Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Exploded view
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Opbouw
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Begane grond, na de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Eerste verdieping, na de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Tweede verdieping, na de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Tweede verdieping, tijdens de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Tribunes, na de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Dak
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Doorsnede AA, na de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Doorsnede BB, na de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Duurzaamheid
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Houten constructie, 3D
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Stedelijke inpassing
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Situatie
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Centre Aquatique Olympique, ontwerp: VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/
Copyright: Proloog
Exploded view
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Opbouw
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Begane grond, na de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Eerste verdieping, na de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Tweede verdieping, na de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Tweede verdieping, tijdens de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Tribunes, na de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Dak
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Doorsnede AA, na de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Doorsnede BB, na de Spelen
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Duurzaamheid
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Houten constructie, 3D
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Stedelijke inpassing
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/
Situatie
Copyright: VenhoevenCS, Ateliers 2/3/4/

Olympisch zwemstadion als investering in de toekomst

17 september, 12:20
Architectenbureau VenhoevenCS heeft samen met het Franse Ateliers 2/3/4/ het ontwerp gemaakt voor het zwemstadion voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs, zoals het bureau al eerder meldde. VenhoevenCS brengt nu meer informatie over en beelden van het ontwerp naar buiten.

Het nieuwe Centre aquatique olympique is ontworpen voor meervoudig gebruik; het is het enige nieuwe sportcomplex dat voor deze Olympische Spelen wordt gerealiseerd en daarna blijft staan. Tijdens de Olympische Spelen dient het gebouw voor de wedstrijden waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen. Vervolgens wordt het omgebouwd tot boccia-stadion voor de Paralympics.

Na afloop van de spelen gaat het sportcomplex fungeren voor (sportieve)  evenementen voor de wijk Saint-Denis. Om ook na de Olympische Spelen mensen uit te nodigen tot een gezonde leefstijl, krijgt het gebouw een open en transparant karakter. Tevens komen er in en om het complex diverse andere sportaccommodaties.

Investering in Saint-Denis
Het nieuwe zwemstadion een belangrijke investering in de toekomst van Saint-Denis, één van de meest problematische wijken van Frankrijk met veel armoede en criminaliteit, legt VenhoevenCS uit. Het plan streeft naar een leefbare wijk door mensen samen te brengen rondom sport en recreatie.

De nieuwe voorzieningen kunnen de verschillende culturen en districten die er gebruik van maken verbinden, leggen de architecten uit. “Door veel lokale verenigingen en bedrijven bij het ontwerp te betrekken wordt dit ontwerp door de gemeenschap van Saint-Denis breed gesteund.”

Ook de groene inrichting van de publieke ruimte en de nieuwe verbindingsbrug met het ‘Stade de France’, het grootste stadion van Frankrijk, maken deel uit van het plan. De kosten voor het totale project komen uit op 187 miljoen euro, inclusief financiering.

Het centre aquatique brengt volgens de architecten de natuur in het hart van La Plaine Saulnier, de nieuwe eco-wijk binnen Saint-Denis. Het gebouw is heel compact ontworpen en biedt daardoor ruimte om honderd bomen te planten. Dit verbetert de luchtkwaliteit, stimuleert de biodiversiteit en draagt bij aan nieuwe ecologische verbindingen in de omgeving, aldus VenhoevenCS.

Hout
De hoofdconstructie van het sportgebouw zal bestaan uit hout. Op basis hiervan is een bijzondere dakconstructie ontworpen, met een zeer beperkte constructiehoogte. Het dak volgt als een zwevende vorm de lijn van de minimaal vereiste ruimte voor de tribunes met perfecte zichtlijnen op het wedstrijdbad.

Met dit ontwerp weten de architecten ook de benodigde hoeveelheid geconditioneerde lucht te minimaliseren. Het gebruik van hout voor de constructie verdubbelt bovendien het percentage toegepaste materialen met een biologische herkomst ten opzichte van de vereisten, laten de architecten weten.

Hernieuwbaar en teruggewonnen
De energievraag – altijd een uitdaging bij het ontwerp van zwembaden – is verlaagd en het gebouw maakt gebruik van een slim energiesysteem. Daardoor kan volgens de architecten hernieuwbare of teruggewonnen energie voor 90% in de elektriciteitsbehoefte voorzien. Het dak wordt volledig uitgerust met zonnecellen en is daarmee één van de grootste ‘zonneparken’ in Frankrijk.

Verder is dankzij een efficiënt watersysteem het watergebruik fors teruggebracht, kan 50% van het water worden hergebruikt en is toch voor alle toepassingen voldoende schoon water gegarandeerd. De afmetingen van het zwembassin zijn aanpasbaar; “een technisch hoogstandje dat het gebouw extra flexibel en duurzaam maakt”, aldus VenhoevenCS.

Alle meubels in het restaurant, de bar en de entreegebieden worden gemaakt van afvalhout, afkomstig van de bouwplaats en enkele slooplocaties. De tribunestoelen zullen volledig bestaan uit gerecycled plastic dat scholen in Saint-Denis inzamelen.

Ontwerpopdracht
VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/ hebben de ontwerpopdracht verkregen na een competitie, waarbij ze vijf andere teams achter zich lieten. Het ontwerp is verder ontwikkeld in samenwerking met opdrachtgever Grand Métropole de Paris en met een team van experts, waaronder Bouygues Batiment Ile de France, Récréa en Dalkia.

“Dit plan illustreert perfect hoe duurzame ontwerpconcepten kunnen leiden tot een nieuwe architectonische esthetiek, die bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van leven in onze steden”, stelt VenhoevenCS.

Andere nieuwsberichten

Landelijk en aardbevingsbestendig kindcentrum door atelier PRO afgerond

1 uur geleden

Studio Ossidiana ontwerpt drijvend kunstpaviljoen Almere

Gisteren, 16:01

1.500 woningen en 220 meter hoge toren op Codrico-terrein Katendrecht

Gisteren, 15:37

Gemeenteraad Helmond akkoord met herzien plan Campus de Braak

Gisteren, 13:43

Den Haag steekt 65 miljoen euro in fietsmaatregelen

2 uur geleden

'Investeringen van beleggers in huurwoningen naar record'

Gisteren, 16:36

Vertraging renovatie Afsluitdijk 'kras op reputatie ministerie'

Gisteren, 09:27

Adviescollege: stel invoering nieuw energielabel voor huizen uit

1 december, 1:29

'Nieuw onderkomen Tweede Kamer makkelijk coronaproof te maken'

1 december, 9:41

Bouw markante woontoren Highnote in Almere dichterbij

30 november, 5:33
Robert MuisRedacteur
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan