Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: Denkkamer
Copyright: Denkkamer
Copyright: Denkkamer
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: Denkkamer
Copyright: Denkkamer
Copyright: Denkkamer

Kantoorgebouw van Denkkamer kraagt over de geluidswal

13 oktober, 15:20
Het nieuwe hoofdkantoor van technologiebedrijf KeenSystems ligt langs de randweg van Gemert, bijna als een voortzetting van de aanwezige geluidswal. Architectenbureau Denkkamer heeft een gebouw ontworpen van drie lagen, die in en, met spannende uitkraging, op het aarden lichaam zijn geplaatst.

Voor de technologie die KeenSystems ontwikkelt, is het niet noodzakelijk om zich in een stedelijke omgeving te vestigen; daarom heeft de high-tech-onderneming kunnen besluiten het nieuwe hoofdkantoor niet in Eindhoven maar in een groene en inspirerende omgeving te realiseren. Ze ontwikkelt, test en onderhoudt de software vanuit Gemert; de hardware staat in Amsterdam.

Het hoofdkantoor van KeenSystems is gesitueerd op – en deels in – de geluidswal die het woongebied aan de rand Gemert afschermt van het autoverkeer op de randweg. De geluidswal eindigt bij de hoofdontsluiting van het woongebied. Op die plek ligt het kantoorgebouw.

In de wal
Denkkamer heeft een pand ontworpen met drie bouwlagen. Een laag is opgenomen in de geluidswal en twee lagen verrijzen op de wal. De eerste verdieping op de geluidswal kraagt voor een (ruim) deel uit, alsof ze het aarden lichaam wil voortzetten. De tweede verdieping heeft Denkkamer gedraaid ten opzichte van het onderliggende volume.

Op de begane grond zijn onder andere de dienende functies ondergebracht, leggen de architecten uit. Zo bevinden zich hier de gebouwtechniek en de ondersteunende functies voor de operationele disciplines. Daarnaast heeft het architectenbureau aan de voorzijde, onder de uitkraging, een ruimte gecreëerd waar de medewerkers kunnen ontspannen.

Gedraaide volumes
De eerste verdieping vormt het grootste volume. Hier ligt ook de hoofdentree voor zowel bezoekers als medewerkers; de entree is te bereiken middels een pad dat over de geluidswal omhoog slingert. Op dit niveau hebben alle operationele disciplines, van development tot sales, hun plek gekregen.

De lange gevels van deze verdieping zijn georiënteerd op twee aantrekkelijke kwaliteiten van de locatie. Gebouwgebruikers hebben in het noordwesten zicht op de met groen omzoomde vijver. Aan de zuidoostelijke zijde ligt een historische zogenoemde bolle akker, zoals die in de loop de eeuwen hier zijn ontstaan door het verrijken van de arme zandgronden.

De tweede, gedraaid geplaatste verdieping is geheel voorzien van een spiegelend glazen gevel en staat in het teken van ontmoeting. Hier zijn de presentatieruimte, de spreekkamer en de kantine, met een buitenruimte tussen de grassen van het groendak op de eerste verdieping.

Slimme klimaatbeheersing
Het gebouw is volledig elektrisch uitgevoerd. Verwarming en koeling van het interieur gebeurt via zowel de lucht als de vloer. Interne zonwering voorkomt te sterke opwarming van het interieur.

Doordat de lange glazen gevels op het zuiden en noorden zijn gericht, is de warmte- en koellast in de ruimten afhankelijk van hun positie in het gebouw. Het klimaatbeheersingssysteem is in staat de natuurlijke opwarming en afkoeling in de verschillende ruimten onderling uit te wisselen. Zo kunnen ruimten aan de noordzijde profiteren van de opwarming van ruimten aan de zuidzijde; de aan de zuidzijde gelegen ruimten kunnen koeling betrekken van de noordelijk gelegen ruimten.

Andere nieuwsberichten

Video: Hungry for Design

23 oktober, 2:42

Amsterdam schrijft eerste tender uit voor kavel in Sluisbuurt

23 oktober, 12:14

Antwerpse hogeschool verplaatst campus naar andere plek in centrum

23 oktober, 11:28

Architectenweb Podcast – Gesprek met Paul Ketelaars en Ellen van der Wal over het Vakwerkhuis

23 oktober, 9:15

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

22 oktober, 10:49

AD: tijdelijke Tweede Kamer niet coronaproof

22 oktober, 9:19

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

21 oktober, 3:52
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan