Entree buiten
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Entree binnen
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Toon Peterszaal
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Ankerpunt bouwdeel B
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Restaurant
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Raadzaal
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Huidige entree aan de Achter Sint Pieter
Copyright: Cor Bouwstra
Binnenhof, de positie van de nieuwe entree
Copyright: Cor Bouwstra
Binnenhof, bouwdeel D
Copyright: Cor Bouwstra
Hoofdtrappenhuis bouwdeel C
Copyright: Cor Bouwstra
Zolder bouwdeel B
Copyright: Cor Bouwstra
Situatie
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Entree buiten
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Entree binnen
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Toon Peterszaal
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Ankerpunt bouwdeel B
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Restaurant
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Raadzaal
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten
Huidige entree aan de Achter Sint Pieter
Copyright: Cor Bouwstra
Binnenhof, de positie van de nieuwe entree
Copyright: Cor Bouwstra
Binnenhof, bouwdeel D
Copyright: Cor Bouwstra
Hoofdtrappenhuis bouwdeel C
Copyright: Cor Bouwstra
Zolder bouwdeel B
Copyright: Cor Bouwstra
Situatie
Copyright: JHK Architecten, Verlaan & Bouwstra Architecten

Universiteitscomplex in centrum Utrecht ondergaat renovatie

20 januari, 17:39
In opdracht van Universiteit Utrecht heeft JHK Architecten in samenwerking met Verlaan & Bouwstra Architecten het ontwerp gemaakt voor de renovatie en herinrichting van gebouw ASP200. Het complex in de historische binnenstad  wordt duurzamer, comfortabeler en efficiënter, terwijl ook de historische allure aandacht krijgt.

De meeste opleidingen van de Universiteit Utrecht bevinden zich op campus Utrecht Science Park, maar de universiteit is ook gevestigd in panden in de historische binnenstad. Een van de locaties is het complex op het adres Achter Sint Pieter 200, dat kortweg wordt aangeduid als gebouw ASP200.

De opgave voor JHK Architecten en Verlaan & Bouwstra Architecten is om het complex te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. De renovatie moet functionele verbeteringen en het comfort voor de gebruikers op een hedendaags niveau brengen.

Bij het ontwerp is een analyse van de historische waarde en ontstaansgeschiedenis van de verschillende bouwdelen leidend geweest, vertellen de architecten. De nieuwe indeling is bepaald op basis van het karakters van de ruimten, de beschikbare ruimte per bouwdeel en de wens om kantoren en plekken voor ontmoeting te scheiden.

Logistieke structuur
Het ontwerp van JHK en Verlaan & Bouwstra zet in op een verbetering van de logistieke hoofdstructuur. Het complex krijgt één nieuw entreegebied, dat vanuit zowel Achter Sint Pieter als het binnenhof is te bereiken.

Aan de binnenhofzijde is in 1960 een koppeling gemaakt tussen Achter Sint Pieter 200 en de kantoorvleugel. Die maakt plaats voor een nieuwe glazen tussenlid. Deze ingreep herstelt ook de structuur van het complex en de leesbaarheid van de afzonderlijke gebouwen, leggen de architecten uit.

Heldere organisatie
Door de herinrichting kan de bezetting van het complex sterk verbeteren. Het beter benutten van de bestaande kantoor- en onderwijsruimten draagt daar aan bij, evenals het in gebruik nemen van de nu onbenutte zolder van Achter Sint Pieter 220.

De werkverdiepingen worden heringericht, waarbij de architecten een duidelijke scheiding aanbrengen tussen geconcentreerd werken en ontmoeten. Zo komen centraal op de verdiepingen, aan de verticale hoofdontsluiting, nieuwe ankerpunten met een pantry, repro en vergaderfaciliteiten.

Representatieve ruimten
De raadzaal is het meest bepalende element op de eerste verdieping, vertellen de architecten. Deze ruimte ondergaat een restauratie en herinrichting ten behoeve van vergaderingen met grote groepen en voor het zogenoemde executive onderwijs. Los meubilair maakt de ruimte multifunctioneel inzetbaar.

Direct onder de raadzaal komt een nieuw multifunctioneel restaurant. Deze nieuwe ‘huiskamer’ van het gebouw is ook buiten lunchtijden te gebruiken als werkplek en als ruimte voor bijeenkomsten. Het monumentale karakter, met de bogen en de ‘en suite’ van de uitgifte met haar dubbele deuren, past bij de representatieve opzet van het vernieuwde gebouw.

In de rijksmonumenten wordt de historische aankleding van het interieur hersteld, melden de architectenbureaus. Onder andere krijgt de Toon Peterszaal, gesitueerd op de begane grond, nieuwe wandbespanning.

Duurzaamheid en comfort
Het ontwerpteam heeft integrale aandacht gegeven aan de verduurzaming en de inpassing van techniek in de verschillende bouwdelen, laten de architecten weten. Dit heeft geresulteerd in een breed palet aan specifieke ingrepen, afgestemd op de bouwkundige en historische staat van de bouwdelen.

Volgens de architecten zullen daarmee het comfort en de individuele regelbaarheid sterk verbeteren. “Het gehele complex voldoet hiermee aan de uitgangspunten van BREEAM-in use Excellent”, melden JHK en Verlaan & Bouwstra. “In opdracht van de universiteit hebben we daarnaast een pilot doorlopen om de haalbare kwaliteitskaders van de WELL-systematiek in het ontwerp vast te leggen.”

Planning
De opgave betreft een bruto vloeroppervlakte van 7.300 m2. De bouw moet dit jaar starten en de geplande oplevering is in 2022. Na de oplevering verhuizen medewerkers van Rechtsgeleerdheid, die in tussentijds huisvesting vinden aan de Newtonlaan, terug naar het gerenoveerde en gemoderniseerde ASP200.

Andere nieuwsberichten

Amerikaans bureau maakt ontwerp Rijnhavenpark

2 uur geleden

Oude Belgische paviljoen wordt permanente tentoonstellingsruimte in Namen

Gisteren, 15:41

Tinker verwerft ontwerpopdracht voor CERN Science Gateway

Gisteren, 12:59

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2021 van start gegaan

Gisteren, 09:13

Bouwbedrijf neemt circulaire sloper New Horizon over

Gisteren, 10:56

CDA en GroenLinks: steden hebben meer groen nodig

Gisteren, 09:35

Vorig jaar meer vertrekkers uit de Randstad dan nieuwe aanwas

24 februari, 9:19

Hout gekapte eiken hergebruikt in vloer balzaal Paleis Het Loo

23 februari, 9:43

Amsterdam vraagt bewoners om ideeën voor nieuw park boven A9

22 februari, 12:50

'Plan B voor Schiphol in plaats van groei'

22 februari, 10:33
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt