Visiekaart bestaande stad
Copyright: gemeente Utrecht
Visiekaart Utrecht in 2040
Copyright: gemeente Utrecht
Visiekaart bestaande stad
Copyright: gemeente Utrecht
Visiekaart Utrecht in 2040
Copyright: gemeente Utrecht

Utrecht wordt 'tienminutenstad' met vier nieuwe centra

22 januari, 13:13
Utrecht wordt een ‘tienminutenstad’ met vier nieuwe stadscentra. Dat staat in de ruimtelijke strategie voor 2040 (RSU 2040) die het bestuur van de Domstad vrijdag heeft gepresenteerd. Met deze strategie wil Utrecht de verwachte grote bevolkingsgroei in goede banen leiden.

In 2040 telt de stad naar verwachting 455.000 inwoners, dat zijn er honderdduizend meer dan nu. De enorme groei brengt onder meer met zich mee dat er minimaal 60.000 woningen gebouwd en 70.000 extra banen gecreëerd moeten worden.

“Tegelijkertijd zijn fors veel investeringen nodig voor mobiliteit, groen, onderwijs, energie, sport, cultuur en gezondheidszorg. Alles bij elkaar zo’n 7,1 miljard euro”, zegt de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling).

Vier nieuwe stadscentra
De groei van de stad concentreert zich op een aantal plekken die zich verder kunnen ontwikkelen tot nieuwe stadscentra, laat de gemeente weten. De oude binnenstad blijft het hart van de stad, maar Utrecht krijgt er vier nieuwe stadscentra met knooppunten bij: Leidsche Rijn Centrum-Lage Weide-Cartesius-Werkspoorkwartier- Zuilen, Overvecht, Utrecht Science Park-Rijnsweerd-Galgenwaard en Lunetten-Koningsweg (Utrecht Oost) en Papendorp-Galecop-Westraven-Laagraven (A12-zone).

Deze vier locaties ontstaan rondom bestaande stations en in gebieden waar al veel ontwikkeling plaatsvindt en in gebieden in de stad waar ruimte is, aldus de gemeente Utrecht. Ook dragen de nieuwe centra eraan bij dat ‘alles dichtblij’ blijft, een eigenschap waar de stad nu ook om wordt gewaardeerd door bewoners en bezoekers.

Om de verhoudingen tussen woningen, banen, voorzieningen en groen zichtbaar te maken en te laten zien wat de ontwikkeling hiervan betekent voor de ruimte, heeft de gemeente de Utrechtse Barcode ontwikkeld. Deze ‘barcode’ moet op die manier bijdragen aan een gebalanceerde en integrale groei van de stad, laat de gemeente Utrecht weten.

“De barcode maakt bijvoorbeeld zichtbaar dat de bouw van 10.000 nieuwe woningen circa 180-200 hectare extra ruimte vraagt voor benodigd groen, werklocaties, infrastructuur en energie”, zo geeft de gemeente als voorbeeld.

Drie fases
In de RSU 2040 is gekozen voor de bouw van woningen in drie fases. Daarbij wordt rekening gehouden met de bereikbaarheid van de locaties en de benodigde investeringen als er wordt gebouwd op plekken die nu nog minder goed bereikbaar zijn. In de eerste fase bouwt Utrecht vooral nieuwe woningen rondom binnenstedelijke knooppunten.

In de tweede fase bouwt Utrecht aan de rand van de stad en wordt binnenstedelijk verdicht, waarbij het groen en openbare ruimte waar mogelijk worden ontzien. In de laatste fase kan Utrecht ook gaan bouwen buiten de huidige contouren van de stad, zoals in de huidige polder Rijnenburg,

De gemeente ontwikkelt Rijnenburg aanvankelijk als energielandschap en biedt daarbij ruimte voor bijvoorbeeld sport en recreatie. Gestart wordt allereerst met een ontwerpstudie. Als op termijn woningen worden gebouwd komt er een duurzame wijk met minimaal de voorzieningen zoals die ook rondom de andere knooppunten worden gerealiseerd (oftewel volgens dezelfde kwaliteitsstandaarden), aldus de gemeente.

Een mogelijke bouw start niet voor 2035, maar onderzoek en eventueel tijdelijke ontwikkeling vindt al eerder plaats. Een besluit tot bouw vindt plaats wanneer nodig, meldt de gemeente. Dat kan al voor 2035 zijn. Tijdelijk is het mogelijk om ‘overloop’ van de barcode uit de stad op te vangen (zoals recreatie, sport, werk, cultuur). Daarbij vallen geen besluiten die toekomstige ontwikkelingen in de weg staan, besluit de gemeente Utrecht.

Andere nieuwsberichten

Studio Rianknop presenteert zelfbouwwoning Amsterdam-Noord

5 maart, 12:26

Heijmans en AM gaan woningen bouwen in Feyenoord City

5 maart, 10:56

Eerste woongebouw Rijnhaven in Alphen aan den Rijn klaar

4 maart, 4:52

BAM Bouw en Techniek realiseert politiebureau Zeeburgereiland

4 maart, 4:24

Woonwijk uit jaren zeventig verwarmd met behulp van waterstof

5 maart, 10:03

'Lokale conflicten over duurzame plannen moeilijk te voorkomen'

5 maart, 9:32

Provincies zijn verdeeld over nieuwe kerncentrale

4 maart, 3:57

Meer laadpunten in parkeergarages

4 maart, 2:35

Provincie en gemeenten steken tot 330 miljoen in Noord-Brabant

4 maart, 9:59

Mobiliteitsalliantie wil jaarlijks drie miljard euro van regering

4 maart, 9:18
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan