Copyright: Powerhouse Company
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: GCA
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Powerhouse Company
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: GCA
Copyright: Sebastian van Damme

Floating Office Rotterdam (FOR) officieel geopend door de koning

7 september 2021, 10:35
Koning Willem-Alexander heeft maandag het Floating Office Rotterdam officieel geopend. Het drijvende gebouw is ontwikkeld door RED Company en ontworpen door Powerhouse Company. Met een verwachte BREEAM Outstanding-certificering zal het één van de duurzaamste kantoren ter wereld zijn, stelt het architectenbureau.

Het FOR huisvest het Global Center on Adaptation (GCA), ABN AMRO, RED Company, Powerhouse Company en restaurant Putaine. Ban Ki-moon, de 8ste secretaris-generaal van de Verenigde Naties en voorzitter van de raad van bestuur van GCA, Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Patrick Verkooijen, CEO van het GCA, spraken tijdens de openingsceremonie na het bijwonen van een High-Level Dialogue over klimaatadaptatie. Zij roepen op tot versnelling in klimaataanpassingen, voorafgaand aan de COP26-klimaatconferentie in Glasgow in november van dit jaar.

“Een klimaatbestendige wereld is een van de grootste uitdagingen voor de huidige en toekomstige generaties. Met dit gebouw willen wij laten zien dat ook vastgoedontwikkeling het voortouw kan nemen in de oplossingen voor deze uitdaging”, stelt Nanne de Ru, mede-oprichter van RED Company en Powerhouse Company.

“Een klimaatbestendige toekomst vereist namelijk dat klimaatadaptatie is geïntegreerd in de manier waarop private en publieke partijen financieel investeren. Dit is één van de belangrijkste missies van het GCA. Powerhouse Company en RED Company zijn vereerd door middel van dit kantoor haar deel te kunnen bijdragen aan deze missie.”

Global Council on Adaptation (GCA)
Het GCA is een mondiaal kenniscentrum voorgezeten door Ban Ki-moon, dat landen, organisaties, en bedrijven ondersteunt met kennis en advies op het gebied van klimaataanpassing. Dankzij deze ondersteuning kunnen zij zich in de nabije toekomst beter wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het klimaatbestendige FOR is daarmee zowel een illustratie van de missie van het GCA als een voorbeeld voor het bouwen van duurzame drijvende constructies.

“Ik ben zeer verheugd dat het GCA wordt gehuisvest in een gebouw dat een baanbrekend klimaatbestendig ontwerp laat zien en ik hoop dat het anderen hiermee zal inspireren om hun infrastructuur toekomstbestendig te maken”, verklaart Patrick Verkooijen, CEO van GCA. “Het nemen van passende maatregelen voordat een klimaatramp toeslaat, is niet alleen economisch zinvol, maar kan ons ook helpen klimaatverandering tegen te gaan"

Duurzaamheid
Het FOR wordt geaccrediteerd met een BREEAM Outstanding certificaat en heeft een A+++++ energielabel. Het gebouw maakt gebruik van duurzame energie dankzij de ruim 870 vierkante meter zonnepanelen op het dak. Warmte en vooral koeling worden gewonnen door middel van aquathermie uit het oppervlaktewater van de Rijnhaven. Uitkragende balkons rond elke verdieping en een schuin dak zorgen voor passieve zonwering. Het FOR is een uitstekend voorbeeld van circulair ontwerp: volledig gebouwd van FCS en PEFC gecertificeerd hout. Daarnaast is het gebouw CO2-negatief en is het klimaatbestendig: als het waterpeil stijgt als gevolg van klimaatverandering, zal het blijven drijven.

“FOR is niet alleen duurzaam, circulair, en carbon negatief, het is ook het nieuwe stralende middelpunt van de gebiedsontwikkeling Rijnhaven en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam, die in 2017 het bid heeft gewonnen dat het GCA aan de stad zou verbinden”, aldus Powerhouse Company.

“Het FOR geldt als het startschot voor het bruisende en levendige nieuwe stadscentrum. In het kielzog van de verdwenen havenindustrie speelt het FOR een belangrijke rol in het opnieuw activeren van het straatbeeld met openbare voorzieningen vol activiteit: een restaurant met een groot buitenterras en een zwembad. Naast het creëren van een begeerlijke werkplek, zullen deze functies bezoekers naar het gebied trekken en de haven nieuw leven inblazen.”
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

Gisteren, 16:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

Gisteren, 12:59

Zeven architectenbureaus ontwerpen eerste woningen De Suikerzijde

Gisteren, 11:09

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

Gisteren, 16:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

Gisteren, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan