Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST
Copyright: Leon van Woerkom – TOFST

Een hedendaags herenhuis met klassieke kenmerken

21 september, 11:10
Een opdrachtgever in Rotterdam wenste een klassieke, maar tijdloze woning, waarbij bovendien in de bouw hedendaagse methodieken zouden worden benut. Architectenbureau JURY! ontwierp een modern herenhuis met klassieke stijlkenmerken als uitgangspunt.

Herenhuis 010 is gerealiseerd op een vrije kavel in het ontwikkelingsgebied Park Zestienhoven in Rotterdam. De woning heeft een klassieke opbouw met een duidelijke plint, een middenstuk en een – ingetogen – bekroning. De entreegevel is symmetrisch, met een centrale en dominante entreepartij, die zich achter de gevel met een vide over drie bouwlagen uitstrekt.

Maximale bouwvolume
De vorm van de kavel in combinatie met het maximaal toegestane te bouwen volume en het gewenste programma heeft tot een bijna vierkant en volledig onderkelderd gebouw geleid, vertelt JURY! De woning. Om het maximale bouwvolume te benutten en de gewenste hoge plafonds toe te passen, heeft het architectenbureau gekozen voor een aantal  bijgebouwen.

Zo heeft de begane grond een grotere plattegrond dan de verdiepingen, die door de randvoorwaarden vastliggen, leggen de architecten uit. Om anders om te kunnen gaan met enerzijds de plint en anderzijds de bovenbouw heeft JURY! een horizontale knip gemaakt. Die komt tot uitdrukking in de terugspringende gevel en contrasterende materialisatie.

Alzijdig
Het architectenbureau heeft de woning ondanks het grote volume een menselijke maat willen geven. Dat heeft JURY! onder andere nagestreefd door een duidelijke horizontale belijning, die over de vier gevels doorloopt. Zo zijn er 60 cm lange gevelstenen stootvoegloos en natuurstenen lijnelementen toegepast.

De doorgezette lijnen leiden tevens tot alzijdigheid van het gebouw. Ook het rondom doorgezette ritme van de openingen draagt hieraan bij. De hoge raampartijen en plafonds, de aangekondigde opgang, het gebaar van de entree, de symmetrie en verticale geleding zijn klassieke stijlkenmerken, die alle bijdragen aan de statige uitstraling van het hedendaagse herenhuis, aldus JURY!

Open
Aan de achterzijde is de woning zoveel mogelijk opengewerkt om de relatie tussen binnen en buiten te versterken. Hier is goed te zien hoe de knip tussen plint en bovenbouw een andere benadering van de openingen heeft mogelijk gemaakt.

Op de begane grond zorgen grote glazen puien voor een nauwe verbinding van de woonruimte, eetruimte en lounge met de tuin. Op de tweede verdieping heeft JURY! een hap uit het bouwvolume gehaald, wat een beschut dakterras met uitzicht oplevert.

Uitvoering
De woning is energieneutraal. Ze maakt onder meer gebruik van een bodem/water-warmtepomp, gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning, PV-panelen en sterke isolatie. De openingen in de gevel zijn zo ontworpen dat ze de relatie met buiten versterken en ’s winters de inkomende zonnewarmte optimaal wordt benut. In de zomer houdt buitenzonwering de warmte tegen.

In nauwe samenwerking met de opdrachtgever hebben de architecten gekozen voor een ‘co-makers-invulling’, zonder hoofdaannemer, vertelt JURY! Tijdens het ontwerpproces schoven verschillende (uitvoerende) partijen aan en droegen bij aan de totstandkoming van Herenhuis 010.

Andere nieuwsberichten

Metropoolregio Amsterdam krijgt innovatiecampus voor stadslogistiek

1 uur geleden

3MP: ‘Een video maken over een gebouw is echt wat anders dan het laten fotograferen’

2 uur geleden

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

Gisteren, 15:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

Gisteren, 15:15

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

4 uur geleden

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

Gisteren, 17:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

Gisteren, 16:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan