende fase in de herbestemming van het ziekenhuiscomplex tot karaktervolle woonwijk Het Zuiderhof.

Andere nieuwsberichten

Jolijn Valk gaat niet voor tweede termijn als BNA-voorzitter

27 januari, 3:11

OMA verbouwt museum voor Egyptische oudheden in Turijn

27 januari, 1:37

Site Practice en ZUS winnen prijsvraag Fritz District in München

27 januari, 10:43

Goirlese ontwerpbureaus nemen intrek in kantoorpand Black Barn

27 januari, 9:15

Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

27 januari, 2:30

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

27 januari, 11:22

Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

27 januari, 9:48

Nieuwe directie en website voor Bureau B+B

26 januari, 3:36

Harbers kan stikstofkoop Schiphol nog niet stoppen, partijen boos

26 januari, 11:50

Deltacommissaris bepleit sturende rol voor water in bouwplannen

26 januari, 11:13
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan