Verbouw De Zwijger is complex krachtenspel

9 april 2005, 11:36
Deze week werd na zeven jaar voorbereiding het officiële startsein gegeven voor de 12 miljoen euro kostende verbouwing van het Amsterdamse pakhuis De Zwijger.

Het voormalige koelpakhuis aan de Oostelijke Handelskade, het enige nog resterende Amsterdamse pakhuis in betonbouw uit het interbellum, wordt in opdracht van Stadsherstel Amsterdam NV getransformeerd tot een ‘pakhuis voor de creatieve industrie met hoogwaardige technologische faciliteiten’ voor professionals en publiek. Het complex dat 5000 vierkante meter vloeroppervlak beslaat, herbergt straks mediabroedplaatsen, kantoren en radio en tv-studio’s, drie zalen en een café/restaurant. Het geesteskind van architect ir. J. de Bie Leuveling Tjeenk gold bij de bouw in 1933 al als een fraai staaltje betonbouw. Het tot Rijksmonument uitgeroepen pakhuis heeft een draagconstructie van gewapend beton in de vorm van paddestoelenkolommen. De 12 centimeter dikke betonnen gevelwanden zijn bekleed met halfsteensmuren voor een koelende werking. De betonnen constructie blijft zo veel mogelijk zichtbaar. Het pakhuis krijgt wel een iets opener karakter. Door een glazen plint hebben bezoekers straks vanuit het café/restaurant zicht op de straat en de brug.

Uit evenwicht
Het pakhuis heeft aan twee zijden boven de fundering een uitkraging van ruim 4 meter. De Jan Schaeferbrug, de verbinding naar het Java-eiland die in 2001 dwars door het pakhuis werd aangelegd, en de omliggende nieuwbouw brachten het pakhuis letterlijk uit evenwicht. Het getailleerde gebouw – de betonnen paddestoelkolommen worden ranker naarmate je hoger komt – begon daardoor in horizontale richting te wijken. Een ‘tijdelijke’ stalen verdiepingshoge constructie boven in het pand was uiteindelijk nodig om het overeind te houden. Architect A. van Stigt spreekt dan ook van een “een complexe bouwkundige combinatie. Het hele gebouw hangt in feite aan de bovenste verdiepingsvloer. Door nieuwe gesloten constructieve betonnen wanden aan te brengen herverdelen we de krachten die weer naar beneden worden geleid.” Het pakhuis wordt onder andere ontlast door twee verdiepingsvloeren weg te halen waardoor tegelijkertijd een 9 meter hoge zaal ontstaat. “We maken in feite gebruik van de bestaande situatie. Er is een functie gevonden die past bij de vorm van het gebouw.”
A. van de Sluis van ingenieursbureau Van Rossum dat verantwoordelijk is voor de constructieberekeningen omschrijft De Zwijger als “een gebouw met een complex krachtenspel. Met voorspanning moet het pakhuis weer bij elkaar worden getrokken. De uitkragingen worden naar elkaar toe getrokken zodat het gebouw uiteindelijk weer op eigen benen komt te staan.”
Het vergt vooral logistiek de nodige voorbereiding. “De opbouw geschiedt van onder naar boven. Daarbij moeten de werkzaamheden plaatsvinden zonder dat het door en voor het gebouw gaande verkeer daar last van ondervindt.” Zo zal boven de weg onder andere een 40 centimeter dikke geprefabriceerde betonnen vloer moeten worden aangebracht. “Het wordt letterlijk en figuurlijk nachtwerk.” Bouwbedrijf De Nijs dat zorg draagt voor de bouwkundige uitvoering moet voor medio 2006, de start van het nieuwe cultuurseizoen, met het werk klaar zijn. Verbouw De Zwijger is complex krachtenspel Het Amsterdamse pakhuis De Zwijger komt constructief weer op eigen benen te staan. De verbouw van het betonnen Rijksmonument waar de Jan Schaeferbrug dwars doorheen loopt, komt vooral neer op het herverdelen van de krachten. Deze week werd na zeven jaar voorbereiding het officiële startsein gegeven voor de 12 miljoen euro kostende verbouwing van het Amsterdamse pakhuis De Zwijger.

Bron: bron : cobouw

Trefwoorden

pakhuis

Andere nieuwsberichten

Woongebouw PoortMeesters combineert hightech met ambacht

2 uur geleden

Elephant presenteert opgeleverde woontoren Pepper

3 uur geleden

Buurtje met 54 woningen langs Kralingse Zoom opgeleverd

4 uur geleden

Bouwvergunning aangevraagd voor Lumière in Rotterdam

Vandaag, 10:18

Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

Vandaag, 11:23

Vijlbrief somber over investeringen in nieuwe gasprojecten Noordzee

Vandaag, 10:56

Woonbond blij dat Kamer winstbelasting corporaties wil afschaffen

Gisteren, 16:31

Schiphol heeft weer vergunning om stikstof uit te stoten

Gisteren, 15:48

CPB: woningbeleggers profiteerden van strengere leennormen

26 september, 12:15

Testcentrum voor hyperloops in Veendam gaat officieel beginnen

26 september, 11:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan