Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Masterplan
Copyright: 2by4-architects
Hoofdgebouw
Copyright: 2by4-architects
Hoofdgebouw
Copyright: 2by4-architects
Landscape Houses
Copyright: 2by4-architects
Landscape Houses
Copyright: 2by4-architects
Landscape Houses
Copyright: 2by4-architects
Landscape House
Copyright: 2by4-architects
Landscape House
Copyright: 2by4-architects
Landscape House
Copyright: 2by4-architects
Tower Houses
Copyright: 2by4-architects
Tower Houses
Copyright: 2by4-architects
Tower House
Copyright: 2by4-architects
Forest Houses
Copyright: 2by4-architects
Forest Houses
Copyright: 2by4-architects
Forest Houses
Copyright: 2by4-architects
Forest House
Copyright: 2by4-architects
Forest House
Copyright: 2by4-architects
Round Houses
Copyright: 2by4-architects
Round Houses
Copyright: 2by4-architects
Round Houses
Copyright: 2by4-architects
Round House
Copyright: 2by4-architects
Round House
Copyright: 2by4-architects
Valley Houses
Copyright: 2by4-architects
Valley Houses
Copyright: 2by4-architects
Valley Houses
Copyright: 2by4-architects
Valley House
Copyright: 2by4-architects
Valley House
Copyright: 2by4-architects
Valley House
Copyright: 2by4-architects
Hill Houses
Copyright: 2by4-architects
Hill House
Copyright: 2by4-architects
Square Houses
Copyright: 2by4-architects
Square Houses
Copyright: 2by4-architects
Square Houses
Copyright: 2by4-architects
Square Houses
Copyright: 2by4-architects
Square House
Copyright: 2by4-architects
Square House
Copyright: 2by4-architects
Variatie aan vakantie-woningen genesteld in Limburgs heuvellandschap
In het heuvellandschap net buiten Gulpen heeft 2by4-architects een vakantiepark ontworpen met 185 woningen die deels in het bos liggen en deels in een open grashelling. Het deel in het bos vervangt een sterk verouderd vakantiepark op dezelfde plek. Het deel in de open grashelling betreft een uitbreiding en bestaat vooral uit woningen die in de heuvel zijn ingebed.
Het heuvellandschap in het zuiden van Limburg wordt gekarakteriseerd door een afwisseling van open weides en bospercelen. De ligging van dit nieuwe vakantiepark – deels in de open grashelling en deels in het bos – is aangegrepen om twee heel verschillende sferen te ontwerpen. Op de weide ligt de nadruk daarbij op het uitzicht terwijl in het bos de nadruk ligt op de beleving van het bos.

Het vakantiepark heeft de naam Qurios Gulpen gekregen, is ontwikkeld door Inleisure en Roompot, en wordt door die laatste partij nu uitgebaat. Het park in ontworpen door 2by4-architects en bevat 185 woningen in veertien types. In het project zijn landschap, architectuur en interieur integraal ontworpen, meldt het architectenbureau, om zo tot een samenhangend vakantiegevoel te komen.
In vogelvlucht
Het deel van het vakantiepark dat in de open grashelling ligt, biedt plaats aan twee typen accommodaties, de meesten ingebed in de heuvel, maar bovenop ook in de vorm van torentjes. Het deel in het bos bevat een grote variatie aan accommodaties die verspreid liggen in het bos.

De beleving van het park verandert drastisch als je van het ene deel naar het andere deel gaat, geeft 2by4-architects aan. Waar je in het ene deel een panoramisch uitzicht hebt en je onderdeel voelt van het plattelandsleven, daar kun je in het andere deel ontspannen in de schaduw van de bomen.

Onderaan de heuvel, in het deel met het bos, ligt het hoofdgebouw. Het bestaat uit een rechthoekige stenen onderbouw, ook weer deels ingebed in de heuvel, met een driehoekig stalen paviljoen daar bovenop. In de onderbouw zijn de receptie en de winkel opgenomen, net als de plek voor animatie. Ook zijn er dienstruimtes, opslag en een werkplaats ondergebracht. Het paviljoen erbovenop bevat een restaurant. Op het dak van de onderbouw zijn voor het restaurant grote terrassen gemaakt en wordt op kleine schaal groenten en fruit verbouwd.
Landscape Houses
Om deze vakantiewoningen echt in te bedden in de grashelling zijn ze deels ingegraven in de heuvel. Daardoor hebben ze alle een eenzijdige oriëntatie. Het ging hier daarom niet om het ontwerp van objecten, maar om het ontwerp van een landschap, geeft 2by4-architects aan. “Het eindresultaat is een met gras begroeide heuvel waarin de vakantiewoningen niet meer dan ‘snedes’ vormen. De grashelling zal door lokale schapen bevolkt worden.”

“De gevels die hier nog overblijven zijn uitgevoerd in lokale Kunradersteen, wat de indruk geeft van stenen muurtjes die willekeurig de groene terrassen doorkruisen.” Kunrader kalksteen lijkt op het eveneens Limburgse mergel, maar is veel harder. “Uitsparingen in deze stenen muren creëren prachtige uitzichten vanuit alle kamers van de vakantiewoningen, die verder uitgevoerd zijn in gepolijste, prefab betonelementen. Aan de binnenkant blijft het beton zichtbaar en creëert zo een grotachtige ervaring in de groene heuvel.”

Naast reguliere woningen in verschillende formaten heeft 2by4-architects ook een ‘special’ ontworpen die op een rustige plek in het park ligt en met zijn vormgeving extra aanleiding moet geven tot reflectie. “Binnenin de betonnen ruimte is er een minimalistisch interieur. Alles is gericht op het creëren van een omgeving die rust en reflectie ondersteunt. Een ontsnapping uit het dagelijkse leven en het continu verzamelen van informatie. Deze hut biedt geen tv, geen wifi, maar alleen rust, ruimte en uitzicht.”
Tower Houses
“Deze vakantiewoningen zijn ontworpen om de vakantievierders het gevoel te geven dat ze ‘koning van de heuvel’ zijn. Staande op het hoogste punt van het park hebben deze woningen naar alle zijden vrij uitzicht over de vallei. Van een afstand zien de torens eruit als abstracte oude wachttorens. Dit zal in de loop van de tijd worden benadrukt wanneer het hout vergrijst, waardoor de vakantiewoningen een meer steenachtig uiterlijk krijgen”, aldus 2by4-architects.

Het uitzicht over de vallei vanuit de torentjes wordt door de verschillende ramen ingekaderd. Het grote raam op de bovenste verdieping biedt daarbij het spectaculairste uitzicht, stelt het architectenbureau. Het concept van de toren vroeg om een slank volume. In het interieur heeft dat voor compacte plattegronden gezorgd met op de begane grond een woonkamer en op de verdiepingen slaapkamers met open badkamers. Het trappenhuis is aan de heuvelzijde geplaatst.
Forest Houses
Deze vakantiewoningen appelleren aan het gevoel in een boomhut te wonen. Daarvoor zijn ze opgebouwd uit drie gestapelde, maar verschoven, verdiepingen die soms flink uitkragen en verschillende uitzichten bieden op en door de bomen. De begane grond van de woningen wordt gebruikt als woonkamer, met aparte ruimtes om te zitten en te eten. Op de verdiepingen liggen de slaapkamers en verschillende voorzieningen. Op de eerste verdiepingen zijn daarbij ook dakterrassen gemaakt.

Tussen de Forest Houses is ook een ‘special’ te vinden. Deze is groter dan de andere woningen en is voorzien van grotere uitkragingen om de relatie met de omgeving te verbijzonderen.
Round Houses
Deze vakantiewoningen zijn gericht op vriendengroepen en grote families. De ronde vorm van de woningen laat het landschap eromheen vloeien. 2by4-architects: “De woonkamer beslaat de helft van de vakantiewoning en heeft een groot raam dat uitkijkt op het grote openbare veld en de speeltuin van het park. Kinderen kunnen buiten spelen, terwijl ouders in visueel contact met ze blijven. Centraal in de woonkamer staat een kookeiland met een eigen uitzicht door een groot dakraam, zodat tijdens het koken de sterren bekeken kunnen worden.”

De ‘special’ binnen de Round Houses is een extra groot huis, dichtbij de hoofdentree, waarvan de begane grond is vrijgemaakt om met een grote groep te verblijven. De slaapkamers liggen allemaal op de verdieping. Het verschuiven van het volume van de verdieping creëert op de begane grond een overdekt terras en op de verdieping een dakterras.
Valley Houses
Het ontwerp van deze vakantiewoningen is er vooral op gericht om, tussen de bomen door, uitzicht te bieden op de vallei.
Hill Houses
Staand op verschillende plateaus in het park hebben deze tweelaagse vakantiewoningen per verdieping een andere relatie met de omgeving. De indeling is traditioneel te noemen, met woonkamer op de begane grond en slaapkamers op de verdieping.
Square Houses
De functionele vakantiewoningen zorgen door hun gedraaide plaatsing voor een afwisselend beeld langs de hoofdweg van het park. Richting de hoofdweg zijn de volumes behoorlijk abstract en gesloten gehouden. Richting het bos open de volumes zich. Binnen zijn functies als toilet, douche en technische ruimtes gebundeld in een houten ‘utility box’, waar de verschillende ruimtes omheen liggen. Bepaalde ruimtes hebben daarbij wat extra hoogte gekregen en daklichten.

Ook hiervan heeft 2by4-architects een ‘special’ ontworpen op een afgelegen plek in het park. Die vakantiewoning heeft in een patio een buitenbubbelbad gekregen. Het interieur van deze woning bestaat, rond de houten kern, uit een doorlopende ruimte zonder deuren.
Het beeldmateriaal in dit artikel is afkomstig van Roompot, Roemer Overdiep en 2by4-architects

Andere nieuwsberichten

Bouw blok IVY in Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord gaat van start

3 december, 2:32

Rotterdam wil minstens 2.500 woningen in kantoorgebied Brainpark 1

3 december, 11:40

Hubert-Jan Henket komt in actie tegen sloop tuinpaviljoen Boijmans

3 december, 9:35

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

2 december, 3:44

Video: eerste element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

3 december, 4:03

Alliander haalt 600 miljoen op voor uitbreiding elektriciteitsnet

3 december, 12:16

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

3 december, 10:31

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

2 december, 5:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

2 december, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

2 december, 9:36
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan