The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R

BIG ontwerpt kleurrijke meubelfabriek in de Noorse bossen

2 juli, 9:00
In opdracht van de Noorse fabrikant van straatmeubilair Vestre heeft Bjarke Ingels Group een nieuwe fabrieksvestiging ontworpen. Gesitueerd in de Noorse bossen moet The Plus niet alleen een uiterst duurzame én bijzonder efficiënte productiefaciliteit worden, maar ook een bestemming voor natuur- en architectuurliefhebbers.

Vestre profileert zich al als bijzonder milieubewuste producent van straatmeubilair en wil dat versterken met de bouw van The Plus. De producent en BIG ambiëren met de nieuwbouw het eerste industriële gebouw in Scandinavië met BREEAM Outstanding-certificaat te realiseren. Het gebouw moet en mijlpaal worden in de regionale missie om een groene maakindustrie op te bouwen.

De nieuwe vestiging komt in het dorp Magnor, geografisch precies tussen Vestre’s hoofdkantoor in Oslo en de bestaande staalfabriek van het bedrijf in het Zweedse Torsby. De productiefaciliteit zal 6.500 m2 meter beslaan en komt te liggen in een openbaar bos van 300.000 m2, waar mensen welkom zijn om te wandelen en te kamperen.

Stroomschema
Het gebouw is ontworpen met een kruisvormige plattegrond, waarbij vier grote productiehallen – het magazijn, de kleurenfabriek, de houtfabriek en de montagelijn – in het midden bij elkaar komen. Deze plattegrond maakt een efficiënte, flexibele en transparante workflow tussen de productie-eenheden mogelijk.

Centraal in The Plus liggen het logistieke kantoor en een expositiecentrum, met directe verbindingen naar de vier hallen. Dit centrum wikkelt zich als het ware rond een open en publieke binnenplaats. De centrale ruimte fungeert als een panopticon, van hieruit hebben bezoekers en medewerkers zicht op alle productieprocessen.

“Het hele interieur is georganiseerd als een stroomschema”, legt Bjarke Ingels uit. “Elke machine krijgt een eigen kleur, die op de vloer doorloopt en naar de centrale rotonde leidt. Terwijl de bezoeker The Plus verkent, beweegt hij zich door een functionele archipel van kleurrijke eilanden.” De kleuren fungeren als visuele aanwijzingen voor de workflow, maar verlenen het interieur ook speelsheid, die past bij de bedrijfscultuur, aldus BIG.

Kolomvrije en beloopbare vleugels
De vier hallen worden gebouwd met 21 meter vrije overspanning in kruislings verlijmd hout. Hierdoor beschikt de fabriek over flexibel indeelbare kolomvrije ruimten. Een drie meter brede servicecorridor biedt ruimte aan de technische infrastructuur en zorgt voor de constructieve stabiliteit van elke vleugel.

Langs twee gebouwvleugels worden de schuine daken verlengd om voor bezoekers en personeel een pad te vormen naar het dak. Van elke vleugel is een hoek van het dak opgetild om zicht op het interieur te bieden en andersom vanuit de productiehallen naar het omringende bos.

Naast een groene en bewandelbaar deel wordt het dak voorzien van 1.200 pv-panelen. Dit moet in combinatie met andere duurzame systemen zoals een ijswatersysteem voor koeling, warmte- en koudeopslag en warmtepompen, zorgen voor een minstens 90% lagere energievraag dan die van een vergelijkbare conventionele fabriek, aldus BIG.

Andere nieuwsberichten

Van Wijnen en architectenbureaus tonen plannen Dirkzwagerterrein Schiedam

Vandaag, 17:30

Meubelstukken delen de loft in

Vandaag, 15:29

Pieter Sprangers en Tom Bokkers richten samen bureau op

Vandaag, 12:10

Activiteitgerelateerde en levensloopbestendige villa van NOAHH

Gisteren, 17:17

Debat over 'renovatie van de volkshuisvesting'

Vandaag, 15:01

Rotterdam en Noord-Holland willen zonnepanelen op parkeerterreinen

Vandaag, 09:20

CO2-besparende productiemethode voor betonnen casco's Zaanse woningen

Gisteren, 15:58

'Huizen krijgen in 2021 funderingslabel'

Gisteren, 09:25

'Aarde redden kan goedkoop: geef landbouwgrond terug aan natuur'

16 oktober, 9:53

Belangrijk proefproject woningen van gas af ligt stil

16 oktober, 9:28
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan