Zwembad en ijshal De Vliet, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Zwembad en ijshal De Vliet, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Zwembad en ijshal De Vliet, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Zwembad en ijshal De Vliet, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Breedtesporthal en topsporthal, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Breedtesporthal en topsporthal, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Breedtesporthal en topsporthal, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Breedtesporthal en topsporthal, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Zwembad en ijshal De Vliet, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Zwembad en ijshal De Vliet, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Zwembad en ijshal De Vliet, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Zwembad en ijshal De Vliet, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Breedtesporthal en topsporthal, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Breedtesporthal en topsporthal, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Breedtesporthal en topsporthal, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Breedtesporthal en topsporthal, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO

Slangen+Koenis ontwerpt twee meerlaagse sportcomplexen voor Leiden

6 augustus, 18:19
De gemeente Leiden wil de komende jaren twee nieuwe sportcomplexen realiseren, die onderdak gaan bieden aan onder andere een ijshal, een combibad, een topsporthal en een breedtesporthal. Het ontwerp voor beide gebouwen is gemaakt door Slangen+Koenis Architecten.

De sportcomplexen komen beide nabij de Churchillaan te liggen, waar al een flink aantal sportfaciliteiten te vinden is. Op de kop van de laan, naast het bestaande buitenbad, komt een complex voor ijs- en zwemsport.

Schaats- en zwemcomplex
Het zwembad en de ijshal zijn ondergebracht in twee afzonderlijke volumes, verbonden door een circa 14 meter brede, transparante ruimte. Hierin zijn op de begane grond de entree en horeca en op de verdieping de verenigingsruimten ondergebracht. Vanuit dit centrale deel is zicht in beide sporthallen.

Beide hallen zijn vormgegeven als witte volumes met ‘vinnen’ op de gevel en afgeronde hoeken. In contrast met de gladde en strakke verdieping wordt de plint “warm en aanraakbaar”, aldus de architecten door de toepassing van een groen steenachtig materiaal, glas en hout. Het glas biedt bij aankomst al zicht op de sportieve activiteiten. Het hout wordt in het interieur doorgezet.

Vanwege de beperkte oppervlakte van de bouwkavel zijn de schaatsbanen boven elkaar gelegd. Op de  verdieping komt de rondbaan van 250 meter, waar langeafstandsschaatsers hun banen kunnen rijden, terwijl op de begane grond ruimte is voor ijshockey, shorttrack, kunstrijden en curling.

Verbinding
In verband met de vrije hoogte die nodig is bij ijshockey, ligt dit ‘veld’ in een vide binnen de rondbaan. Naast het ijshockeyveld ligt nog een zogenoemde ‘krabbelbaan’. De oplossing resulteert voor de gebruikers in twee bijzondere ervaringen: er is een ruimtelijke en visuele relatie tussen beide ijsbanen, en je kunt schaatsen op een verdieping.

Slangen+Koenis wil met de nieuwbouw het gehele sportpark op deze plek een impuls geven. Een van de ontwerpoplossingen die het bureau heeft bedacht is een sportbaan voor bijvoorbeeld hardlopers of skaters, die langs en ook door het gebouw loopt. Met de baan wil het bureau de verschillende onderdelen van het sportpark naar elkaar toe trekken, en een extra laag aan de nieuwbouw toevoegen.

Gestapelde hallen
Het tweede complex komt iets verderop te liggen, tussen de voetbalvelden en de sportschool van het Leonardocollege (dat in 2021 opgeleverd moet worden). Ook hier is omwille van de compacte kavel gekozen voor een stapeling van de functies.

Op de begane grond bevinden zich de entree, horeca en faciliteiten als kantoren en een sportmedisch centrum. Ook ligt hier een breedtesporthal. Keuken van de horeca en kleedkamers liggen centraal in de plattegrond, tussen de andere functies in. Op de verdieping ligt de topsporthal.

Transparant versus gesloten
Slangen+Koenis heeft het gebouw transparante plint rondom willen geven, met het oog op een sterke relatie tussen binnen en buiten. Ook de sporthal op de begane grond heeft een deels open gevel. In basis is een sporthal echter een gesloten ruimte; Slangen+Koenis heeft dit opgelost – en gebruikt – door aan een gevelzijde een tribune en functionele ruimten te situeren.

Deze gesloten gevel is georiënteerd op een woonwijk, waardoor de architecten meteen licht- en geluidsoverlast voor de buurtbewoners beperken. De andere gesloten zijde ligt binnen het gebouw, grenzend aan de kleedruimten.

Met een noodzakelijke lengte van 53 meter voor de topsporthal creëert de verdieping een overstek. Door vaste en uitschuifbare tribunes kan een arena worden gecreëerd met een royaal aantal zitplaatsen. De gesloten hal vormt een contrast met de transparante plint. Een aantal verticale semitransparante delen breekt de dichte gevelvlakken, zonder lichtoverlast voor de omgeving.

Het sportcentrum is ontworpen met betonnen vloeren en een hoofddraagconstructie van staal. Slangen+Koenis wil de robuuste uitstraling die het gebouw daardoor krijgt (ook) in het interieur zichtbaar is. Wanden en plafonds worden uitgevoerd in kruislings gelamineerd hout (CLT).

Klimaatneutraal
Beide sportcomplexen worden duurzaam en zo klimaatneutraal mogelijk gebouwd, stelt de gemeente Leiden. Restwarmte die vrijkomt bij de koeling van de ijsbaan wordt gebruikt om het binnenzwembad en – na renovatie – het buitenbad te verwarmen. Tevens krijgt het gebouw zonnepanelen op het dak.

Ook het complex met de breedte- en topsporthal wordt op het dak voorzien van zonnepanelen, naast een lucht-warmtepomp, met het oog op elektriciteit voor en verwarming van het gebouw. Het complex zal meer energie produceren dan het gebruikt.

Op 28 augustus start de gemeente de Europese aanbesteding voor de nieuwbouw van het binnenzwembad-ijshal De Vliet. Begin 2021 volgt de publicatie voor het Indoor Sportcentrum.

Andere nieuwsberichten

Gouden A.A.P. 2020 voor Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West

Gisteren, 18:00

Depot Boijmans van Beuningen klaar voor 'zilveren opening'

Gisteren, 16:57

Nieuwe concertzaal in middeleeuwse Bijlokehospitaal Gent

Gisteren, 15:17

Winnaars ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal bekend

Gisteren, 13:30

BAM Wonen bereikt hoogste punt jongerenwoningen in Amsterdam-Noord

Gisteren, 17:20

Waterschap gaat IJsselmeerdijk in Flevoland aanpakken

Gisteren, 12:40

Masterplan van BDP voor groene woonwijk in Putten

23 september, 2:09

Wiebes: kernenergie in toekomst niet duurder dan zon- en windenergie

23 september, 9:54

'Eindhoven wordt groot internationaal treinknooppunt'

23 september, 9:26

19 het atelier wint Design & Build-opdracht in Emmeloord

22 september, 4:00
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan